"Η Αμμόχωστος μπορεί να είναι καταλύτης"


Η επιστροφή της Αμμοχώστου, αν γίνει κατορθωτή, μπορεί να αποτελέσει  παράγοντα που θα ‘αλλάξει το παιχνίδι’ στο Κυπριακό, καλύπτοντας το μεγάλο κενό που υπάρχει σε θέμα εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο πλευρών, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης.


Σε συνέντευξή του στον Ελληνικό Ραδιοσταθμό του Λονδίνου LGR, ο κ. Κασουλίδης μίλησε για τα θέματα που συζήτησε κατά τη συνάντησή του με το Βρετανό Υπουργό Εξωτερικών Ουϊλιαμ Χέιγκ.

Κληθείς να αναφερθεί πιο αναλυτικά σε φόρμουλα που επεξεργάζεται η ΕΕ για το θέμα της επιστροφής της Αμμόχωστου, ο κ. Κασουλίδης ανέφερε ότι «δεν μπορώ να σας πω γιατί δεν έχει ξεκινήσει ακόμα οτιδήποτε από πλευράς ΕΕ». Ευελπιστούμε ότι  θα ξεκινήσει, είπε, προσθέτοντας ότι «τα υπόλοιπα θα τα πούμε όταν έρθει η ώρα τους».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι ανέπτυξε στο Βρετανό ομόλογό του τη θέση της κυπριακής Κυβέρνησης για την αναγκαιότητα λήψης μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης και του διορισμού διαπραγματευτή.

Αναφερόμενος εκ νέου στο θέμα της Αμμοχώστου, σημείωσε ότι «όλοι αντιλαμβάνονται ότι χρειάζεται κάτι το οποίο θα αποτελέσει την αλλαγή του παιχνιδιού, το «game changer», και για μας η Αμμόχωστος θα είναι ένα μεγάλο βήμα».

Εξέφρασε τη θέση ότι «θα είναι σίγουρα εκείνο το γεγονός που θα καλύψει το μεγάλο κενό που υπάρχει σε θέμα εμπιστοσύνης μεταξύ των πλευρών για να μπορέσουμε με μεγαλύτερη άνεση και δύναμη να προχωρήσουμε και στα θέματα της ουσίας της επίλυσης του κυπριακού προβλήματος».

Όσον αφορά στην εμπλοκή της Τουρκίας στην προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού σε αντιπαράθεση με την «κυπριακή ιδιοκτησία των συνομιλιών», ο Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι κατά τη συνάντηση του με τον κ. Χέιγκ εξήγησε «για το πόσο είναι ψευδαίσθηση το ότι το Κυπριακό μπορεί να λυθεί μόνον από τις δύο κοινότητες της Κύπρου».

«Η διαφορά μεταξύ των δύο κοινοτήτων της Κύπρου είναι πολύ μικρή και μπορεί πολύ εύκολα να λυθεί», επεσήμανε, προσθέτοντας ότι «οι μεγάλες διαφορές είναι μεταξύ της Κύπρου και της Τουρκίας και επομένως πρέπει να εξευρεθεί εκείνος ο τρόπος που να μπορούμε να  μιλούμε απευθείας και με την Τουρκία». Ο ρόλος της Τουρκίας, ανέφερε, «είναι σημαντικός για να μπορέσει να υπάρξει η πρόοδος και να μην είναι μια επανάληψη συνομιλιών όπως τις γνωρίσαμε τα τελευταία 37 χρόνια».

«Νομίζω ότι η θέση μας έγινε πλήρως κατανοητή - εγώ δεν θα σας πω - γιατί δεν συνηθίζω να λέω ποια ήταν η θέση της Βρετανίας», συνέχισε, παραπέμποντας στην ίδια τη Βρετανία. Εγώ, είπε, «νιώθω ότι έχω μεταφέρει το μήνυμα και έχει φθάσει στον προορισμό του».
Ο Κύπριος Υπουργός Εξωτερικών ρωτήθηκε επίσης κατά πόσο συζητήθηκαν τα θέματα Συρίας, και οι πρόσφατες εξελίξεις στην Τουρκία.

 Όσον αφορά στην κατάσταση που επικρατεί στη Συρία εξέφρασε την ανησυχία του για την πιθανή χρήση χημικών όπλων δεδομένης και της γεωγραφικής εγγύτητας της Κύπρου. Αναφέρθηκε επίσης στον κίνδυνο σταθερότητας που προκαλεί η σύγκρουση στη Συρία, καθώς και στη λύπη που προκαλεί στην Κύπρο η απώλεια ζωών στη γείτονα χώρα.

«Εμείς θεωρούμε ότι η αντικατάσταση του Προέδρου Άσαντ πρέπει να προέλθει από μια όσον το δυνατό πιο αντιπροσωπευτική ομάδα των αντιπολιτευομένων που να συμπεριλαμβάνει στους κόλπους της και μέλη των μειονοτήτων, όπως είναι η χριστιανική κοινότητα της Συρίας», είπε, προσθέτοντας ότι «άρα, επομένως πρέπει η ΕΕ να εξεύρει εκείνους τους τρόπους που να έχει επιρροή, έτσι ώστε να μπορέσει να σχηματιστεί μια τέτοια αντιπροσωπευτική δύναμη όσων αντιπολιτεύονται σήμερα το καθεστώς Άσαντ».

Σε αναφορά του για τα τεκταινόμενα στην Τουρκία, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι «με τον κ. Χέιγκ καταλήξαμε ότι είναι πρόωρο να υπάρξουν συμπεράσματα» για τα ποια θα είναι η Τουρκία τη μετέπειτα περίοδο αυτών των διαδηλώσεων και των ενεργειών από μερίδα του τουρκικού λαού.

Εξακολουθώ να θεωρώ, πρόσθεσε, «ότι έχει μεγαλύτερη σημασία, όχι τι πιστεύουν οι οποιοιδήποτε εκτός του Αραβικού κόσμου, αλλά τι πιστεύουν οι ίδιοι στον Αραβικό κόσμο και οι ίδιοι στον Αραβικό κόσμο σας επαναλαμβάνω έχουν χάσει πλέον την οποιαδήποτε προσδοκία να χρησιμοποιηθεί το τουρκικό μοντέλο στις δικές τους περιπτώσεις και αυτό είναι που μετρά, το τι νιώθουν και πιστεύουν οι άλλοι, όποιοι και εάν είναι αυτοί, ας σας το πουν οι ίδιοι».

ΠηγήΚΥΠΕ/ΑΠΕ
19/06/2013 - 07:42

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"