Μαχαίρι σε όλα τα δάνεια

Μαχαίρι σε όλα τα δάνειαΛευκωσία: Μαχαίρι άνευ προηγουμένου βάζουν σε καταναλωτικά, στεγαστικά και επιχειρηματικά δάνεια οι τράπεζες, προκαλώντας ασφυξία σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Η τελευταία έρευνα τραπεζικών χορηγήσεων της Κεντρικής Τράπεζας που αφορά στον Απρίλιο του 2013, διαψεύδει τις προσδοκίες για σταδιακή χαλάρωση των όρων δανεισμού, καθώς οι τράπεζες εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν με διστακτικότητα τα νέα δανειοδοτικά ανοίγματα.

Σύμφωνα με την έρευνα της Κεντρικής Τράπεζας, οι τραπεζίτες παραδέχονται ότι τα κριτήρια για χορήγηση δανείων στις επιχειρήσεις γίνονται αυστηρότερα.

Σχετικά με τους όρους και τις προϋποθέσεις χορήγησης δανείων ή πιστωτικών ορίων προς επιχειρήσεις, το περιθώριο των τραπεζών για δάνεια υψηλότερου κινδύνου κατέγραψε αύξηση σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.
Όσον αφορά στις προσδοκίες για το δεύτερο τρίμηνο του 2013, στην Κύπρο αναμένεται ότι τα κριτήρια θα γίνουν αυστηρότερα σε μικρότερο βαθμό από ό,τι το πρώτο τρίμηνο του 2013. Οι τράπεζες συνέχισαν να είναι επίσης διστακτικές στη χορήγηση στεγαστικών δανείων.
 
Η θέσπιση αυστηρότερων κριτηρίων χορήγησης στεγαστικών δανείων προς νοικοκυριά, έφθασε σε μεγαλύτερο μάλιστα βαθμό από αυτόν που καταγράφηκε το τέταρτο τρίμηνο του 2012 (40% από 30%), πιο πάνω κι από τις προσδοκίες των συμμετεχουσών τραπεζών στην προηγούμενη έρευνα.

Όπως και τα προηγούμενα τρίμηνα, το κόστος κεφαλαίων και οι περιορισμοί που συνδέονται με τον ισολογισμό καθώς και οι προσδοκίες των τραπεζών σχετικά με τη γενικότερη οικονομική δραστηριότητα είχαν βαρύνουσα σημασία στη θέσπιση αυστηρότερων κριτηρίων, ενώ αυτό το τρίμηνο αυξημένη επίδραση για τη θέσπιση αυστηρότερων κριτηρίων είχαν οι προοπτικές της αγοράς κατοικιών.

Όσον αφορά στις προσδοκίες για το δεύτερο τρίμηνο του 2013, αναμένεται πως τα κριτήρια των τραπεζών για τη χορήγηση στεγαστικών δανείων τόσο στην Κύπρο όσο και στη ζώνη του ευρώ θα γίνουν αυστηρότερα, με το σταθμισμένο καθαρό ποσοστό να καταγράφει αύξηση στην περίπτωση της Κύπρου και να παραμένει σε γενικές γραμμές αμετάβλητο στη ζώνη του ευρώ.
 
Τα κριτήρια χορήγησης καταναλωτικών και λοιπών δανείων στην Κύπρο έγιναν αυστηρότερα το πρώτο τρίμηνο του 2013 με τον δείκτη διάχυσης να ανεβαίνει αισθητά στο 50% από το 30% που καταγράφηκε το προηγούμενο τρίμηνο, αρκετά πιο πάνω από τις προσδοκίες των τραπεζών που είχε καταγράψει η προηγούμενη έρευνα.

Oι χορηγήσεις πλήττονται όχι μόνο από τη μειωμένη προσφορά αλλά και από τη συρρίκνωση της ζήτησης για νέα δάνεια. Το πρώτο τρίμηνο του 2013, σημειώθηκε μείωση της ζήτησης η οποία ήταν μικρότερη από αυτήν που καταγράφηκε το τέταρτο τρίμηνο του 2012 (-10% από -20%). Μείωση καταγράφει επίσης η ζήτηση για στεγαστικά δάνεια, η οποία ωστόσο ήταν μικρότερη από αυτή που είχε καταγραφεί το προηγούμενο τρίμηνο (-20% από -40%).
 
Για το δεύτερο τρίμηνο του 2013 τόσο στην Κύπρο όσο και στη ζώνη του ευρώ οι τράπεζες αναμένουν μείωση της ζήτησης καταναλωτικών και λοιπών δανείων από νοικοκυριά, μικρότερη από αυτή που καταγράφηκε το πρώτο τρίμηνο του 2013 στην περίπτωση της Ευρωζώνης και μεγαλύτερη από αυτή που καταγράφηκε το προηγούμενο τρίμηνο για την Κύπρο. 
 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"