"Βράζει" η Ελλάδα λόγω ΕΡΤ

Συγκεντρωμένοι στον προαύλιο χώρο του ραδιομεγάρου παραμένουν οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ, οι περισσότεροι από τους οποίους έμειναν όλο το βράδυ στο κτήριο, ενώ ήδη στην Αγία Παρασκευή καταφθάνει πολύς κόσμος, που ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα για νέα συγκέντρωση.

Στις πέντε το απόγευμα τα μουσικά σύνολα της ΕΡΤ θα δώσουν νέα συναυλία στον προαύλιο χώρο του ραδιομεγάρου.
Την ίδια ώρα, συγκεντρώσεις πραγματοποιούνται και στις κατά τόπους ΕΡΑ, ανά την Ελλάδα, όπου πλήθος κόσμου εκφράζει τη συμπαράστασή του στον αγώνα των εργαζομένων.

Το ξενύχτισαν στην ΕΡΤ
Οι εργαζόμενοι έμειναν όλη τη νύχτα έξω από το κτήριο της λεωφόρου Μεσογείων, ενώ ορισμένοι κοιμήθηκαν στον κήπο. Οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για τουλάχιστον 7000 με 10.000 κόσμο μέσα κι έξω από τις εγκαταστάσεις της ΕΡΤ.
Καθόλη τη διάρκεια της συγκέντρωσης αλληλεγγύης και της κατάληψης του κτιρίου της ΕΡΤ από τους εργαζόμενους, η ανησυχία για επέμβαση των ΜΑΤ ήταν διάχυτη. Ωστόσο, οι περισσότεροι παρέμειναν στον προαύλιο χώρο, τουλάχιστον μέχρι και τις 4 το ξημέρωμα. Από τη μικροφωνική εγκατάσταση που είχε στηθεί στο προαύλιο ακούγονταν συνθήματα και τραγούδια με αρκετούς μουσικούς να συμμετέχουν στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας.


Bella Ciao και Ξαστεριά
Αίσθηση προκάλεσε όταν στον προαύλιο χώρο του ραδιομεγάρου τραγούδησαν με νόημα «Πότε θα κάνει ξαστεριά», ενώ σε κάποια άλλη στιγμή όλοι μαζί τραγούδησαν το «Bella Ciao». Από τα μεγάφωνα ακούστηκε και το «Ηρωες» ξεσηκώνοντας το συγκεντρωμένο πλήθος. Για εκείνους που αποφάσισαν να παραμείνουν στήθηκε ένα ιδιότυπο camp στα γρασίδια μπροστά απ´το κτίριο της ΕΡΤ, με αρκετούς να έχουν φροντίσει ώστε να κοιμηθούν ακόμα και σε sleeping bag.
Μέχρι τις 7 το πρωί είχαν παραμείνει τουλάχιστον 200 άτομα στο προαύλιο, ενώ αρκετοί εργαζόμενοι της ΕΡΤ, διάφορων ηλικιών, ήταν μέσα στο κτήριο βρίσκοντας προσωρινό «κατάλυμα» σε καναπέδες ακόμα και σε καρέκλες, προκειμένου να ανακτήσουν τις δυνάμεις τους.

Παπούλιας: Δεν μπορώ να αναπέμψω την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου
Έχει υπάρξει «πλήγμα στο θεσμό της δημοκρατίας» σημείωσε ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας κατά την ημίωρη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ Κάρολο Παπούλια.
Ο κ. Τσίπρας μπαίνοντας στο γραφείο του προέδρου είπε: «Δεν είμαστε και ευδιάθετοι μετά τα όσα συμβαίνουν» και εξέφρασε το φόβο του ότι «έχουμε και ένα πλήγμα στην κοινωνική συνοχή, στους θεσμούς και στο θεσμό της προεδρίας της Δημοκρατίας».
Επιπλέον ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι το να νομίζει κάποιος ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι κλητήρας για να θυροκολλεί απολύσεις εργαζομένων είναι μια υποτίμηση και μια υποβάθμιση του θεσμού. Ο κ. Παπούλιας απαντώντας στον Κ .Τσίπρα εξέφρασε την άποψη πως πρέπει να υπάρχει δημόσια τηλεόραση και ότι η ενημέρωση δεν μπορεί να γίνεται μόνο από τα ιδιωτικά κανάλια. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας υπενθύμισε πως οι δικές του δυνατότητες είναι περιορισμένες από το Σύνταγμα.
«Δεν μπορώ να αναπέμψω την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου», δήλωσε ο κ. Παπούλιας.



Πολιτική θύελλα
Η πολιτική θύελλα που έχει ξεσπάσει  μετά το ξαφνικό κλείσιμο της ΕΡΤ, δεν έχει κοπάσει με όλα τα ενδεχόμενα, ακόμη και αυτό των πρόωρων εκλογών να είναι ανοικτά.

Κεδίκογλου: Τέλη Αυγούστου ανοίγει η ΕΡΤ

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο οι κ.κ. Βενιζέλος και Κουβέλης είχαν ενημερωθεί για την απόφαση της κυβέρνησης. «Το νομοσχέδιο ήταν στα χέρια τους από την Κυριακή, αν δεν κάνω λάθος, όπως και η υπουργική απόφαση. Και είχαν ενημερωθεί οι αρχηγοί πολύ νωρίτερα. Δεν σχολιάζω για τους κυβερνητικούς εταίρους, αλλά πιστεύω ότι εξετάζοντας προσεκτικά το σχέδιο νόμου για το νέο φορέα δεν θα υπάρξει αντίρρηση από κανέναν, διότι συμφωνούν στην ανάγκη των αλλαγών στην ΕΡΤ. Διαφωνούν με το κλείσιμο βέβαια, αλλά δεν υπήρχε άλλος τρόπος. Πιστεύω ότι θα το κανονίσουμε στο τέλος. Υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις σε κάτι που συμφωνούν στο τέλος», είπε ο κ. Κεδίκογλου.Τη δέσμευση ότι η ΕΡΤ θα επαναλειτουργήσει ως τα τέλη Αυγούστου ανέλαβε ο Έλληνας κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου, μιλώντας στον Βήμα 99,5.
Υποστήριξε, επίσης, ότι στον νέο φορέα θα προσληφθούν περίπου 1.200 άτομα.
«Στην ΕΡΤ υπάρχουν ικανοί και άξιοι δημοσιογράφοι. Δεν δούλευαν και οι 677 δημοσιογράφοι, αλλά κάποιοι δούλευαν σαν σκυλιά. Δυστυχώς δούλευε ένα κλάσμα του συνόλου. Αυτοί που έχουν παρουσία και αναγνωρισμένες εργατοώρες στη δημόσια ραδιοτηλεόραση, θα έχουν μοριοδότηση», ανέφερε ο κ. Κεδίκογλου.
Όπως είπε, τα στελέχη θα προσληφθούν με διαδικασίες αδιάβλητες και διαφανέστατες, εκτός του ελέγχου της κυβέρνησης.
«Οι εργαζόμενοι θα αποζημιωθούν κανονικά», υπογράμμισε. «Η επαναπρόσληψη θα είναι σε ένα νέο φορέα, θα είναι εξ αρχής και θα είναι με εργασιακές σχέσεις στα ευρωπαϊκά πρότυπα. Στην Ευρώπη δεν υπάρχει δημοσιογράφος-δημόσιος υπάλληλος».

Ήταν ενήμεροι ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ
Είπε ακόμη ότι επί ένα χρόνο προσπάθησε να βρει τρόπους για να εξυγιανθεί η δημόσια τηλεόραση και πως παρόλα αυτά δεν μπορούσε να γίνει καμία αλλαγή.
Ερωτηθείς σχετικά με της προθέσεις της αστυνομίας, δεδομένου ότι εντός του ραδιομεγάρου της ΕΡΤ παραμένουν εργαζόμενοι, ο κ. Κεδίκολγου τόνισε: «Πρέπει να διαφυλαχθεί η περιουσία της ΕΡΤ και το αρχείο της, γι' αυτό έχουμε τον νου μας».
 
24ωρη Απεργία ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ αύριο
Την κήρυξη 24ωρης απεργίας για αύριο Πέμπτη αποφάσισαν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το αιφνίδιο κλείσιμο της ΕΡΤ.
«Θέλουμε να δείξουμε την αλληλεγγύη μας στους εργαζόμενους της ΕΡΤ και να διαμαρτυρηθούμε για τις απαράδεκτες μεταρρυθμίσεις στο δημόσιο τομέα που απαιτήθηκαν από τους δανειστές», δήλωσε στο Reuters ο γενικός γραμματέας της ΑΔΕΔΥ, Ηλίας Ηλιόπουλος.
Σύμφωνα με το Reuters, στέλεχος της ΓΣΕΕ επιβεβαίωσε ότι η συνομοσπονδία θα συμμετάσχει στην αυριανή απεργία.

Αιφνιδιασμός λόγω αντιδράσεων
Η κυβέρνηση αιφνίδιασε με την απόφασή της και αιφνιδιάστηκε προφανώς παράλληλα από την έκταση των αντιδράσεων τόσο του κόσμου, όσο και της συμπολίτευσης, της αντιπολίτευσης αλλά ακόμη και του Αρχιεπισκόπου Αθηνών ο οποίος σε δήλωσή του χαρακτήρισε αδιανόητη την διακοπή λειτουργίας της ΕΡΤ.

Μπαράζ επικρίσεων στο Ευρωκοινοβούλιο
Το θέμα της αυθαίρετης και αντιδημοκρατικής, όπως χαρακτηρίσθηκε, απόφασης της ελληνικής κυβέρνησης να θέσει τέρμα στην λειτουργία της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης στην Ελλάδα, απασχόλησε και την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κατά τη διάρκεια συζήτησης για τις προτεραιότητες εργασίας του επικείμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Κορυφής της ΕΕ.
Συγκεκριμένα, την έκπληξη του εξέφρασε, ο επικεφαλής της Ομάδας των Σοσιαλιστών-Δημοκρατών στο Ευρωκοινοβούλιο Χάνες Σβόμποντα, για το γεγονός ότι, όπως χαρακτηριστικά είπε, "υπάρχουν σήμερα ευρωπαϊκές κυβερνήσεις που καταφεύγουν στο κλείσιμο δημόσιων ραδιοσταθμών"
Δηλώνω αλληλέγγυος προς όλους όσους στην Ελλάδα διαμαρτύρονται εντόνως για το κλείσιμο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης. Κι` όμως, τόνισε ο επικεφαλής των Σοσιαλιστών, η αντιδημοκρατική αυτή απόφαση, λέγεται ότι υπαγορεύθηκε από την "τρόικα".
 "Σταματήστε λοιπόν την δράση της "τρόικα" στις ευρωπαϊκές χώρες κύριε Ρεν", κατέληξε, σ` αυτό το σημείο της παρέμβασης του ο Χάνες Σβόμποντα
Επικρίσεις, όμως, για την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να κλείσει την ΕΡΤ, εκτοξεύθηκαν τόσον από την συμπρόεδρο της Ομάδας των Πρασίνων στο Ευρωκοινοβούλιο Ρεμπέκα Χάρμς όσον και την επικεφαλής της Ομάδας της Αριστεράς Γκαμπριέλα Ζίμερ.
 
Το χρονικό του λουκέτου
Η απόφαση της Κυβέρνησης, αφήνει πάνω από  2.600 εργαζομένους στο δρόμο, ενώ η ανακοίνωση του λουκέτου πυροδότησε από την πρώτη στιγμή σφοδρές αντιδράσεις.

Από τις 11.00 το βράδυ και αφού είχε προηγηθεί σχετική ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ, το σήμα της ΕΡΤ άρχισε να εξαφανίζεται από τον τηλεοπτικό αέρα σε ολόκληρη την Ελλάδα. Ολες οι ιστοσελίδες της ΕΡΤ έχουν επίσης πάψει να λειτουργούν.

Στις 11.15 «έπεσε» το ψηφιακό σήμα της δημόσιας τηλεόρασης, σε εφαρμογή της απόφασης της κυβέρνησης για προσωρινό κλείσιμο της ΕΡΤ και επαναφορά της σε τρεις μήνες με νέα μορφή.
Το σήμα της δημόσιας τηλεόρασης –αρχικά αναλογικό και ακολούθως ψηφιακό- άρχισε σταδιακά να κόβεται, από τις 10 τη νύχτα, σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας.

Λουκέτο στην ΕΡΤ με θύελλα αντιδράσεων - Επεσε το σήμα σε όλη την Ελλάδα

Εμπρηστική ανακοίνωση της απόφασης
Στην ανακοίνωσή του το απόγευμα της Τρίτης ο Έλληνας κυβερνητικός εκπρόσωπος:
Χαρακτήρισε την ΕΡΤ «περίπτωση μοναδικής αδιαφάνειας και απίστευτης σπατάλης».
Υποστήριξε ότι η δημόσια ραδιοτηλεόραση έχει τριπλάσιο ως επταπλάσιο κόστος από άλλους τηλεοπτικούς σταθμούς και τετραπλάσιο ως εξαπλάσιο προσωπικό «για πολύ μικρή τηλεθέαση». 
Περιέγραψε με μελανά χρώματα τη λειτουργία της λέγοντας: «Μιλάμε για μια εταιρία με έξι λογιστήρια που δεν επικοινωνούν μεταξύ τους» για «καθεστώς αδιαφάνειας στη διαχείριση των συμβάσεων, στη διαχείριση του υλικού, το οποίο δεν έχει απογραφεί εδώ και οκτώ χρόνια και για καθεστώς προνομίων για τους εργαζομένους που χρεώνουν τεράστιο αριθμό υπερωριών».

Λουκέτο στην ΕΡΤ με θύελλα αντιδράσεων - Επεσε το σήμα σε όλη την Ελλάδα
 
Εκανε λόγο για «τεράστια ποσά που διανέμονται σε σε ιδιωτικές παραγωγές» και για «τεράστιο κόστος εξωτερικών μεταδόσεων» που έχουν επιβληθεί από «απαρχαιωμένα συνδικαλιστικά προνόμια».
Φωτογραφίζοντας τη Ραδιοτηλεόραση, μίλησε για «περιοδικό χωρίς αναγνώστες» και δεκάδες τοπικούς σταθμούς που αναμεταδίδουν τις περισσότερες ώρες της μέρας, το κεντρικό πρόγραμμα.
Διαβεβαίωσε ότι το προσωπικό της ΕΡΤ θα αποζημιωθεί κανονικά, ότι οι νέες προσλήψεις θα γίνουν μέσω ΑΣΕΠ και ότι ο νέος φορέας θα λειτουργήσει με «πολύ λιγότερο προσωπικό».
Υποσχέθηκε ότι ο νέος Οργανισμός Ραδιοτηλεόρασης θα ξεκινήσει να λειτουργεί το συντομότερο και ότι στο διάστημα που θα μεσολαβήσει οι πολίτες δεν θα πληρώνουν το σχετικό μέσω ΔΕΗ.

Λουκέτο στην ΕΡΤ με θύελλα αντιδράσεων - Επεσε το σήμα σε όλη την Ελλάδα


Λουκέτο στην ΕΡΤ με θύελλα αντιδράσεων - Επεσε το σήμα σε όλη την Ελλάδα


Λουκέτο στην ΕΡΤ με θύελλα αντιδράσεων - Επεσε το σήμα σε όλη την Ελλάδα
 
Λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση του λουκέτου
Λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση του λουκέτου


Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στο προαύλιο του Ραδιομεγάρου
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στο προαύλιο του Ραδιομεγάρου


Διαρκείς είναι οι συνελεύσεις των εργαζομένων μέσα στο ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής. Η ΕΣΗΕΑ έχει καλέσει τα μέλη της να σπεύσουν και διανυκτερεύσουν εκεί σε ένδειξη συμπαράστασης.
 

Το γύρο του κόσμου έκανε το λουκέτο
Στα τηλεγραφήματα των ανταποκριτών τους από την Αθήνα, τα μεγάλα ειδησεογραφικά πρακτορεία μεταδίδουν την είδηση για την αναστολή λειτουργίας της ελληνικής δημόσιας τηλεόρασης ΕΡΤ και την απόλυση του προσωπικού της, στο πλαίσιο της εφαρμογής του προγράμματος για περικοπή δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού, επισημαίνοντας τις αντιδράσεις των δύο μικρότερων εταίρων του κυβερνητικού συνασπισμού και της αντιπολίτευσης.

«Η κυβέρνηση αποφάσισε να κλείσει την ΕΡΤ. Με το ισχύον νομικό πλαίσιο και με κοινή υπουργική απόφαση σταματούν οι μεταδόσεις της ΕΡΤ μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος σήμερα το βράδυ», αναφέρει στο σχετικό τηλεγράφημά του το Γαλλικό Πρακτορείο, αναπαράγοντας την ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Σίμου Κεδίκογλου, προσθέτοντας ότι ο Έλληνας υπουργός έκανε λόγο για «καθεστώς αδιαφάνειας στη διαχείρισή της» και απίστευτες δαπάνες.

Το Γαλλικό Πρακτορείο αναπαράγει την κατακλείδα του κυβερνητικού εκπροσώπου ότι « αυτά όλα τελειώνουν σήμερα. Και τελειώνουν οριστικά».

Το ίδιο πρακτορείο υπογραμμίζει τη δήλωση του κου Κεδίκογλου πως η δημόσια αυτή υπηρεσία θα λειτουργήσει ξανά υπό νέο καθεστώς και με σημαντικά μειωμένο αριθμό εργαζομένων.

Στο τηλεγράφημα του Γαλλικού Πρακτορείου αναπαράγεται η πληροφορία που μεταδόθηκε από ελληνικά μέσα ενημέρωσης πως οι σημερινοί εργαζόμενοι στην ΕΡΤ, περίπου 2.700 τον αριθμό, θα λάβουν αποζημίωση ενώ θα έχουν το δικαίωμα να διεκδικήσουν την πρόσληψή τους από το νέο φορέα.

Το πρακτορείο ειδήσεων Reuters υπογραμμίζει πως η σημερινή ανακοίνωση για το κλείσιμο της ΕΡΤ αποτελεί ένα από τα πλέον δραστικά μέτρα που πρέπει ακόμη να λάβει η κυβέρνηση, στο πλαίσιο του πακέτου λιτότητας που της έχει επιβάλλει η 'τρόικα' των δανειστών της για τη δανειακή σύμβαση που έχει συναφθεί με την ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, αλλά και ότι η απόφαση αυτή προκάλεσε διαμαρτυρίες τόσο από τους εργαζόμενους όσο και από τα ήσσονα κόμματα της κυβερνητικής συμμαχίας.

Το Ρόιτερς αναπαράγει τη δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου πως «σε μια περίοδο που ο ελληνικός λαός υφίσταται θυσίες, δεν υπάρχουν περιθώρια για καθυστερήσεις ή για δισταγμούς. Όπως δεν υπάρχουν περιθώρια ανοχής για 'ιερές αγελάδες' που παραμένουν άθικτες όταν επιβάλλονται περικοπές παντού».

Το πρακτορείο επισημαίνει πως πλήθη εργαζομένων της ΕΡΤ έχουν συγκεντρωθεί έξω από την έδρα της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης στην Αθήνα μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης, εκδηλώνοντας τη βούλησή τους να αγωνισθούν εναντίον της απόφασης αυτής και ζητώντας την προκήρυξη γενικής απεργίας στα μέσα ενημέρωσης σε ένδειξη διαμαρτυρίας.


Θύελλα για τον ξαφνικό θάνατο
 


Θύελλα για τον ξαφνικό θάνατο


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"