Στα χέρια του στρατού ο Μόρσι


Στα χέρια του στρατού βρίσκεται ο πρόεδρος της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι, ο οποίος ανατράπηκε χθες από το στράτευμα.

Έκρυθμη η κατάσταση στη χώρα, μετά το χθεσινό στρατιωτικό πραξικόπημα και την -προσωρινή, σύμφωνα με το στράτευμα- κατάλυση του Συντάγματος.



Το βράδυ της Τετάρτης, ο επικεφαλής των αιγυπτιακών ενόπλων δυνάμεων Αμπντέλ Φάταχ αλ-Σίσι δήλωσε πως ο Μοχάμεντ Μόρσι αντικαθίσταται σε μεταβατικό επίπεδο στην αρχηγία του κράτους από τον πρόεδρο του Συνταγματικού Δικαστηρίου, ενώ συγκροτείται και κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Περαιτέρω, αναστέλλεται η ισχύς του Συντάγματος της χώρας και δρομολογείται η διενέργεια προεδρικών και βουλευτικών εκλογών.

Σε ομιλία του που μεταδόθηκε τηλεοπτικά, περιστοιχισμένος από άλλα ανώτατα στελέχη των ένοπλων δυνάμεων, θρησκευτικούς και πολιτικούς ηγέτες, ο στρατηγός αλ-Σίσι ουσιαστικά ανακοίνωσε την απομάκρυνση του εκλεγμένου προέδρου Μόρσι από την εξουσία.


Ο ίδιος, αφού ανακοίνωσε την πρόωρη διεξαγωγή προεδρικών και βουλευτικών εκλογών, εξήγγειλε επίσης ότι θα σχηματιστεί μια επιτροπή, η οποία θα επανεξετάσει και θα τροποποιήσει το Σύνταγμα και ακόμη ότι θα σχηματιστεί μια επιτροπή εθνικής συμφιλίωσης στην οποία θα συμμετέχουν κινήματα της νεολαίας. Ο στρατηγός πρόσθεσε πως ο οδικός αυτός χάρτης έχει ήδη αποτελέσει αντικείμενο συμφωνίας ενός ευρέως φάσματος πολιτικών οργανώσεων και παρατάξεων.

Σε δικές του δηλώσεις, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης της Αιγύπτου Μοχάμεντ ΕλΜπαραντέι είπε ότι η επανάσταση του 2011 επαναλήφθηκε και πρόσθεσε πως ο λεγόμενος οδικός χάρτης που ανακοίνωσε ο στρατός ικανοποιεί το λαϊκό αίτημα για την κήρυξη πρόωρων προεδρικών εκλογών.


Η ομιλία του αλ Σίσι έγινε δεκτή με ζητωκραυγές και πυροτεχνήματα στην πλατεία Ταχρίρ, ιδίως η φράση του στρατηγού με την οποία ο επικεφαλής των ένοπλων δυνάμεων ανακοίνωσε πως ο Μόρσι δεν είναι πλέον ο πρόεδρος της Αιγύπτου. «Ο λαός και ο στρατός ενεργούν ενωμένοι», ήταν ένα από τα συνθήματα που ακούστηκαν.

Ο αλ-Σίσι υποστήριξε, περιστοιχισμένος από τον μεγάλο σεΐχη Άχμαντ αλ Τάγεμπ και τον Πάπα των Κοπτών Θεόδωρο Β’, ότι ο στρατός επενέβη υπακούοντας στη βούληση του λαού που διαδήλωνε εναντίον της κυβέρνηση Μόρσι εδώ και εβδομάδες.

Αντίθετα, σε άλλα σημεία του Καΐρου εξελίσσονταν αντιδιαδηλώσεις υποστηρικτών του Μόρσι οι οποίοι ήταν υπό την μάλλον διακριτική επιτήρηση του στρατού. Εκεί μετά τις ανακοινώσεις το κλίμα ήταν, όπως αναμενόταν, πολύ υποτονικό και συγκρατημένα οργισμένο.


Εξάλλου, το τηλεοπτικό δίκτυο Misr25 της Μουσουλμανικής Αδελφότητας διέκοψε απότομα την εκπομπή του αμέσως μετά το τέλος της ομιλίας του αλ-Σίσι.

Σύμφωνα με την κρατική εφημερίδα αλ Αχράμ, δύο ισλαμιστικά τηλεοπτικά δίκτυα, το αλ Χάφεζ και το αλ Νας, επίσης σταμάτησαν να εκπέμπουν σήμα αμέσως μετά το τέλος της ομιλίας του στρατηγού.

Σε μήνυμά του μέσω του Twitter, ο αποπεμφθείς πλέον πρόεδρος Μόρσι χαρακτήρισε όσα ανακοίνωσε ο αλ-Σίσι «πλήρες πραξικόπημα».


Αντίθετα το δεύτερο μεγαλύτερο ισλαμικό κόμμα της Αιγύπτου, το Νουρ, ανέφερε ότι συμφώνησε με τον οδικό χάρτη που ανακοίνωσε το επιτελείο, προκειμένου η χώρα να αποφύγει τον κίνδυνο να ξεσπάσει εμφύλια σύρραξη.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"