Έκπληξη Ευρωπαίων αξιωματούχων


Ανώτατος αξιωματούχος της ευρωζώνης που εμπλέκεται άμεσα στις συνομιλίες με την Κύπρο, ανέφερε ότι οι αξιωματούχοι της ΕΕ είναι "προβληματισμένοι" από την επιστολή, προσθέτοντας ότι οι υπουργοί Οικονομικών θα συζητήσουν για αυτήν στην προγραμματισμένη συνάντηση της Πέμπτης, χωρίς ωστόσο να αναμένεται μια ευνοϊκή αντιμετώπιση.


"Επί της ουσίας, ζητά μια πλήρη αντιστροφή του προγράμματος" σημείωσε ο αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι η αποτυχία προετοιμασίας για τον αντίκτυπο της διάσωσης αποτελεί σφάλμα της κυβέρνησης του κ. Αναστασιάδη, η οποία καταψήφισε την πρώτη συμφωνία προτού υποκύψει σε μια αντίστοιχη εννιά μέρες αργότερα.

Ο πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης έχει ζητήσει από τους ηγέτες της ευρωζώνης μια πλήρη αναθεώρηση του πακέτου διάσωσης των €10 δισ., προειδοποιώντας ότι η Λευκωσία μπορεί να μην καταφέρει να τηρήσει τους τρέχοντες όρους της συμφωνίας, καθώς έχει πλήξει την οικονομία και το τραπεζικό σύστημα της χώρας περισσότερο από ότι αναμενόταν.

Σε επιστολή που έστειλε την περασμένη εβδομάδα και την οποία έχουν στην κατοχή τους οι Financial Times, ο Νίκος Αναστασιάδης γράφει ότι η αναδιάρθρωση των δύο μεγαλύτερων τραπεζών της χώρας, το επίκεντρο της συμφωνίας του Μαρτίου, "εφαρμόστηκε χωρίς προσεκτική προετοιμασία", εξαφανίζοντας το κεφάλαιο κίνησης πολλών κυπριακών εταιριών και ότι απαιτεί πρωτοφανείς κεφαλαιακούς ελέγχους που πνίγουν την οικονομία του
νησιού.

"Η οικονομία οδηγείται σε βαθύτατη ύφεση, οδηγώντας σε μεγαλύτερη άνοδο την ανεργία και καθιστώντας ακόμα πιο δύσκολη την δημοσιονομική προσαρμογή" γράφει ο κ. Αναστασιάδης στους επικεφαλής των τριών θεσμών της ΕΕ και του ΔΝΤ.

"Σας απευθύνω έκκληση να επανεξετάσετε όλες τις δυνατότητες, ώστε να δημιουργηθεί μια βιώσιμη προοπτική για την Κύπρο και τον λαό της" επισημαίνει.

Ο κ. Αναστασιάδης έχει ζητήσει από τους ηγέτες της ΕΕ να ακυρώσουν το πολύπλοκο σχέδιο αναδιάρθρωσης και μερικής συγχώνευσης των δύο μεγαλύτερων τραπεζών, οι οποίες αντιστοιχούν στο 80% του εγχώριου τραπεζικού τομέα, χορηγώντας νέα δάνεια διάσωσης.

Η προειδοποίηση του κ. Αναστασιάδη έρχεται λιγότερο από ένα μήνα αφότου το ΔΝΤ δημοσίευσε μια οξύτατη κριτική για το χειρισμό του πρώτο ελληνικού πακέτου διάσωσης από την ΕΕ, υποστηρίζοντας ότι οι υποθέσεις της ήταν υπερβολικά αισιόδοξες.

Η κυπριακή διάσωση επέβαλε το κλείσιμο του δεύτερου μεγαλύτερου χρηματοπιστωτικού ιδρύματος του νησιού, της Λαϊκής και την δραστική αναδιάρθρωση του μεγαλύτερου, της Τράπεζας Κύπρου.
Κατά τρόπο αμφιλεγόμενο, απαίτησε να πληρώσουν για την διάσωση των τραπεζών όλοι οι καταθέτες τους με περισσότερα από €100.00, μέσω της κατάσχεσης ενός μέρους των λογαριασμών τους.

Οι δανειστές δεν ήθελαν να χρησιμοποιηθεί τίποτα από τα δάνεια διάσωσης των €10 δισ. της ΕΕ και του ΔΝΤ για την στήριξη των δύο τραπεζών.

Αλλά στην επιστολή του στους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης και στην τρόικα των διεθνών δανειστών, ο κ. Αναστασιάδης αναφέρει ότι οι όροι αυτοί έχουν αποδειχθεί εξαιρετικά επαχθείς για την Τράπεζα Κύπρου, την μοναδική πλέον "συστημική τράπεζα" του νησιού και καθιστούν σχεδόν αδύνατο για την τράπεζα να βρει τα απαιτούμενα χρήματα για την συνέχιση των λειτουργιών της.
"Η επιτυχία του προγράμματος που ενέκρινε το eurogroup και η τρόικα βασίζεται στην δημιουργία μιας ισχυρής και βιώσιμης Τράπεζας Κύπρου" γράφει ο κ. Αναστασιάδης.

Αν και δεν αναφέρεται ρητά στην επιστολή, ο κ. Αναστασιάδης ζητά ουσιαστικά επιπρόσθετα δάνεια από την ευρωζώνη, πέρα από το πακέτο των 10 δισ. ευρώ, κάτι που είχε απορρίψει ξεκάθαρα η Γερμανία και άλλα κράτη μέλη κατά την περίοδο υπογραφής της συμφωνίας.

Ζητά ένα μέρος των 9 δισ. ευρώ που δόθηκαν στην Λαϊκή μέσω του λεγόμενου μηχανισμού έκτακτης ρευστότητας του ευρωσυστήματος των κεντρικών τραπεζών, να μετατραπεί σε μακροπρόθεσμα ομόλογα.
Τα ομόλογα αυτά θα χρησιμοποιηθούν για την ακύρωση της μερικής συγχώνευσης του "καλού" μέρους της Λαϊκής με την Τράπεζα της Κύπρου.
Ο κ. Αναστασιάδης υποστηρίζει ότι η Λαϊκή έκανε πέρυσι χρήση του λεγόμενου "έκτακτου μηχανισμού ρευστότητας, κάτω από εξαιρετικά αμφιλεγόμενες συνθήκες", ασκώντας άμεσα κριτική στην ΕΚΤ, η οποία εγκρίνει όλα τα δάνεια από τον ELA.

Ο υπαινιγμός αποτελεί μια προφανή αναφορά στην απόφαση της ΕΚΤ να εγκρίνει τα δάνεια προς την Λαϊκή, ακόμα και αφότου έγινε ξεκάθαρο σε πολλούς επικριτές ότι δεν ήταν βιώσιμη.
Ο Γκεοργκ Άσμουσσεν, το μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ που διαχειρίζεται τα θέματα της κρίσης στην ευρωζώνη, υπερασπίστηκε την απόφαση τον περασμένο μήνα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, λέγοντας ότι η προοπτική μιας μελλοντικής ανακεφαλαιοποίησης με δημόσιο χρήμα, σήμαινε ότι η τράπεζα ήταν ακόμα βιώσιμη.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Θέρμανση και οικονομία: Τι συμφέρει για ζεστό σπίτι!

Εκτίμηση Ακινήτων : Διαφορά ανάμεσα σε Οικόπεδο και Χωράφι