Ανοικτό αφήνει το Λονδίνο το ενδεχόμενο χρήσης των Βάσεων στην Κύπρο

Ανοικτό αφήνει το Λονδίνο το ενδεχόμενο χρήσης των Βάσεων στην ΚύπροΛευκωσία: Στις 12 το μεσημέρι τοπική ώρα αρχίζει στο Λονδίνο η καθοριστική σύσκεψη του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας υπό τον Ντέιβιντ Κάμερον. Ο Βρετανός πρωθυπουργός και οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας θα ενημερωθούν από τον αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας στρατηγό Νικ Χάουτον για τις επιλογές στρατιωτικής δράσης κατά της Συρίας, με την τελική πρόταση της κυβέρνησης να κατατίθεται την Πέμπτη προς ψήφιση στην ολομέλεια της Βουλής των Κοινοτήτων.

Σε ερώτηση του ΚΥΠΕ για το κατά πόσον στους βρετανικούς σχεδιασμούς περιλαμβάνεται η χρήση των βρετανικών Βάσεων στην Κύπρο, εκπρόσωπος του Υπουργείου Άμυνας στο Λονδίνο απάντησε ότι από τη στιγμή που ακόμα βρισκόμαστε στη διαδικασία καταρτισμού εναλλακτικών σχεδίων δράσης τίποτα περισσότερο δεν μπορεί να ειπωθεί πέρα από τις δημόσιες τοποθετήσεις του πρωθυπουργού Κάμερον.

Οι περισσότερες στρατιωτικές αναλύσεις στη Βρετανία προκρίνουν ως επικρατέστερο σενάριο την εκτέλεση «χειρουργικών» πυραυλικών επιθέσεων κατά καίριων στόχων στο συριακό έδαφος. Ο κ. Κάμερον δήλωσε την Τρίτη ότι στόχος των εξεταζόμενων δράσεων είναι η αποτροπή μελλοντικής χρήσης χημικών όπλων από τις δυνάμεις του Μπασάρ αλ  Άσαντ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Guardian», ο στρατηγός Χάουτον αναμένεται να παρουσιάσει εναλλακτικές προτάσεις για στοχευμένες επιθέσεις κατά της Συρίας, οι οποίες έχουν διαμορφωθεί κατά τρόπο που να περιορίζουν τον κίνδυνο αντιποίνων από τη Δαμασκό. Πιστεύεται ότι ο Βρετανός στρατηγός θα πει πως οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας θα μπορούσαν να συνδράμουν τις αμερικανικές δυνάμεις με εκτοξεύσεις πυραύλων κρουζ από υποβρύχια, πολεμικά πλοία και αεροσκάφη.

Η «Guardian» προσθέτει ότι ο στρατηγός Χάουτον αναμένεται να τονίσει τους ενδοιασμούς της στρατιωτικής ηγεσίας της χώρας για συμμετοχή στη σύρραξη, ακόμα και αν αποδεικνυόταν πέρα πάσης αμφιβολίας πως πίσω από την επίθεση με χημικά όπλα στην Γκούτα στα ανατολικά της Δαμασκού βρίσκεται ο πρόεδρος Άσαντ. Όπως αναφέρεται  είναι πιθανό να προειδοποιήσει για την πιθανότητα αντιποίνων από τη συριακή κυβέρνηση, μεταξύ των οποίων και το ενδεχόμενο να χτυπηθούν οι βρετανικές βάσεις στην Κύπρο με πυραύλους Scud.

Κυβέρνηση: Καμία συζήτηση για τις Βάσεις

Από την πλευρά της η Λευκωσία δηλώνει ότι ότι δεν έχει γίνει καμία συζήτηση για χρησιμοποίηση της Βρετανικής Βάσης Ακρωτηρίου για ενδεχόμενη επιχείρηση στη Συρία.  Σε δηλώσεις στο Προεδρικό Μέγαρο, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Βίκτωρας Παπαδόπουλος, δήλωσε ότι «αν υπήρχε κάτι τέτοιο θα το λέγαμε».
«Νομίζω ότι υπάρχει ήδη δήλωση του υπουργού Άμυνας ότι δεν μας έχει γίνει κάποια νύξη, όπως και η δήλωση του υπουργού Εξωτερικών, ο οποίος επιβεβαιώνει ότι δεν έχει ζητηθεί το παραμικρό από την Κυπριακή Δημοκρατία σε σχέση με τη χρησιμοποίηση των Βάσεων Ακρωτηρίου για εξόρμηση», ανέφερε.Σε ερώτηση αν με βάση το πρωτόκολλο πρέπει να ενημερώσει την Κυπριακή Δημοκρατία το Λονδίνο, ο κ. Παπαδόπουλος είπε «είθισται να υπάρχει μια συνεννόηση και θεωρούμε ότι αν η Βρετανία θέλει να χρησιμοποιήσει τις Βάσεις για τον οποιονδήποτε σκοπό, θα ενημερώσει την Κυπριακή Δημοκρατία, μέχρι στιγμής δεν έχει ζητήσει το παραμικρό».
Είπε ακόμη ότι δεν έχει συζητηθεί θέμα χρήσης της Αεροπορικής Βάσης «Ανδρέας Παπανδρέου».  

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"