Ελλάδα: Πάει για σήμερα η συμφωνία με την Τρόικα

«Ραντεβού στον αέρα» για τα μέτρα και τη δόση, αφού Γιάννης Στουρνάρας και ελεγκτές έφυγαν από την Αθήνα, χωρίς συμφωνία στις βαλίτσες τους για το Eurogroup.

Εμφανώς προβληματισμένος, αλλά και συγκρατημένα αισιόδοξος, μετά την τρίωρης διάρκειας σύσκεψη που είχε και την Κυριακή, αναχώρησε ο Γιάννης Στουρνάρας.

«Αισιοδοξώ ότι το βράδυ θα έχουμε συμφωνία» δήλωσε σε δημοσιογράφους ο υπουργός Οικονομικών, θεωρώντας πως τα βασικά σημεία της συμφωνίας θα τα συζητήσουν με την ομάδα Τόμσεν σήμερα το πρωί , ώστε το απόγευμα στο Eurogroup να παρουσιαστεί το τελικό κείμενο.

Και ο Πολ Τόμσεν ανέφερε στους δημοσιογράφους: «Υπήρξε πολύ σημαντική πρόοδος. Ελπίζω να έχουμε συμφωνία πριν το Eurogroup».

Αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε πως η μη επίτευξη συμφωνίας οφείλεται «σε διαδικαστικά ζητήματα αλλά και σε θέματα ουσίας».

Τόνιζε πως οι απεσταλμένοι της Τρόικα στην Αθήνα δεν είχαν προλάβει καν, λόγω και της διαφοράς ώρας, να ενημερώσουν ακόμα τους προϊσταμένους τους σε Ουάσινγκτον, Φρανκφούρτη και Βρυξέλλες, ώστε να επισημοποιηθεί ότι υπάρχει ή όχι συμφωνία.

Σήμερα, πριν ανοίξουν οι αγορές, η Τρόικα θα δώσει πιθανότατα στη δημοσιότητα και μια κοινή δήλωση ότι οι διαπραγματεύσεις ολοκληρώθηκαν.

Σύμφωνα με τους ίδιους παράγοντες, δύο μόνο είναι τα «σίγουρα» που έχουν «κλειδώσει» στη διαπραγμάτευση:

- Δεν θα επιβληθεί η εισφορά 0,2% στις επιχειρήσεις που είχε ψηφιστεί για το 2014.

- Δεν θα πειραχτούν οι συντάξεις των αποστράτων, ούτε θα μειωθούν περαιτέρω οι μισθοί των εν ενεργεία ενστόλων.

Επιπλέον, από τον Φεβρουάριο του 2014 θα αρχίσει να εισπράττεται και ο νέος Ενιαίος Φόρος Ακινήτων, που θα αποφασιστεί το Σεπτέμβριο.

Στο Eurogroup θα τεθεί, πιθανότατα, εκ νέου και το θέμα της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση.

Τα βασικά σημεία του νέου πολυνομοσχεδίου που θα παρουσιάσει και στις Βρυξέλλες ο Γιάννης Στουρνάρας, θα δημοσιοποιήσει αύριο το υπουργείο Οικονομικών, που θα καταθέσει το πολυνομοσχέδιο στη Βουλή την Τρίτη, καταρτίζοντάς το «σαν να είχαμε καταλήξει σε συμφωνία» όπως χαρακτηριστικά ελέχθη.

Τι έγινε στη συνάντηση του Σαββάτου

Η χθεσινή, μαραθώνια (διήρκεσε περίπου εννέα ώρες) συνάντηση του υπουργού Οικονομικών με την ομάδα Τόμσεν χαρακτηρίστηκε, σύμφωνα με ανώτατο παράγοντα του υπουργείου, από «πολύ σημαντική πρόοδο».

Σύμφωνα με πηγές τόσο από το υπουργείο Οικονομικών όσο και από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, κατά τη συνάντηση του Σαββάτου «έκλεισε» το θέμα της κινητικότητας στο Δημόσιο, ενώ υπό διαπραγμάτευση παραμένει το ζήτημα της πιλοτικής μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση, από το 23% στο 13%.

Παρόντες, κατά διαστήματα, στη συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με τους εκπροσώπους των δανειστών, ήταν ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης -στελέχη του υπουργείου του ανέφεραν «συμφωνήσαμε, δεν θα συναντηθούμε ξανά»-, ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης και ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης.

Συμφωνία για την κινητικότητα

Όσον αφορά στο Δημόσιο, φαίνεται πως συμφωνήθηκε να δοθεί παράταση μέχρι το Σεπτέμβριο για την εφαρμογή της κινητικότητας 12.500 δημοσίων υπαλλήλων.

Μέχρι το τέλος Ιουλίου θα πρέπει να είναι έτοιμη η λίστα με τα πρώτα 5.000 ονόματα. Κατά πληροφορίες, θα περιλαμβάνει 2.500 σχολικούς φύλακες (ανήκουν στο υπουργείο Εσωτερικών), 2.000 εκπαιδευτικούς και 500 υπαλλήλους υπουργείων.

Ανάλογες λίστες θα πρέπει να ετοιμάζονται κάθε μήνα, μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου. Από τα υπόλοιπα 7.000 άτομα, οι 3.500 θα είναι οι δημοτικοί αστυνομικοί, οι 1.500 θα είναι εκπαιδευτικοί που δεν ασκούν τα καθήκοντά τους και 2.000 υπάλληλοι από τα υπουργεία και τους δήμους.

Ο χρόνος της διαθεσιμότητας μειώνεται σε οκτώ από 12 μήνες. Κατά την περίοδο της διαθεσιμότητας, οι υπάλληλοι θα παίρνουν το 75% του μισθού τους, θα αξιολογηθούν και ορισμένοι θα απολυθούν.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"