Noble: Τα τρία σενάρια της επιβεβαιωτικής γεώτρησης


Noble: Τα τρία σενάρια της επιβεβαιωτικής γεώτρησηςΛευκωσία: Έτοιμη με μελέτες και λεπτομερή σχέδια δράσης για τα τρία σενάρια που είναι δυνατά στην κρίσιμη επιβεβαιωτική γεώτρηση είναι η Noble και, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει καταθέσει τα σχετικά έγγραφα και στο υπουργείο Εμπορίου.

Τα τρία σενάρια που επεξεργάστηκε είναι:

1. Η επιβεβαιωτική γεώτρηση να αποδείξει ότι το κοίτασμα είναι της τάξης των 7-8 τρισ. κ. ποδών, που είναι και η επικρατέστερη εκδοχή.

2. Η επιβεβαιωτική να δείξει ότι το κοίτασμα είναι της τάξης των 5 τρισ. κ. ποδών που είναι το πλέον αρνητικό σενάριο.

3. Να διαπιστωθεί ότι το κοίτασμα είναι ανάλογο του Ταμάρ, δηλαδή της τάξης των 10 τρισ. κ. ποδών.

Στο πρώτο σενάριο, όλα θα είναι ικανοποιητικά, θα πρόκειται για ένα εξαιρετικό κοίτασμα, που υπερκαλύπτει τις ανάγκες για βιώσιμο τερματικό υγροποίησης, αφού η ελάχιστη απαιτούμενη ποσότητα προς αυτή την κατεύθυνση είναι τα 6 τρισ. κ. πόδια.

Στο δεύτερο σενάριο, λιγότερο πιθανό αλλά που δεν αποκλείεται, η Noble δεν θεωρεί ότι τα πράγματα γίνονται απογοητευτικά. Ο σχεδιασμός προβλέπει ότι σύντομα θα προχωρήσει σε δοκιμαστική γεώτρηση στο δεύτερο κοίτασμα,  εντόπισε στο τεμάχιο «12», της τάξης των 3-5 τρισ. κ. ποδών. Αυτό φέρνει κάποια καθυστέρηση, αλλά συνολικά και τα δύο τεμάχια εξασφαλίζουν επίσης πλήρως τη λειτουργία του τερματικού. Αν είναι απογοητευτικά και τα αποτελέσματα του δεύτερου κοιτάσματος, τότε το κοίτασμα «Αφροδίτη» θα είναι επίσης αξιοποιήσιμο με πλωτή μονάδα υγροποίησης.

Το επίσης πιθανό σενάριο να διαπιστωθεί ότι το «Αφροδίτη» είναι της τάξης των 10 τρισ. κ. ποδών, επίσης σημαίνει κάποια καθυστέρηση, αλλά ευχάριστη: Θα απαιτηθεί και δεύτερη επιβεβαιωτική γεώτρηση, αφού θα πρόκειται για ιδιαίτερα μεγάλο κοίτασμα. Έτσι, αν ακούσουμε για προγραμματισμό δεύτερης επιβεβαιωτικής, πρέπει να το κρίνουμε πολύ θετικά και όχι αρνητικά, ενώ θα εξασφαλίζονται τουλάχιστο δύο γραμμές υγροποίησης μόνο για το εν λόγω κοίτασμα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, το κρισιμότερο ζητούμενο της επιβεβαιωτικής γεώτρησης, είναι το «βάθος» του κοιτάσματος στο συγκεκριμένο σημείο, δηλαδή το πόσο κάτω από την κοιλότητα του κοιτάσματος βρίσκεται το στρώμα νερού που το συμπιέζει - αν είναι στο ίδιο βάθος με το Λεβιάθαν ή μεγαλύτερο, όπως δείχνουν τα επιστημονικά γεωλογικά δεδομένα.

Χάραξαν δρόμο μέχρι το τερματικό

Η επιβεβαιωτική γεώτρηση αποτελεί δυνατό χαρτί και εγγύηση στα χέρια της κυβέρνησης που θα επιτρέψει τη χρηματοδότηση μεγάλων έργων ανάπτυξης και υποδομών, δήλωσε χθες ο υπουργός Εμπορίου, Γιώργος Λακκοτρύπης, μετά την ενημέρωση που έκανε στον Πρόερρο της Δημοκρατίας και σε μέλη του Υπουργικού, στο Προεδρικό, για τους σχεδιασμούς σε σχέση με τους υδρογονάνθρακες.

Ο οδικός χάρτης που παρουσίασε στον Νίκο Αναστασιάδη ο Γιώργος Λακκοτρύπης, ξεκινά με την επιβεβαιωτική γεώτρηση και ολοκληρώνεται με την εξαγωγή του φυσικού αερίου που τοποθετείται στο τέλος του 2019 με αρχές του 2020. Συζητήθηκε, επίσης, το τερματικό και έγινε παρουσίαση προκαταρκτικών σχεδιασμών για τον τρόπο υλοποίησης και χρηματοδότησής του και το τι θα διέπει το ιδιοκτησιακό του καθεστώς. Επί τάπητος τέθηκε και ο τρόπος ένταξης του τομέα των υδρογονανθράκων στην εκπαίδευση ώστε να μπορέσουν στο μέλλον να εργοδοτηθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι Κύπριοι. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ήδη εξουσιοδοτηθεί η καθ. Τούλα Ονουφρίου του ΤΕΠΑΚ για να συντονίσει τις προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση.
«Αρχίζουμε με τη Noble, η οποία είναι και η πρώτη εταιρεία η οποία ευελπιστούμε να ανακηρύξει το κοίτασμα Αφροδίτη εμπορεύσιμο, και να ακολουθήσουν, ελπίζουμε, και οι υπόλοιποι, οπόταν ο σχεδιασμός μας είναι ακριβώς για να μείνει ανοικτό ώστε να συμμετάσχουν όλοι όσοι θέλουν να συμμετάσχουν στο έργο της υποδομής του τερματικού», εξήγησε επιγραμματικά μετά τη σύσκεψη σε δηλώσεις του ο Υπουργός. Σύμφωνα με τον Υπουργό, η διαδικασία εξασφάλισης χρηματοδότησης με αντίκρισμα το φυσικό αέριο, θα γίνει 3-4 μήνες μετά την επιβεβαίωση του κοιτάσματος από τη Noble. Θα ολοκληρωθεί προς το τέλος του 2014 και η τελική επενδυτική απόφαση για το τερματικό θα παρθεί το 2015.
 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"