Τα ΟΧΙ γίνονται ΝΑΙ και κοστίζουν ακριβά


Μελέτη που πραγματοποίησε το υπουργείο Εργασίας, μετά από υπόδειξη του Υπουργικού Συμβουλίου, αποδεικνύει την ύπαρξη σοβαρών αποκλίσεων μεταξύ των αποφάσεων του Πρωτοβάθμιου και του Δευτεροβάθμιου Ιατρικού Συμβουλίου που εξετάζουν αιτήσεις για συντάξεις και επιδόματα αναπηρίας.  


Σύμφωνα με τη μελέτη, από τις 276 αιτήσεις που παραπέμφθηκαν το 2012 στο Δευτεροβάθμιο Ιατρικό Συμβούλιο (ΔΙΣ), επειδή είχαν απορριφθεί νωρίτερα από το Πρωτοβάθμιο Ιατρικό Συμβούλιο (ΠΙΣ), οι 111 εγκρίθηκαν! Δηλαδή, μεταξύ των αποφάσεων των δύο σωμάτων διαπιστώνεται ποσοστό απόκλισης 40,2%! Σχεδόν η μία στις δύο απορριπτικές αποφάσεις του Πρωτοβάθμιου Συμβουλίου αναιρείται και γίνεται καταφατική από το Δευτεροβάθμιο. 

Από τα στοιχεία προκύπτει, μάλιστα, ότι τα προηγούμενα χρόνια το ποσοστό απόκλισης στις γνωματεύσεις ανήλθε έως και το 61,5% (το 2009). Τα προβλήματα της διαδικασίας, που αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο να παρεισφρέουν άλλοι παράγοντες στα όσα προσμετρούν οι ιατροί, πέραν των ιατρικών λόγων, για να αποφανθούν υπέρ ή εναντίον μιας αίτησης για σύνταξη, εντοπίζονται και από πρόσφατη αξιολόγηση εμπειρογνωμόνων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ). Το κράτος δαπανά περίπου 50 εκατ. τον χρόνο σε συντάξεις αναπηρίας.

Από την έρευνα προκύπτει επίσης ότι στο Δευτεροβάθμιο Ιατρικό Συμβούλιο συμμετέχουν υποχρεωτικά και γιατροί του Δημοσίου, οι οποίοι λαμβάνουν 102 ευρώ για κάθε συνεδρία, παρά το ότι αυτή πραγματοποιείται εν ώρα εργασίας τους, για την οποία αμείβονται από το κράτος.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"