Μπλόκο σε χαμηλότερα επιτόκια της ΕΚΤ

Η απόφαση για το επίπεδο του βασικού επιτοκίου της ΕΚΤ φέρεται να προκάλεσε, σύμφωνα με δημοσίευμα στο γερμανικό Τύπο, έντονη διαφωνία στην τελευταία συνεδρίαση του Συμβουλίου της: Οικονομολόγος του συμβουλίου πρότεινε περαιτέρω μείωσή τους από τα ήδη ιστορικά τους χαμηλά, πρόταση με την οποία φαίνεται να συμφωνεί ο Μάριο Ντράγκι, αλλά επτά μέλη «κυρίως από το Βορρά» έβαλαν μπλόκο.


Όπως αναφέρει το Spiegel, το οποίο επικαλείται πηγές στη Φρανκφούρτη, η διαφωνία που ξέσπασε έγινε σε «υψηλούς τόνους» που θύμιζαν τις συναντήσεις στο ξεκίνημα της κρίσης με επαναφορά του «άξονα Βορρά και Νότου».

Φέρεται να έγινε πρόταση από τον οικονομολόγο Πέτερ Πρετ για μείωση του επιτοκίου στο 0,25%. Πρόσφατες δηλώσεις του Μάριο Ντράγκι περί «σειράς επιπλέον μέτρων» που μπορούν να ληφθούν για την αντιμετώπιση της κρίσης ερμηνεύονται ως στήριξη σε τέτοιο βήμα.

Στην πρόταση όμως, σύμφωνα με το περιοδικό, αντιτάχθηκαν επτά μέλη του Συμβουλίου, κυρίως από τις χώρες του λεγόμενου Βορρά. Εκτός από τον «συνήθη ύποπτο» Γενς Βάιντμαν της γερμανικής Bundesbank, ανάμεσά τους ήταν και ο ολλανδός Κλας Κνοτ αλλά και ο Γιοργκ Άσμουσεν.

Τελικά, η γραμμή που επικράτησε ήταν η διατήρηση των επιτοκίων στο 0,5% με την παράλληλη δέσμευση πως θα μείνουν χαμηλά «για όσο χρειαστεί».

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"