Ανθρωπιστική καταστροφή στη Συρία, επισημαίνει η κυβέρνηση

Ανθρωπιστική καταστροφή στη Συρία, επισημαίνει η κυβέρνησηΑθήνα: Στα δεδομένα της «μεγαλύτερης ανθρωπιστικής καταστροφής του 21ου αιώνα» επικεντρώνει το ενδιαφέρον της η κυβέρνηση σχετικά με τη Συρία, την ώρα που η Δύση φαίνεται έτοιμη για «χειρουργικό» χτύπημα.
Ο υφυπουργός Εξωτερικών Δ.Κούρκουλας δηλώνει ότι «δεν έχει υποβληθεί «επίσημο αίτημα συνδρομής» στην Αθήνα, ενώ τα κόμματα της αντιπολίτευσης ζητούν να μην υπάρξει εμπλοκή της χώρας σε ενδεχόμενη στρατιωτική παρέμβαση.

Από την πλευρά του, ο γραμματέας της ΝΔ Ανδρέας Παπαμιμίκος μιλώντας στον ΣΚΑΙ δήλωσε ότι η Ελλάδα θα δράσει με βάση το διεθνές δίκαιο, αλλά και τις συμμαχικές υποχρεώσεις της.

«Η ελληνική κυβέρνηση με ψυχραιμία και υπευθυνότητα παρακολουθεί τα γεγονότα και δεν χωράνε μικροπολιτικά παιχνίδια στο εσωτερικό της χώρας. Μπαίνουμε στην τελική ευθεία που θα εχει δυστυχώς άσχημες συνέπειες» σημείωσε ο κ. Παπαμιμίκος.

Ο ίδιος έκανε λόγο για ανθρωπιστική κρίση και κάλεσε όλες τις πλευρές να δώσουν βάρος για να προληφθεί η ανθρωπιστική καταστροφή.

Στα δεδομένα των εξελίξεων στη Συρία, δηλαδή 100.000 θύματα και εκατομμύρια πρόσφυγες- με την πρόσφατη κλιμάκωση της «μεγαλύτερης ανθρωπιστικής καταστροφής του 21ου αιώνα» αναφέρθηκε ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Κούρκουλας.

«Πρόκειται για έγκλημα κατά της ανθρωπότητας» σημείωσε, παραπέμποντας σε αντίστοιχη δήλωση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Εξωτερικών Ευ.Βενιζέλου.

Ο κ. Κούρκουλας διευκρίνισε ότι η Αθήνα «δεν έχει δεχθεί επίσημο αίτημα συνδρομής» σε πιθανή επέμβαση και τόνισε πως η ελληνική στάση «αποσκοπεί στη βελτίωση του ρόλου μας στην περιοχή και στην εξυπηρέτηση των ελληνικών συμφερόντων - των ελληνικών κοινοτήτων, της Εκκλησίας, των ελληνικών επιχειρήσεων».

Σε κάθε περίπτωση, σημείωσε, η ελληνική στάση δεν υπαγορεύεται από την «αντανάκλαση» των τουρκικών κινήσεων.

«Στρατηγικό συμφέρον της Ελλάδας είναι να σταθεροποιηθεί η κατάσταση στη Συρία. Χρειάζεται πολιτική λύση, διότι η παρατεταμένη αστάθεια ενέχει κινδύνους εκτίναξης του αριθμού των προσφύγων, όξυνσης των θρησκευτικών αντιπαλοτήτων και σημαντικής οικονομικής επιδείνωσης», υπογράμμισε ο κ. Κούρκουλας.

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δ.Παπαδημούλης υπογράμμισε την αρνητική στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο ενδεχόμενο εμπλοκής της χώρας σε στρατιωτική επέμβαση.

Ο κ. Παπαδημούλης τόνισε ότι ακόμη κι αν η κυβέρνηση οφείλει να δώσει όλες τις διευκολύνσεις στο όνομα των συμμαχικών υποχρεώσεων μπορεί να πει ότι «δεν μετέχω χωρίς απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, ή μπορεί να πει "όχι" επειδή δεν με συμφέρει επειδή θα πάθω ζημία όπως έκανε η Τουρκία με το Ιράκ και τη Λιβύη».

«Εδώ και 2,5 χρόνια σφάζονται και δεν κουνιέται φύλο, και ξαφνικά ετοιμάζεται όλη η στρατιωτική συμμαχική μηχανή. Δεν ξέρουμε για την επίθεση με τα χημικά αν έγινε και από ποιους και έχουμε και την εμπειρία του τεράστιου ψέματος με τα όπλα μαζικής καταστροφής του Ιράκ που δεν υπήρξαν ποτέ» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει: «Η συνολική κατάσταση στη Συρία, είναι ιδιαίτερα περίπλοκη και εκρηκτική, με αποτέλεσμα ολόκληρη η περιοχή να θεωρείται "ωρολογιακή βόμβα".

»Ο ΣΥΡΙΖΑ από την πρώτη στιγμή ήταν και είναι κατηγορηματικά αντίθετος σε κάθε είδους ιμπεριαλιστική επέμβαση. Η στρατιωτική επέμβαση που προετοιμάζουν οι ΗΠΑ με τους συμμάχους τους δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να βρει την Ελλάδα εμπλεκόμενη, με οποιαδήποτε μορφή, έμμεσα ή άμεσα, που θα διευρύνει στην περιοχή γεωπολιτικές αποσταθεροποιήσεις με τεράστιους κινδύνους ακόμα και για την παγκόσμια ειρήνη.

»Ο ΟΗΕ, είναι ο μοναδικός διεθνής οργανισμός που οφείλει να διερευνήσει με απόλυτη αντικειμενικότητα τα αίτια της βάρβαρης και πρωτόγνωρης επίθεσης με χημικά εναντίον αθώων πολιτών. Μόνο ο Συριακός λαός είναι εκείνος που θα καθορίσει με ειρηνικά, πολιτικά μέσα τον άμεσο τερματισμό ενός αιματηρού εμφυλίου πολέμου. Η διεθνής κοινότητα οφείλει να στηρίξει αυτήν την μοναδική οδό».

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις, με ανακοίνωσή της η ΔΗΜΑΡ τάσσεται υπέρ πολιτικής λύσης στη Συρία και τονίζει ότι η χώρα μας δεν πρέπει να έχει ουδεμία εμπλοκή σε ενδεχόμενη στρατιωτική παρέμβαση.

Μεταξύ άλλων επισημαίνει: «Η κρίση στη Συρία έχει μετατραπεί πλέον σε διεθνή γεωπολιτική κρίση. Η επιλογή, σε αυτή τη στιγμή, μιας έστω και περιορισμένης στρατιωτικής επέμβασης ενέχει τον κίνδυνο κλιμάκωσης και επέκτασης της σύγκρουσης εκτός συριακών συνόρων, με γενικότερη ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή και μονιμότερη θερμή εμπλοκή της Δύσης στην περιοχή. Η πιθανότητα μιας παρατεταμένης διεθνούς γεωπολιτικής αστάθειας πρέπει να αποτραπεί.

»Ο Γ.Γ των Ηνωμένων Εθνών και οι κυβερνήσεις της Ε.Ε οφείλουν να προκρίνουν και να επιμείνουν στην απόλυτη προτεραιότητα μιας πολιτικής λύσης που θα θέτει τέλος στο εγκληματικό καθεστώς Άσαντ και την αιματηρή εμφύλια σύγκρουση, εξασφαλίζοντας τη δημοκρατική μετάβαση και ομαλότητα στη Συρία, με ελαχιστοποίηση του κινδύνου για τη διεθνή ασφάλεια και σταθερότητα.

»Μια ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για μια ευρεία διεθνή διάσκεψη με συμμετοχή των αντιμαχόμενων πλευρών στη Συρία, των κυβερνήσεων των κρατών της περιοχής και των ΗΠΑ, της Ρωσίας, της Τουρκίας και του Ιράν, είναι αυτή την κρίσιμη στιγμή επιβεβλημένη. 

»Σε κάθε περίπτωση η χώρα μας δεν πρέπει να έχει οποιαδήποτε εμπλοκή σε ενδεχόμενη στρατιωτική επέμβαση».

Ο γγ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας θα παραβρεθεί στη συγκέντρωση που διοργανώνουν για τη Συρία η Κομματική Οργάνωση Αττικής του ΚΚΕ και η ΚΝΕ αύριο Πέμπτη στις 7:30 μμ, στο Σύνταγμα.

Σε παράσταση διαμαρτυρίας την Τετάρτη και επίδοση ψηφίσματος με το οποίο καταγγέλλεται η στρατιωτική προετοιμασία των ΗΠΑ - Βρετανίας - Γαλλίας για επίθεση κατά της Συρίας, προέβη αντιπροσωπεία της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) και αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ στην πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα.
 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"