Πολεμικά αεροσκάφη φτάνουν στις Βάσεις Ακρωτηρίου


Στο Λονδίνο επιστρέφει ο Βρετανός Πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, εγκαταλείποντας τις οικογενειακές διακοπές στην Κορνουάλη, λόγω των εξελίξεων αναφορικά με τη Συρία.


Την Τετάρτη θα προεδρεύσει σύσκεψης του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, με τους Βρετανούς σχολιαστές να παρατηρούν πως από την Ντάουνινγκ Στριτ και το Φόρεϊν Όφις πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι εξετάζεται πια λεπτομερώς ο βρετανικός ρόλος σε κάποιου είδους στρατιωτική επέμβαση στη μεσανατολική χώρα.

Στέλνουν αεροπλάνα στο Ακρωτήρι

Η εφημερίδα Guardian, επικαλούμενη ως πηγή δύο πιλότους εμπορικών πτήσεων που πετούν τακτικά από τη Λάρνακα, γράφει ότι υπάρχει αυξημένη δραστηριότητα στις βρετανικές βάσεις στην Κύπρο συνδυάζοντάς την με την υπόθεση της Συρίας.

Οι πιλότοι δηλώνουν ότι είδαν από τα παράθυρα του πιλοτηρίου τους ένα αεροσκάφος μεταφοράς προσωπικού τύπου C-130, καθώς και μικρούς σχηματισμούς μαχητικών αεροσκαφών στις οθόνες των ραντάρ των αεροσκαφών τους. Πιστεύουν ότι τα αεροσκάφη είχαν πετάξει από την Ευρώπη.

Η εφημερίδα σχολιάζει ότι η δραστηριότητα αυτή αποτελεί ένδειξη αυξημένων προετοιμασιών για ένα στρατιωτικό χτύπημα κατά των δυνάμεων του Μπασάρ αλ Άσαντ. Αναφέρει επίσης ότι κάτοικοι της περιοχής κοντά στο Ακρωτήρι λένε πως όντως υπάρχει πολύ μεγαλύτερη κινητικότητα από την κανονική τις τελευταίες 48 ώρες.

Το δημοσίευμα σημειώνει πως σε περίπτωση επίθεσης κατά της Συρίας "η Κύπρος είναι πιθανόν να αποτελέσει κόμβο της αεροπορικής επιχείρησης". Η εφημερίδα πάντως δεν επικαλείται οποιαδήποτε επίσημη πηγή.
Υπενθυμίζεται ότι οι Sunday Times ανέφεραν πως σε περίπτωση παρατεταμένης στρατιωτικής επιχείρησης κατά της Συρίας, οι βρετανικές βάσεις στην Κύπρο θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από μαχητικά της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας τύπου Tornado.
Ωστόσο, στις έως τώρα στρατιωτικές αναλύσεις τους τα περισσότερα βρετανικά ΜΜΕ εκτιμούν πως πιθανότερη είναι η επιλογή μιας μικρής σε διάρκεια επιχείρησης κατά καίριων στόχων του συριακού καθεστώτος, πιθανώς με χρήση πυραύλων τύπου κρουζ από αμερικανό πολεμικό πλοίο στην ανατολική Μεσόγειο και ενδεχομένως από βρετανικό υποβρύχιο.

Ι. Κασουλίδης: Οι Βάσεις δεν θα διαδραματίσουν ρόλο σε ενδεχόμενο επέμβασης

Πάντως, σχολιάζοντας τα δημοσιεύματα του βρετανικού Τύπου για το ενδεχόμενο εμπλοκής των Βρετανικών Βάσεων σε πιθανή στρατιωτική επέμβαση στη Συρία, ο υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης δήλωσε το πρωί στο κρατικό ραδιόφωνο ότι δεν υπάρχει οποιαδήποτε απόφαση για το θέμα μέχρι στιγμής.

Εξέφρασε όμως την εκτίμηση ότι οι Βρετανικές Βάσεις δεν θα διαδραματίσουν οποιονδήποτε ρόλο σε μια τέτοια επέμβαση, καθώς τα χτυπήματα των Δυτικών Δυνάμεων θα είναι πιθανότατα "χειρουργικά, προειδοποιητικής και τιμωρητικής φύσεως".

"Ελπίζουμε ότι δεν θα βρεθούμε προ εκπλήξεως. Θα το δούμε, αναλόγως της επιχείρησης που θα επιχειρηθεί".

Ο κ. Κασουλίδης σχολίασε εξάλλου τις πιέσεις της αντιπολίτευσης, χθες, να απαιτηθεί από την κυβέρνηση να μην αναμειχθούν οι Βρετανικές Βάσεις στην Κύπρο για σκοπούς πολεμικών χτυπημάτων στην Συρία.

"Δεν πρόκειται να προηγηθεί συζήτηση μεταξύ μας και μεταξύ των κομμάτων για ένα θέμα που ακόμα δεν γνωρίζουμε τι έκβαση θα έχει, τι αποφάσεις θα ληφθούν κτλ", είπε.

"Με τη Λιβύη ήμασταν η τελευταία χώρα που πήρε θέση στα γεγονότα. Δεν θα το επαναλάβουμε. Δεν αξίζει στον συριακό λαό να είναι έρμαιο επιθέσεων με χημικά όπλα. Είμαστε εναντίον όσων χρησιμοποιούν όπλα μαζικής καταστροφής", είπε. Τέλος, στο ενδεχόμενο άφιξης προσφύγων από την περιοχή, ο υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι έχουν γίνει συμφωνίες για υποδοχή πολιτών από πιθανή εκκένωση στην περιοχή.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"