Υπο τον έλεγχο της Αστυνομίας η Ταξίμ (Φωτορεπορτάζ)

Ανταπόκριση: Βαγγέλης Αρεταίος

Επτά άνθρωποι τραυματίστηκαν σήμερα στην πλατεία Ταξίμ, ανάμεσά τους δύο αστυνομικοί και δύο δημοσιογράφοι. Όπως μεταδίδει από την Κωνσταντινούπολη ο απεσταλμένος μας Βαγγέλης Αρεταίος, στην πλατεία, όπου βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση της Αστυνομίας για καθαρισμό του πολιτιστικού κέντρου Ατατούρκ και του αγάλματος του Ατατούρκ, επικρατεί σχετική ηρεμία με μικροεντάσεις κατά διαστήματα ανάμεσα σε μικρή μερίδα διαδηλωτών και δυνάμεων της Αστυνομίας.



Η Αστυνομία, η οποία έχει τον πλήρη έλεγχο αυτή την στιγμή στην πλατεία, κατάφερε να αφαιρέσει όλα τα πανό και τα οδοφράγματα με στόχο να επαναφέρει στην κυκλοφορία την πλατεία Ταξίμ. Από τα μεγάφωνα απευθύνουν μέλη της Αστυνομίας εκκλήσεις προς τους διαδηλωτές να επικρατήσει ψυχραιμία και να μην ρίχνουν πέτρες και μολότοφ.

Η πλειοψηφία των διαμαρτυρόμενων υπακούει στις εκκλήσεις. Μάλιστα δημιουργήθηκε ανθρώπινη αλυσίδα από διαδηλωτές η οποία σχηματίστηκε ανάμεσα στους αστυνομικούς και τη μερίδα των διαμαρτυρόμενων που προκαλεί ένταση.

Η Αστυνομία δεν έκανε καμία επέμβαση στο πάρκο Γκεζί, στο οποίο επιχειρεί να περιορίσει τις κινητοποιήσεις.

Νώρίτερα, όχημα της αστυνομίας τυλίχθηκε στις φλόγες αλλά κατασβέστηκε από άλλο όχημα των αστυνομικών δυνάμεων.

Δεν έχουμε στόχο τους διαδηλωτές

Ο περιφερειάρχης Κωνσταντινούπολης, δήλωσε ότι η επέμβαση δεν είχε στόχο τους διαδηλωτές, αλλά τον καθαρισμό της πλατείας. Ευχαρίστησε μάλιστα την μεγαλύτερη μερίδα των διαμαρτυρομένων για την ψύχραιμη στάση που επιδεικνύουν.

Αυτή την ώρα, ο Ταγίπ Ερντογάν μιλά ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματός του.


 

Ερντογάν: Τι ζητούν οι διαδηλωτές;

Η θέση της τουρκικής κυβέρνησης θα μείνει σταθερή, υπογράμμισε ξανά ο Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση, λέγοντας πως η τουρκική ηγεσία «πάντοτε άκουγε τα δημοκρατικά αιτήματα» και «προσπαθεί να καταλάβει» τι ζητούν οι διαδηλωτές. Η νέα ομιλία του πρωθυπουργού εκφωνήθηκε λίγο πριν τις συγκρούσεις μετά την επιστροφή της αστυνομίας στην πλατεία Ταξίμ.




Μήνυμα κυβερνήτη μέσω Twitter

Ο κυβερνήτης της πόλης τόνισε μέσω twitter πως μοναδικός στόχος της αστυνομίας ήταν να απομακρύνει τα πανό και τα πλακάτ.

Οι αστυνομικοί απηύθυναν έκκληση στους διαδηλωτές να αποσυρθούν. «Φίλοι του Γκεζί, δεν είμαστε ευχαριστημένοι με αυτή την κατάσταση, δεν θέλουμε να παρέμβουμε, δεν θέλουμε να σας βλάψουμε. Σας παρακαλούμε αποσυρθείτε», ήταν το μήνυμα που ακουγόταν από μεγάφωνα. «Εάν δεν πετάτε πέτρες ή μπουκάλια, δε θα παρέμβουμε», φώναζε ένας αστυνομικός.

Τρεις άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και περισσότεροι από 5.000 τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων των τελευταίων ημερών στην Τουρκία.









Προηγούμενη ενημέρωση: 09:42

Ισχυρή αστυνομική δύναμη βρίσκεται στην πλατεία συνοδεία τεθωρακισμένων με αντλίες νερού και προβαίνει συνεχώς σε ανακοινώσεις από τα μεγάφωνα καλώντας τους διαμαρτυρόμενους να μην ρίχνουν πέτρες, καθώς στόχος τους δεν είναι οι διαδηλωτές.

Μικροεντάσεις σημειώνονται κατά διαστήματα, με τους διαδηλωτές να ρίχνουν πέτρες και μολότοφ και τους αστυνομικούς να απαντούν με δακρυγόνα.

Η Αστυνομία μέχρι στιγμής τηρεί μια διαφορετική στάση, πολύ πιο ψύχραιμη, αποφεύγοντας την ένταση και τις συγκρούσεις.

Η ισχυρή αστυνομική δύναμη βρίσκεται στην πλατεία από τις 7:30 το πρωί.

---------------------------------

Προηγούμενη ενημέρωση 8:36

Ένταση επικρατεί από τις 7:30 το πρωί στην πλατεία Ταξίμ στην Κωνσταντινούπολη, όπου σύμφωνα με τον απεσταλμένο μας στην Κωνσταντινούπολη Βαγγέλη Αρεταίο κατάφεραν να εισχωρήσουν εκατοντάδες μέλη της Αστυνομίας μέσα από τα οδοφράγματα που έστησαν οι διαδηλωτές.

Είκοσι λεωφορεία μετέφεραν την ισχυρή αστυνομική δύναμη, η οποία μετρά εκατοντάδες αστυνομικούς στην πλατεία Ταξίμ, συνοδεία τεθωρακισμένων με αντλίες νερού. Από τα μεγάφωνα η Αστυνομία ανακοινώνει ότι στόχος δεν είναι οι διαδηλωτές, αλλά ο καθαρισμός της πλατείας από τα πανό και ο περιορισμός των κινητοποιήσεων στο πάρκο Γκεζί.

Οι διαδηλωτές, άρχισαν να ρίχνουν πέτρες και μολότοφ προς τους Αστυνομικούς και η Αστυνομία απαντά με δακρυγόνα.
Διαβεβαίωση πάντως του Νομάρχη, είναι ότι η Αστυνομία δεν θα εισέλθει στο πάρκο Γκεζί.

Οι διαδηλωτές, είχαν πιαστεί στον ύπνο, μετά τη χθεσινή δήλωση ότι ο Τούρκος Πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με ομάδα διαδηλωτών αύριο.

Πρόκειται για την πρώτη επιστροφή της αστυνομίας στην πλατεία μετά από την απόσυρσή της την προηγούμενη εβδομάδα -και συμπίπτει με την προειδοποίηση του Ερντογάν πως δεν θα ανεχτεί «παράνομες διαδηλώσεις» μαζί με το κάλεσμά του σε διάλογο με τους διαδηλωτές.
--------------------------------
Προηγούμενη ενημέρωση 8:25

Τη λογική του «μαστιγίου και του καρότου» φαίνεται πως ακολουθεί η κυβέρνηση της Τουρκίας προκειμένου να κατευνάσει το βαρύ κλίμα που υπάρχει με τους διαδηλωτές χωρίς όμως να φανεί ότι υποχωρεί.

Μετά από μια μαραθώνια συνεδρίαση εννέα ωρών και αφού ολοκληρώθηκε το υπουργικό συμβούλιο, πάρθηκε η απόφαση, ο πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν να συναντηθεί την Τετάρτη, 12 Ιουνίου, με εκπροσώπους των διαδηλωτών προκειμένου να βρεθεί ένας κοινός τόπος συνεννόησης και να σταματήσουν οι ταραχές.

Αυτό είπε σε δηλώσεις του, προς τους δημοσιογράφους, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς μετά το πέρας του υπουργικού συμβουλίου, χωρίς ωστόσο να διευκρινήσει ποιοι θα είναι αυτοί οι εκπρόσωποι των διαδηλωτών.

Την ίδια ώρα, και παρά την επικείμενη συνάντηση του Ερντογάν με τους διαδηλωτές, η κυβέρνηση διαμηνύει σε όλους τους τόνους πως σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να δεχθεί στο μέλλον τέτοιου είδους κινητοποιήσεις. Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αρίντς, σε δημοσιογράφους σήμερα στην Άγκυρα, οι «παράνομες διαδηλώσεις δεν θα επιτρέπονται πλέον στην Τουρκία».

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Αρίντς ανέφερε ότι το προσεχές Σαββατοκύριακο θα πραγματοποιηθούν στην Άγκυρα και στην Κωνσταντινούπολη, «νόμιμες», όπως τις χαρακτήρισε, συγκεντρώσεις του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.

«Θα είναι ένα Σαββατοκύριακο που μέχρι τότε θα έχουν γίνει όλα τα νόμιμα βήματα» είπε. Σύμφωνα μάλιστα με τον Αρίντς: «στην πλατεία Ταξίμ και στην Άγκυρα συγκεντρώνονται πολίτες, αλλά υπάρχουν και ακραίες ομάδες που προκαλούν ζημιές. Η Τουρκία δεν θα έπρεπε να το ζήσει αυτό. Η κυβέρνηση έχει καθορίσει αυτά που πρέπει να γίνουν. Δεν θα επιτραπούν σε καμία περίπτωση παράνομες συγκεντρώσεις. Θα γίνουν όλα όσα προβλέπει ο νόμος».

Αναφερόμενος στα αιτήματα των διαδηλωτών, τόνισε ότι «είπαμε πως θα δεχθούμε τα ασφαλιστικά μέτρα που επέβαλε το δικαστήριο σχετικά με το σχέδιο αναμόρφωσης της πλατείας Ταξίμ και είπαμε ότι μπορούμε να συνομιλήσουμε. Αλλά δεν δεχόμαστε τα πολιτικά αιτήματα. Ούτε τα περί απομάκρυνσης των υπευθύνων και απελευθέρωσης όσων έχουν προσαχθεί».

Ερωτηθείς για το αν υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία για τα περί συνωμοσίας που συνδέεται με το εξωτερικό, όπως έχουν υποστηρίξει κυβερνητικά στελέχη, ο Αρίντς απάντησε «ναι, υπάρχουν», αλλά δεν έδωσε περαιτέρω διευκρινίσεις για το θέμα. Τόνισε όμως ότι «συνεχίζονται οι σχετικές έρευνες» και ότι «οι δημοσιογράφοι μπορεί και να μην ενημερωθούν για τα αποτελέσματα των ερευνών αυτών».

Δακρυγόνα ψες στις διαδηλώσεις στην Τουρκία

Η τουρκική αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων αργά τη Δευτέρα το βράδυ για να διαλύσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο κέντρο της Άγκυρας, και ενώ συμπληρώνεται η ενδέκατη ημέρα του μεγάλου κινήματος διαμαρτυρίας εναντίον της συντηρητικής ισλαμικής κυβέρνησης.

Οι δυνάμεις της αστυνομίας επενέβησαν στην περιοχή κοντά στη λεωφόρο Τουναλί Χιλμί, μια αναβαθμισμένη περιοχή της τουρκικής πρωτεύουσας, η οποία ήταν κλειστή από τα οδοφράγματα που έστησαν οι διαδηλωτές. Η περιοχή που σύμφωνα με μαρτυρίες είχε σε μεγάλο βαθμό μείνει ανεπηρέαστη από τις συγκρούσεις που χαρακτηρίζουν τις νύχτες της Άγκυρας από της 30η Μαϊου και μετά, δέχτηκε μεγάλο όγκο δακρυγόνων, αναγκάζοντας τους εστιάτορες να κλείσουν τα καταστήματα τους και τους πελάτες τους να τρέχουν για να αποφύγουν τα χημικά.


11/06/2013 - 12:34

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"