Ολοκληρώθηκε η συζήτηση των 14 μνημονιακών νομοσχεδίων


Η Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής ολοκλήρωσε την Τρίτη τη διήμερη συνεδρία κατά την οποία εξέτασε τα 14 μνημονιακά νομοσχέδια που πρέπει να εγκριθούν μεθαύριο Πέμπτη από την Ολομέλεια, προκειμένου το Eurogroup που θα συνέλθει στις 13 Σεπτεμβρίου στο Βίλνιους της Λιθουανίας, να δώσει το πράσινο φως για την εκταμίευση της δεύτερης δόσης ύψους €1,5 δις του κυπριακού προγράμματος.


Πρόκειται για οκτώ νομοσχέδια για τον Συνεργατισμό, τρία για ενίσχυση του νομικού πλαισίου καταπολέμησης ξεπλύματος βρόμικου χρήματος, την επιβολή τέλους 10% επί των τελών σε όσους δεν υποβάλλουν σε διάστημα έξι μηνών  τη σύμβαση πώλησης ακινήτου (τροποποίηση του Περί Συμβάσεων νόμος), καθώς και δύο νομοσχέδια για την επιβολή φόρου κατανάλωσης στις πωλήσεις αυτοκινήτων και για τον τρόπο υπολογισμού των τελών κυκλοφορίας στη βάση της εκπομπής ρύπων.

Στη σημερινή συνεδρία, η Επιτροπή συζήτησε πέντε νομοσχέδια.

Συζητήθηκε η τροποποίηση του Περί Συμβάσεων Νόμου, ο οποίος θα προβλέπει την εισαγωγή νέου άρθρου έτσι ώστε να επιβάλλει στον αγοραστή να καταθέτει πιστό αντίγραφο της σύμβασης πώλησης ακίνητης ιδιοκτησίας στο αρμόδιο Επαρχιακό Κτηματολογικό Γραφείου εντός έξι μηνών από την υπογραφή της συμφωνίας. Σε διαφορετική περίπτωση εάν ο αγοραστής δεν τηρήσει την εν λόγω υποχρέωση θα υπόκειται σε αυξημένα κατά 10% τέλη μεταβίβασης επί των τελών που επιβάλλονται από το νόμο.

Εκπρόσωποι των επιχειρηματιών ανάπτυξης γης εξέφρασαν διαφωνία με το νομοσχέδιο, λέγοντας ότι θα έπρεπε να δίνονται κίνητρα στους αγοραστές να καταθέτουν το αγοραστήριο έγγραφο και όχι αποτρεπτικά πρόστιμα.

Πρόσθεσαν ότι με το νόμο αυτό οι αγοραστές δεν θα μεταβιβάζουν τα ακίνητα, με αποτέλεσμα τα κόστη και οι ζημιές να παραμένουν στους επιχειρηματίες ανάπτυξης γης.

Η Επιτροπή συζήτησε δύο νομοσχέδια που επιφέρουν μεγαλύτερη διαφάνεια στον χρηματοοικονομικό τομέα της Κύπρου με συγκεκριμένες πρόνοιες για τα εμπιστεύματα.

Ειδικότερα, με βάση τα νομοσχέδια πουν συζητήθηκαν, δημιουργείται το Μητρώο Εμπιστευμάτων, το οποίο θα τηρείται από τη Αρμόδια Εποπτική Αρχή που αποτελείται από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, τον Δικηγορικό Σύνδεσμο και τον Σύνδεσμο Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου.
Εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών δήλωσε ότι υπάρχει πλέον υποχρέωση για την καταγραφή του ονόματος του εμπιστεύματος, τη φύση των εργασιών, το όνομα του εμπιστευματοδόχου και την ημερομηνία σύστασής του. Τα στοιχεία που τηρούνται θα πρέπει να δίνονται στις εποπτικές Αρχές.

Αναφέρθηκε ότι ήταν απαίτηση της Τρόικας να υπάρχει πρόσωπο στην Κύπρο που να συνδέεται με ένα εμπίστευμα και να δίνει πληροφορίες για τους δικαιούχους. Στο νομοσχέδιο υπάρχει ανάγκη για τον γραμματέα κυπριακής εταιρείας να είναι είτε αδειοδοτημένο πρόσωπο είτε φυσικό πρόσωπο κάτοικος Κύπρου, νοουμένου ότι εμπίπτει στις κατηγορίες των εξαιρέσεων.

Με βάση το νόμο η μη εγγραφή ενός εμπιστεύματος στο Μητρώο καθίσταται ποινικό αδίκημα. Ωστόσο η μη προσκόμιση στοιχείων κατόπιν αιτήματος της Εποπτικής Αρχής τιμωρείται με κυρώσεις δυνάμει του νόμου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Ωστόσο, ένα εμπίστευμα που δεν υπάγεται στο κυπριακό δίκαιο μπορεί να μην εγγραφεί στο μητρώο.

Σύμφωνα με τα όσα ακούστηκαν στην Επιτροπή, δεν υπάρχει υποχρέωση αποκάλυψης του πραγματικού ιδιοκτήτη ενός εμπιστεύματος, εκτός και αν συντρέχουν λόγοι στη βάση του Περί καταπολέμησης ξεπλύματος βρόμικου χρήματος νόμου, ή εάν το ζητήσει η Μονάδα Καταπολέμησης Αδικημάτων Συγκάλυψης.

Παράλληλα, δεύτερο νομοσχέδιο με τίτλο «Νόμος που τροποποιεί τους περί Διεθνών Εμπιστευμάτων Νόμους του 1992 και 2012», διαγράφει το βασικό άρθρο που εξαιρεί τα διεθνή εμπιστεύματα από την υποχρέωση εγγραφής δυνάμει οποιουδήποτε νόμου.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"