Τουρκικό μπλόκο στη δυτική ΑΟΖ


Σε παρενόχληση η οποία αγγίζει τα όρια του θερμού επεισοδίου προέβη την περασμένη Πέμπτη το τουρκικό πολεμικό ναυτικό στα δυτικά της κυπριακής ΑΟΖ. Τουρκική πυραυλάκατος παρεμπόδισε την πορεία ιταλικού πλοίου που ενεργούσε για λογαριασμό της CYTA (για πόντιση καλώδίου) στα όρια των οικοπέδων 7 και 1.


Το τουρκικό σκάφος έθεσε σε κλοιό το ιταλικό πλοίο «Odin Finder» με αποτέλεσμα το τελευταίο να ζητήσει οδηγίες και τελικά να επιστρέψει στην Πάφο. Το τουρκικό ναυτικό έστησε καραούλι στην περιοχή μέχρι και το μεσημέρι του Σαββάτου περιμένοντας ενδεχόμενη επιστροφή του ιταλικού πλοίου.

Συγκλήθηκε έκτακτη σύσκεψη στο ΓΕΕΦ στην οποία παρέστη και ο υπ. Άμυνας ενώ κοινοποιήθηκαν διαβήματα της Δημοκρατίας σε Ιταλία και ΗΠΑ. Το ιταλικό πλοίο τώρα διενεργεί εργασίες στα νότια Λεμεσού και Λάρνακας με σκοπό όμως να ολοκληρώσει τις βυθομετρήσεις του στα ανοικτά της Πάφου.

Πρόκειται για το τρίτο περιστατικό (δεύτερο στη δυτική ΑΟΖ) παρενόχλησης εκ μέρους του τουρκικού ναυτικού το τελευταίο δίμηνο και είναι πλέον σαφής ο τρόπος με τον οποίο η Τουρκία προτίθεται να αντιδρά όσον αφορά την συγκεκριμένες περιοχές της κυπριακής ΑΟΖ. Καθησυχάζουν ξένες κυβερνήσεις ενώ διεθνείς εταιρείες δεν πτοούνται και θέλουν να αναλάβουν νέα οικόπεδα.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Εκτίμηση Ακινήτων : Διαφορά ανάμεσα σε Οικόπεδο και Χωράφι

Θέρμανση και οικονομία: Τι συμφέρει για ζεστό σπίτι!