Διαδηλώνουν οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι

Εν μέσω των συνεχιζόμενων πανηγυρισμών εκατομμυρίων Αιγυπτίων για την ανατροπή του ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι, οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι καλούν τους υποστηρικτές τους σε ειρηνικές διαδηλώσεις την Παρασκευή ανά τη χώρα ενάντια στο στρατιωτικό πραξικόπημα και τη σύλληψη της ηγεσίας τους.


Η κινητοποίηση ονομάστηκε «Παρασκευή της Απόρριψης» και έρχεται ως πρώτη δοκιμασία της δύναμης των Αδελφών Μουσουλμάνων στη μετά Μόρσι εποχή, αλλά και της στάσης που προτίθεται να κρατήσει ο στρατός απέναντί τους.

Το κάλεσμα σε διαδηλώσεις ήλθε από την ισλαμιστική συμμαχία υπό την Μουσουλμανική Αδελφότητα, λίγες ώρες μετά τη σύλληψη του ηγέτη της Μοχάμεντ Μπάντι και του υπαρχηγού Χαΐράτ ελ-Σατέρ, και ενόσω ο ίδιος ο Μοχάμεντ Μόρσι έχει τεθεί σε κατ' οίκον περιορισμό.

Με την κοινωνία χωρισμένη στα δύο και ορατό τον κίνδυνο της βίας, ο νέος μεταβατικός πρόεδρος, δικαστής Αντλί Μανσούρ, έτεινε κλάδο ελαίας στην Αδελφότητα κατά την ομιλία της ορκωμοσίας, επιχειρώντας να στείλει ενωτικό μήνυμα.

Λίγα λεπτά πριν μιλήσει, ο στρατός υπενθύμιζε πως η Αίγυπτος έχει επιστρέψει στα χέρια με πτήσεις δεκάδων ελικοπτέρων στον ουρανό του Καΐρου.

Και λίγο μετά την ομιλία του επιβεβαιώθηκε η σύλληψη της ηγεσίας των Αδελφών Μουσουλμάνων, η έκδοση ενταλμάτων σύλληψης για εκατοντάδες στελέχη τους και η έναρξη έρευνας σε βάρος του ισλαμιστή προέδρου που ανετράπη ένα χρόνο μετά την εκλογή τους στις κάλπες.

Δεν «μιλά» για πραξικόπημα η Δύση- Το πολιτικό Ισλάμ ορίζει τις περιφερειακές αντιδράσεις

Σε διεθνές διπλωματικό επίπεδο, η Δύση μοιάζει έτοιμη να συνεργαστεί με τη νέα εξουσία στην Αίγυπτο, έστω κι αν πολλές χώρες ζήτησαν να υπάρξει σύντομα επιστροφή στη δημοκρατική διαδικασία μετά την ανατροπή του προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι από το στρατό.

Καμία μεγάλη δυτική δύναμη δεν έκανε ρητά λόγο για «πραξικόπημα» κατά του ισλαμιστή ηγέτη που είχε εκλεγεί στις πρώτες ελεύθερες εκλογές πριν ένα χρόνο, καθώς οι δημοκρατίες θα ήταν υποχρεωμένες να καταδικάσουν ένα πραξικόπημα, και επιπροσθέτως θα έπρεπε να ακολουθήσουν κυρώσεις.

Μια από τις εντονότερες αντιδράσεις ήρθε από τη Γερμανία, με τον υπουργό Εξωτερικών Γκίντο Βέστερβελε να κάνει λόγο για «μία σοβαρή αποτυχία για τη δημοκρατία» στην Αίγυπτο». «Επείγει για την Ευρώπη να επανέλθει όσο το δυνατόν γρηγορότερα στη συνταγματική τάξη», πρόσθεσε απηχώντας το μήνυμα που εστάλη από πολλούς δυτικούς ηγέτες.

Σε περιφερειακό επίπεδο, οι αντιδράσεις των κυβερνήσεων ήταν ανάλογες του βαθμού εναγκαλισμού του πολιτικού Ισλάμ.

Πραξικόπημα κατήγγειλε το ισλαμικό κυβερνών κόμμα Ενάχντα της Τυνησίας που ανήλθε στην εξουσία με τρόπο ανάλογο της Αδελφότητας μετά τις εξεγέρσεις της Αραβικής Άνοιξη που ανέτρεψαν τα απολυταρχικά καθεστώτα -πρώτα της Τυνησίας και έπειτα της Αιγύπτου.

Ωστόσο για τις χώρες του Κόλπου, που εκλαμβάνουν την Αίγυπτο ως στρατηγικής συμμαχίας σύμμαχο ενάντια στην όποια απειλή από το Ιράν, ο διορισμός του μεταβατικού προέδρου έγινε δεκτός με συγχαρητήρια και εμφανή ανακούφιση.

Ακόμη και το Κατάρ, η μόνη χώρα του Κόλπου που στήριζε την Αδελφότητα, άλλαξε πορεία πλεύσης και καλωσόρισε το νέο πρόεδρο της Αιγύπτου, προφανώς για να σώσει το διπλωματικό της προφίλ.

Την ίδια στιγμή, η Τουρκία διά του υπουργού Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου τόνιζε ότι ο Μοχάμεντ Μόρσι «ήρθε στην εξουσία με δημοκρατικές εκλογές και έπεσε με «παράνομα μέσα, πολύ περισσότερο με ένα στρατιωτικό πραξικόπημα».

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"