Νομοθετική ρύθμιση για προστασία 1ης κατoικίας.- Ενέργειες Κυβέρνησης και ΚΤ.-

Τέλος στους ψιθύρους και την αβεβαιότητα σε σχέση με την πρώτη κατοικία έβαλε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, διαβεβαιώνοντας ότι στόχος της Κυβέρνησης είναι να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για προστασία είτε της πρώτης είτε γενικά της κατοικίας και της επαγγελματικής στέγης.

«Έχουμε επιτύχει μέσα από τη δανειακή σύμβαση όπως η σχετική νομοθεσία που θα προνοεί την εκποίηση ακινήτων, αντί του τέλους του 2013 να ψηφιστεί το τέλος του 2014. Συν άλλα δύο χρόνια που προβλέπονται μέσα από τις διαδικασίες, παρατείνεται για τρία χρόνια η μη εκποίηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων για την πρώτη κατοικία», ανέφερε.
Πέραν τούτου, η κυβέρνηση έχει προχωρήσει, σύμφωνα με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, σε νομοθετική ρύθμιση βάση της οποίας δίδεται το δικαίωμα στον Οργανισμό Χρηματοδοτήσεως Στέγης, ή στην ίδια την τράπεζα, σε περιπτώσεις μη εξυπηρετούμενων, να αγοράζουν την οικία στην τιμή του δανείου, με ενοικιαγορά.
Στη συνέχεια, πρόσθεσε ο Πρόεδρος, μετά από συμφωνία, ο ιδιοκτήτης θα έχει το δικαίωμα επανάκτησης της κατοικίας. Στο μεσοδιάστημα θα καταβάλλεται από τον ιδιοκτήτη ένα μικρό ενοίκιο, το οποίο θα είναι και προς εξυπηρέτηση του χρέους Ο ιδιοκτήτης, σημείωσε ο Πρόεδρος, θα έχει το δικαίωμα να επαναγοράσει την κατοικία στην τιμή του δανείου που όφειλε κατά το χρόνο που δεν εξυπηρετείτο.
Προβληματισμοί ΑΚΕΛ
Για το ΑΚΕΛ η προστασία και διασφάλιση της πρώτης κατοικίας αποτελεί «κόκκινη γραμμή», δήλωσε από την πλευρά του το μέλος της ΚΕ του ΑΚΕΛ Χρίστος Χριστοφίδης, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι το κόμμα του αναμένει την κατάθεση συγκεκριμένης και ολοκληρωμένης νομοθετικής πρότασης από την κυβέρνηση. Ο κ. Χριστοφίδης υπέβαλε ταυτόχρονα σειρά ερωτημάτων προς την κυβέρνηση. - Θα γίνει ή όχι ουσιαστική αναδιάρθρωση των δανείων με στόχο την εξυπηρέτησή τους; - Εάν τελικά οι ιδιοκτήτες θα μετατραπούν σε ενοικιαστές για αριθμό χρόνων, γιατί να μην γίνει σημαντική αναδιάρθρωση και αντί ενοίκιο να δίνεται δόση διατηρώντας οι ιδιοκτήτες την περιουσία τους; - Θα υπάρχει παγοποίηση ή κούρεμα τόκων, ή θα εισέρχεται ο κάθε ιδιοκτήτης σε μια διαδικασία τόσο δύσκολη που τελικά κατά πάσα πιθανότητα θα χάνει το σπίτι του; Τελικά μήπως ο Οργανισμός Χρηματοδοτήσεως Στέγης ή άλλως υγιής Οργανισμός, θα μετατραπεί σε τράπεζα συσσώρευσης κακών δανείων με αποτέλεσμα τη χρεοκοπία αυτών των Οργανισμών;
O κ. Χριστοφίδης εξέφρασε παράλληλα την ελπίδα όπως αυτοί οι προβληματισμοί να ληφθούν υπόψη κατά την προετοιμασία της κυβερνητικής πρότασης. "Το ΑΚΕΛ θα επιμείνει στην πρότασή του για ξεκάθαρη διασφάλιση της πρώτης κατοικίας και ελπίζουμε η πλειοψηφία της Βουλής να συμβάλει στην επίτευξη αυτού του στόχου", είπε.
"Ασπίδα προστασίας" για δανειζόμενους από την Κεντρική
Στο μεταξύ, οδηγία για το νέο κύμα αναδιαρθρώσεων δανείων, που επίκειται, ετοίμασε η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου. Ο Κώδικας Συμπεριφοράς, που εξέδωσε η Κεντρική Τράπεζα προς τα πιστωτικά ιδρύματα, στοχεύει να λειτουργήσει ως ασπίδα για όσους δανειζόμενους αντιμετωπίζουν δυσκολίες και θα προβούν σε αναδιάρθρωση δανείων. Βασικός στόχος είναι να ελαχιστοποιηθεί το ύψος των κατασχέσεων. Σύμφωνα με τον Κώδικα οι τράπεζες υποχρεούνται να προτείνουν λύσεις αναδιάρθρωσης στα μέτρα του δανειζόμενου, που αντιμετωπίζει οικονομικές δυσκολίες. Ακολούθως τα πιστωτικά ιδρύματα οφείλουν να γνωστοποιούν στο δανειολήπτη την τελική απόφαση εντός δέκα εργάσιμων ημερών. Σύμφωνα με οδηγία του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας τα πιστωτικά ιδρύματα οφείλουν μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου να αναθεωρήσουν και να υποβάλλουν στην εποπτική Αρχή τη στρατηγική τους για την εφαρμογή του πλαισίου διαχείρισης καθυστερήσεων. Μέχρι τις 30 Οκτωβρίου, εξάλλου, πρέπει να υποβάλλουν στην Κεντρική Τράπεζα λεπτομερές σχέδιο δράσης για την πλήρη εφαρμογή το αργότερο μέχρι τις 30 Νοεμβρίου του πλαισίου διαχείρισης καθυστερήσεων.
Σημειώνεται ότι ο σύνδεσμος προστασίας δανειοληπτών καλωσόρισε τον κώδικα συμπεριφοράς των τραπεζών σχετικά με τις αναδιαρθρώσεις των δανείων και εξέφρασε την ευχή να τηρηθούν οι πρόνοιες.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"