Νέα υπηρεσία αδιάφθορων στην Αστυνομία

Νέα υπηρεσία αδιάφθορων στην ΑστυνομίαΛευκωσία: Σε καινοτόμες λύσεις για πάταξη της διαφθοράς εντός της Αστυνομίας, προχωρεί το υπουργείο Δικαιοσύνης, επιχειρώντας μάλιστα και την εισαγωγή νέας νομοθεσίας.

Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του υπουργού, Ιωνά Νικολάου, καταργούνται όλες οι υπηρεσίες ελέγχου που υπάρχουν σήμερα και ιδρύεται Ανεξάρτητη Υπηρεσία Εσωτερικού Ελέγχου, η οποία θα υπάγεται απευθείας στον υπουργό. Όπως δήλωσε στον «Φ» ο κ. Νικολάου, αυτή τη στιγμή λειτουργούν τρία γραφεία που σχετίζονται με τη συλλογή πληροφοριών αλλά και τη διερεύνησή τους, σε σχέση με διεφθαρμένους αστυνομικούς. Το γεγονός αυτό δημιουργεί πολλαπλά προβλήματα, ενώ φαίνεται να μην υπάρχει και η ανάλογη συνεργασία μεταξύ τους.
 
Ο υπουργός Δικαιοσύνης τόνισε ότι για να γνωρίζουν όλοι πως δεν θα επιδειχθεί ανοχή σε έκνομες ενέργειες και δεν θα χαρισθούμε σε κανένα, θα συσταθεί η Ανεξάρτητη Αρχή η οποία θα αναλαμβάνει να διερευνά όλες τις πληροφορίες περί κρουσμάτων διαφθοράς εντός της Αστυνομίας.
 
Μάλιστα θα επιχειρηθεί η τροποποίηση της νομοθεσίας, όπως αποκάλυψε ο κ. Νικολάου, ώστε να γίνονται δεκτές προς διερεύνηση ακόμη και ανώνυμες πληροφορίες, που προέρχονται από πολίτες και αφορούν στοιχεία και καταγγελίες για διαφθορά και διαπλοκή αστυνομικών.
 
Παράλληλα θα καθοριστούν κριτήρια για το πότε ασκείται πειθαρχική δίωξη, θα υπάρχει ομοιομορφία στις ποινές και θα δίνεται το δικαίωμα στον πολίτη να ελέγχει τη διοίκηση για τον τρόπο διερεύνησης των καταγγελιών, που αφορούν κρούσματα διαφθοράς και να κρίνει κατά πόσον οι αποφάσεις ήταν σωστές.
 
Όπως τόνισε ο κ. Νικολάου, με τους νέους μηχανισμούς που θα εγκατασταθούν, θα προστατευθούν και οι ίδιοι οι αστυνομικοί από κακόβουλες καταγγελίες.
 
Σήμερα λειτουργεί η Διεύθυνση Επαγγελματικών Προτύπων (ΔΕΠ) οι γνωστοί αδιάφθοροι, καθώς και το γραφείο Επιθεωρήσεων και Ελέγχου όπως και γραφεία συλλογής και διερεύνησης πληροφοριών. Το γραφείο Επιθεωρήσεων και Ελέγχου θα παραμείνει, ενώ η ΔΕΠ θα καταργηθεί. Η υπηρεσία αυτή δημιουργήθηκε μετά την υπόθεση Κίτα με απόφαση του τότε Αρχηγού Αστυνομίας Ιάκωβου Παπακώστα. 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"