Αυθαιρεσίες με τα προεκλογικά «τσιεκκούθκια»

Αυθαιρεσίες με τα προεκλογικά «τσιεκκούθκια»Λευκωσία: Σοβαρές παρατυπίες στη λειτουργία του περιβόητου Ταμείου Αλληλεγγύης του κ. Χριστόφια αποκαλύφθηκαν χθες στη Βουλή, με τον τέως πρόεδρο να κατηγορείται ευθέως ότι χρησιμοποίησε τις εισφορές ιδιωτών προς το Ταμείο για εξυπηρέτηση προεκλογικών σκοπιμοτήτων.

Ο μόνος στενός συνεργάτης του κ. Χριστόφια που, όπως διαπιστώθηκε χθες στη Βουλή, είχε εμπλοκή στη διάθεση των χρημάτων από το Ταμείο, ήταν ο διευθυντής του γραφείου του Χρίστος Χριστοφίδης, ο οποίος δεν έπεισε με τα λεγόμενά του. Αντίθετα, επιβεβαίωσε τις υποψίες της πλειοψηφίας των βουλευτών της επιτροπής Ελέγχου.

Στο καίριο ερώτημα, πώς γίνεται να μοιράστηκαν σχεδόν όλα τα χρήματα του Ταμείου -ποσοστό 96%- σε προεκλογική περίοδο, πρώτα στις βουλευτικές εκλογές του 2011 και στη συνέχεια στις προεδρικές εκλογές του 2013, η απάντηση που έδωσε ο κ. Χριστοφίδης ήταν ότι, απλώς, η έκδοση των 500 και βάλε επιταγών «συνέπεσε χρονικά με τις εκλογές».

Ειδικότερα, η επιτροπή Ελέγχου της Βουλής έθεσε χθες κάτω από το μικροσκόπιό της, τον τρόπο λειτουργίας του Ταμείου Αλληλεγγύης του κ. Χριστόφια. Όλα τα μέλη της διοικούσας επιτροπής του Ταμείου που παρέλασαν από τη Βουλή, μεταξύ αυτών, οι Τίτος Χριστοφίδης και Βάσος Σιαρλή, δήλωσαν ότι δεν είχαν καμία ανάμειξη στο πώς κατανεμήθηκαν τα χρήματα του Ταμείου, συνολικά €541.985 που συγκεντρώθηκαν με ιδιωτικές εισφορές.

Άγνοια δήλωσε και ο πρώην διευθυντής του γραφείου του κ. Χριστόφια, Βάσος Γεωργίου. Και αυτό διότι, όπως επιβεβαιώθηκε χθες, τις αποφάσεις για τα τσιεκκούθκια τις λάμβανε ο ίδιος ο κ. Χριστόφιας, ως πρόεδρος της διοικούσας επιτροπής, αφού πρώτα έθετε ενώπιόν του ονομαστικό κατάλογο ο Χρ. Χριστοφίδης. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέθεσε χθες το Γενικό Λογιστήριο, με την ίδρυση του Ταμείου στις 23/4/2008, έγινε εισφορά, ύψους €60.000 από τον επιχειρηματία Νίκο Σιακόλα. Στη συνέχεια, έγιναν οι εξής εισφορές: 
* €2.000 από ανώνυμο στις 25/6/2008. 
* €2.000 από την P. Kimonas Developments στις 9/10/2008. 
* €7.985 από τον επιχειρηματία Xαρίτων Σταματίου, τον Σεπτέμβριο του 2009.
* €100.000 από ΝICOLAS TREPPIDES στις 29/12/2009. 
* €100.000 από Νίκο Σιακόλα στις 28/11/2011. 
* €100.000 από RUSSIAN COMMERCIAL BANK στις 16/9/2011.
* €70.000 από Νίκο Σιακόλα στις 28/1/2013. 

Τονίζεται ότι, κανένας από τους στενούς συνεργάτες του κ. Χριστόφια δεν ήταν σε θέση χθες στη Βουλή να απαντήσει μετά βεβαιότητας κατά πόσο ανακοινώθηκε ή όχι η λειτουργία του Ταμείου Αλληλεγγύης. 

Παρόλο που συσσωρεύονταν χρήματα στο Ταμείο, από την πρώτη κιόλας ημέρα ίδρυσής του στο Προεδρικό, εντούτοις, οι πρώτες επιταγές σε δυσπραγούντες μοιράστηκαν την περίοδο των βουλευτικών εκλογών του 2011.

Ποσό €501.000 από τις €541.985 που κατατέθηκαν συνολικά στο Ταμείο, ως εισφορές, μοιράστηκαν σε δυσπραγούντες την περίοδο μεταξύ 18/12/2012 και 15/2/2013, δηλαδή, δυο ημέρες πριν τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών. Υπήρξαν αρκετές περιπτώσεις όπου, αντί να εκδοθούν επιταγές, έγιναν απευθείας εμβάσματα σε τραπεζικούς λογαριασμούς. Παρατηρήθηκε, επιπλέον και η εξής σοβαρή παρατυπία: Ένας μεγάλος αριθμός επιταγών (282 στο σύνολο) εκδόθηκαν από το Γενικό Λογιστήριο στο όνομα δικαιούχων χωρίς να αναγράφεται ο αριθμός της ταυτότητάς τους. Ο λόγος ήταν γιατί το Προεδρικό ζήτησε εσπευσμένα την έκδοσή τους στις 31/12/2012. Οι οδηγίες του Προεδρικού εκτελέστηκαν, με τη γενική λογίστρια της Δημοκρατίας Ρέα Γεωργίου να παραδέχεται, εμμέσως πλην σαφώς, ότι υπάλληλοι του Γενικού Λογιστηρίου που εξέδωσαν τις επίμαχες επιταγές, υπέπεσαν σε πειθαρχικό αδίκημα.

"Χρονική σύμπτωση..."

Στην απουσία του Δ. Χριστόφια που δεν θέλησε να εμφανιστεί ενώπιον της Βουλής για να απαντήσει στα όσα του καταλογίζονται, το βάρος της υπεράσπισής του έπεσε στους ώμους του διευθυντή του γραφείου του, Χρίστου Χριστοφίδη, ο οποίος κλήθηκε, μεταξύ άλλων, να απαντήσει στα εξής ερωτήματα:
Πρώτο, γιατί μοιράστηκαν παραμονές προεδρικών εκλογών του 2013 σχεδόν όλα τα χρήματα του Ταμείου Αλληλεγγύης ενώ συγκεντρώνονταν με εισφορές από το 2008;

Δεύτερο, πώς προέκυψαν ξαφνικά οι 515 δυσπραγούντες που έλαβαν επιταγές παραμονές προεδρικών εκλογών;
Σύμφωνα, λοιπόν, με τον κ. Χριστοφίδη, δεν υπήρχε καμία σκοπιμότητα και ότι απλώς, συνέπεσε χρονικά η διάθεση των χρημάτων του Ταμείου με τις προεδρικές εκλογές. Όπως είπε, τα αιτήματα για οικονομική βοήθεια που άρχισε να δέχεται μαζικά το Προεδρικό κατά τη διάρκεια του έτους 2012, ελέω οικονομικής κρίσης, καταγράφονταν από τον ίδιο και η κατεύθυνση που του δόθηκε από τον κ. Χριστόφια ήταν να δοθούν τα χρήματα πριν τη λήξη της θητείας του, για να λάβουν έτσι οι δυσπραγούντες ένα σεβαστό ποσό. Μάλιστα, για να ενισχύσει τη θέση του ότι δεν βοηθήθηκαν από το Ταμείο μόνο πρόσωπα από το ΑΚΕΛ, ο κ. Χριστοφίδης ανέφερε ότι τον προσέγγισαν ακόμη και βουλευτές του ΔΗΣΥ -που δεν κατονόμασε- για να βοηθηθούν συγκεκριμένα πρόσωπα.
 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"