ΥΠΟΙΚ: Συμφωνούμε με τις υποδείξεις Ντράγκι


Η Κυβέρνηση και η Κεντρική Τράπεζα, συμφωνούν με τις υποδείξεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, όπως προέκυψαν από την χθεσινή συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας και της κυπριακής αντιπροσωπείας με τον επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι στην Φρανκφρούρτη.
Αυτό δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης στην κρατική τηλεόραση, τονίζοντας ότι είναι και θέση της Κυβέρνησης η προϋπόθεση που τέθηκε από την ΕΚΤ για έξοδο της Τράπεζας Κύπρου από το καθεστώς εξυγίανσης. Εφόσον υλοποιηθεί αυτή η προϋπόθεση τόνισε ο κ. Γεωργιάδης, τότε όλα τα ζητήματα μπορούν να εξεταστούν.

Ο Διοικητής της ΚΤΚ Πανίκος Δημητριάδης ανέφερε ο ΥΠΟΙΚ ήταν παρόν κατά την συνάντηση, κατέγραψε τα όσα λέχθηκαν και συμφώνησε.
Σε δύο εβδομάδες είπε ο Χάρης Γεωργιάδης η Τρόικα θα βρίσκεται στο νησί και η αξιολόγηση θα ξεκινήσει από τον χρηματοπιστωτικό τομέα. Είναι θέμα μόνο μερικών εβδομάδων τόνισε η έξοδος της Τράπεζας Κύπρου από τον καθεστώς εξυγίανσης.

ΑΚΕΛ: Δεν επιτεύχθηκαν οι στόχοι
Το ΑΚΕΛ εκφράζει την ανησυχία του για το γεγονός όπως αναφέρει ότι από τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον κ. Ντράγκι δεν ανακοινώθηκε τίποτα που να δημιουργεί την εντύπωση έστω, ότι επιτεύχθηκε κάποιος από τους στόχους που είχαν τεθεί από πλευράς Κυβέρνησης.
Το συμπέρασμα το οποίο μπορεί να εξαχθεί από τα επίσημα ανακοινωθέντα είναι ότι θα επιδιωχθεί περαιτέρω συνεργασία της Κυβέρνησης με την ΕΚΤ με στόχο τη πιστή εφαρμογή των μνημονιακών όρων. Τούτο από μόνο του επιβεβαιώνει δυο πράγματα.
Πρώτο την οριστική αναδίπλωση της Κυβέρνησης σε σχέση με το περιεχόμενο της επιστολής του κ. Αναστασιάδη προς την Τρόικα. Δεύτερο, την στροφή 180 μοιρών του κυβερνώντος ΔΗΣΥ ως προς την εξαγγελία του Προέδρου του για καταγγελία του κ. Ντράγκι και την έναρξη διαδικασίας αγωγής σε βάρος του.
Έκπληξη, επίσης, προκαλούν οι δημόσιες δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου για αποφυγή δημόσιας συζήτησης για τον ELA.
Η έκπληξη μας οφείλεται στο γεγονός ότι ο κ. Στυλιανίδης προφανώς αναφέρεται στο κόμμα από το οποίο προέρχεται, αφού είναι τα στελέχη του ΔΗΣΥ που μέχρι και αυτή την ώρα αναδεικνύουν με συνεχείς δημόσιες δηλώσεις τους  το θέμα του ELA.

ΕΔΕΚ: Δεν επιβεβαιώθηκαν οι προσδοκίες
Για μη επιβεβαίωση των υψηλών προσδοκιών της συνάντησης με τον Μάριο Ντράγκι κάνει λόγο και η ΕΔΕΚ. Ο βουλευτής του κόμματος Νίκος Νικολαϊδης, ανέφερε ότι επικοινωνιακά ο Πρόεδρος πέρασε το μήνυμα ότι ως πρώτος πολίτης της χώρας ασχολείται με το θέμα της εξυγίανσης των τραπεζών.
Σε δηλώσεις στη Βουλή, ο κ. Νικολαϊδης είπε ότι θα ήταν προτιμότερο να είχαμε εξασφαλίσει στήριξη ή έστω μια δήλωση προθέσεων «ότι η ΕΚΤ είναι διατεθειμένη να βοηθήσει στο θέμα του ΕΛΑ, ή με πάγωμα του ποσού για κάποια χρόνια ή δήλωση για ρευστοτική στήριξη με πιο ευρείς ορίζοντες ή έστω να περάσει μέρος των βαρών του ΕΛΑ στον ευρωπαϊκό μηχανισμό σταθερότητας μέσω της απευθείας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών».

ΔΗΚΟ: Αφετηρία η συνάντηση

Αφετηρία για τη δημιουργία σωστών προϋποθέσεων και συνθηκών που μπορούν να οδηγήσουν στην υλοποίηση κάποιων αποφάσεων ή υιοθέτηση μέτρων προς την κατεύθυνση της σταθεροποίησης του τραπεζικού συστήματος και διάσωσης της Τράπεζας Κύπρου, χαρακτήρισε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ τη χθεσινή συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Πρόεδρο της ΕΤΚ.

Σε δηλώσεις μετά από συνάντησή του με τον Ύπατο Αρμοστή της Βρετανίας, Μάθιου Κιντ, ο Μάριος Καρογιάν είπε ότι είχε επικοινωνία με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για τη συνάντησή του με τον Μάριο Ντράγκι, λέγοντας ότι «τέτοιου είδους συναντήσεις όταν προετοιμάζονται σωστά είναι ωφέλιμες, τις χρειαζόμαστε σε μια φάση που έχουμε ανάγκη από συνεργάτες και θεσμών που θα βοηθήσουν την Κυπριακή Δημοκρατία να βγει το συντομότερο δυνατό από αυτή τη δεινή θέση στην οποία βρίσκεται».

 Η συνάντηση, πρόσθεσε, είναι μια αφετηρία μιας παραγωγικής διαδικασίας και συζήτησης του Προέδρου και άλλων θεσμικών οργάνων του κράτους με τους θεσμούς της ΕΕ που έχουν ρόλο σε ό,τι αφορά τη διαμόρφωση των οικονομικών συνθηκών της επόμενης περιόδου και «χωρίς ατάκες, χωρίς λαϊκισμό και προσπάθεια εντυπωσιασμού, εμείς εδώ στο εσωτερικό να μην προκαλούμε σκιές, περισσότερες τριβές που στο τέλος αντί να εξυπηρετούν τον συνολικό στόχο, να τον δυσκολεύουν».

Ο κ. Καρογιάν είπε ότι είναι της σχολής να λέγονται τα πράγματα με ειλικρίνεια «μέχρι εκεί που μπορείς να τα πεις» και οι πολιτικές δυνάμεις, με υπεύθυνο τρόπο, να συνδράμουν με ενότητα στόχο για το ξεπέρασμα των δυσκολιών που έχουμε ενώπιόν μας.

Κληθείς να πει αν εκ του αποτελέσματος κρίνει ότι η συνάντηση με τον κ. Ντράγκι ήταν καλά προετοιμασμένη, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ ανέφερε ότι μίλησε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και πριν τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της ΕΤΚ και τον είχε ενημερώσει για την προεργασία που είχε γίνει, αλλά και τις προσεγγίσεις που είχε κατά νου – όπως είπε – να καταθέσει στον κ. Ντράγκι. Γι’ αυτό, πρόσθεσε, πιστεύει ότι οι προσεγγίσεις του Προέδρου Αναστασιάδη κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση. Υπάρχει αρκετή επιχειρηματολογία, είπε, αρκετά εναλλακτικά σενάρια και επανέλαβε την αξιολόγησή της χθεσινής συνάντησης ως μια σημαντική αφετηρία. «Χρειάζεται να την συνεχίσουμε με πιο συχνές επαφές, συνεννοήσεις που μπορεί να γίνονται σε επιμέρους χρονικά διαστήματα με επιμέρους αξιωματούχους των ευρωπαϊκών θεσμών που έχουν λόγο στα ζητήματα που αφορούν την οικονομία μας».

Τέτοιου είδους συζητήσεις, καλά προετοιμασμένες, μπορούν να φέρουν θετικά αποτελέσματα, σημείωσε. Δεν θέλει, είπε, να ωραιοποιήσει την κατάσταση, αλλά ούτε και να τη δαιμονοποιήσει, λέγοντας πως βρισκόμαστε σε μια δύσκολη καμπή και χρειάζονται προσεκτικοί χειρισμοί και επιμονή σε κάποια ζητήματα που έχουμε σημαντική επιχειρηματολογία. Αρκετοί αξιωματούχοι στην ΕΕ, ανέφερε ο Μάριος Καρογιάν, αντιλαμβάνονται ήδη ότι αυτό που επιβλήθηκε στην Κύπρο βίαια, έχει προκαλέσει αλυσιδωτά προβλήματα στην οικονομία, γιατί η Κύπρος θεωρήθηκε ως ένα πειραματόζωο για να εισάξουν νέες λογικές στην ευρωζώνη.

Κυβερντητικός Εκπρόσωπος:Μικροπολιτικά τα κίνητρα των επικριτών

Τη στιγμή που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, με μεθοδικές και συντονισμένες ενέργειες εξασφαλίζει ακόμα περισσότερο τη συμπαράσταση και τη συνεργασία Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στο ψηλότερο δυνατόν επίπεδο κάποιοι, δυστυχώς για τον τόπο, ελαύνονται από μικροπολιτικά κίνητρα στέλνοντας αρνητικά μηνύματα, διεθνώς, απάντησε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξασφάλισε τη διαρκή συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ώστε σε συντονισμό να ξεπερνιούνται πρακτικές δυσκολίες που αναφύονται με την εφαρμογή της δανειακής σύμβασης στον τραπεζικό τομέα.
Από την έδρα της ΕΚΤ χθες, η σοβαρότητα και η μετριοπάθεια των μηνυμάτων ήταν η σαφέστερη ένδειξη ότι μπαίνουμε σε μια νέα περίοδο αντιμετώπισης των πρακτικών δυσκολιών του τραπεζικού μας τομέα.
Μακριά από τυμπανοκρουσίες και διθυράμβους εσωτερικής κατανάλωσης στάλθηκε ένα μήνυμα ότι, η Κύπρος πιστή και συνεπής στην εφαρμογή των συμφωνηθέντων του Μνημονίου και της δανειακής σύμβασης, μπορεί μέσα από δυσκολίες να αντεπεξέλθει και να διαμορφώσει νέα προοπτική στον τραπεζικό της τομέα.
Το ΑΚΕΛ, δυστυχώς, πριν ακόμη δει τα αποτελέσματα αυτών των συντονισμένων ενεργειών επιχειρεί εκ των προτέρων να τα μηδενίσει. Είναι κρίμα που ενώ ο τόπος βρίσκεται στη δυσκολότερη καμπή την ιστορίας του μετά το ’74, με τη σαφέστατη ευθύνη της προηγούμενης διακυβέρνησης Δ. Χριστόφια – ΑΚΕΛ, κάποιοι ξεχνούν το μείζον: ότι πάνω από όλα είναι η Κύπρος και όχι το κόμμα.

Απάντηση ΑΚΕΛ σε Κυβερνητικό Εκπρόσωπο:
Το ΑΚΕΛ αποδεικνύει στην πράξη και όχι στα λόγια ότι πάνω από όλα είναι η σωτηρία της Κύπρου  γι' αυτό και δεν πρόκειται να ακολουθήσει την κυβέρνηση στην συντήρηση του διχαστικού κλίματος δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαίδης.
Είπε επίσης ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αντί να σχολιάζει την ουσία κατέφυγε για μια ακόμα φορά στου εμφυλιπολεμικούς αφορισμούς επιχειρώντας να φορτώσει τις ευθύνες στο ΑΚΕΛ και την προηγούμενη κυβέρνηση.

Στυλιανίδης:

Σε γραπτή δήλωση του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρει ότι οι δηλώσεις μιλούν απο μόνες τους.
Οι προσπάθειες μας προσθέτει για συναίνεση στον αγώνα αντιμετώπισης της κρίσης είναι ειληκρινείς και αδιάλυπτες.
Κατανοούμε σημειώνει το άγχος μερικών, υπό το βάρος των ευθυνών που τους βαραίνουν, να προσπαθούν να τις μετακύλίσουν αλλού. Δυστυχως ανέφερε τέλος κάποιοι επιλέγουν να βάζουν πάνω απο όλα το κόμμα τους.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"