Επανεξέταση απαλλαγών προανήγγειλε ο Φωτίου

Συλλογική προσπάθεια καταβάλλεται όπως δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Άμυνας, Φώτης Φωτίου, τόσο από το Υπουργείο του όσο και από τα Υπουργεία Υγείας και Εργασίας - Κοινωνικών Ασφαλίσεων, τη Βουλή, τον Οργανισμό Νεολαίας και Σύνδεσμο Γονέων προκειμένου να ληφθούν άμεσα και μακροπρόθεσμα μέτρα προς περιορισμό του φαινομένου της φυγοστρατίας.


Ο Υπουργός Άμυνας έστειλε "το μήνυμα ότι όσοι στο παρελθόν έχουν τύχει απαλλαγής της υποχρέωσης εκπλήρωσης θητείας θα κληθούν για επανεξέταση, προκειμένου να διαπιστωθεί κατά πόσον υφίστανται οι λόγοι, για τους οποίους δόθηκε αυτή η απαλλαγή".

Ήδη, είπε ο κ. Φωτίου, έγινε διασύνδεση του αστυνομικού αρχείου κατόχων άδειας πυροβόλου όπλου και του αρχείου της Εθνικής Φρουράς, ενώ σε τελικό στάδιο ευρίσκεται και η διασύνδεση με το αρχείο του Τμήματος Οδικών Μεταφορών με όσους έχουν απαλλαγεί της υποχρέωσης για θητεία λόγω ψυχικών παθήσεων

Σε δηλώσεις του μετά από ευρεία σύσκεψη στο Υπουργείο Άμυνας για το ζήτημα της φυγοστρατίας, ο κ. Φωτίου είπε ότι "η φυγοστρατία είναι ένα κοινωνικό φαινόμενο, το οποίο επηρεάζει δυσμενώς το αξιόμαχο των ενόπλων δυνάμεων του τόπου".

Ο κ. Φωτίου ενημέρωσε τους δημοσιογράφους ότι σε εξέλιξη ευρίσκονται διάφορες μελέτες -και από το Πανεπιστήμιο Κύπρου- για αντιμετώπιση του φαινομένου της φυγοστρατίας και το Υπουργείο Άμυνας συνεργάζεται και με το Υπουργείο Παιδείας και με άλλους φορείς "για ανάπτυξη προγραμμάτων, τα οποία περιλαμβάνουν επισκέψεις, επιμόρφωση σε διάφορους τομείς γενικού ενδιαφέροντος για παραγωγική απασχόληση των εθνοφρουρών σε χρόνο κατά τον οποίο δεν εκτελούν διατεταγμένη υπηρεσία".

Κληθείς να σχολιάσει το ότι παρόμοια μέτρα έχουν ξανά ανακοινωθεί από το Υπουργείο Άμυνας και έχει δηλωθεί κατά την τελευταία διετία πως το φαινόμενο της φυγοστρατίας έχει περιορισθεί και απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο αποτυχίας κάποιων από τα μέτρα αυτά, ο κ. Φωτίου δήλωσε ότι "υπάρχουν και καινούργια μέτρα, όπως η στέρηση άδειας οδηγού και η στέρηση άδειας κατοχής όπλου".

"Όμως", πρόσθεσε, "πέραν τούτου, εκείνο που έχει σημασία είναι ότι σήμερα αποφασίσαμε ότι, σε συνεργασία με άλλους φορείς όπως το Υπουργείο Παιδείας, θα μπούμε σε μια μακροπρόθεσμη στρατηγική πλέον, έτσι ώστε να αποτρέψουμε αυτούς τους νέους που δεν θέλουν να υπηρετήσουν στην Εθνική Φρουρά".

"Υπάρχει", δήλωσε ο Υπουργός, "μείωση στους αριθμούς, όμως δεν αρκεί ως εδώ αυτή η προσπάθεια και χρειάζεται ακόμα δουλειά και είμαστε αποφασισμένοι να αντιμετωπίσουμε αυτό το κοινωνικό πρόβλημα".

Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Άμυνας, Γιώργος Βαρνάβα, δήλωσε ότι για τη Βουλή η φυγοστρατία "δεν είναι ένα καινούργιο πρόβλημα" και ότι η "Επιτροπή Άμυνας έχει συζητήσει πάρα πολλές φορές αυτό το ζήτημα".

"Στόχος μας", δήλωσε ο κ. Βαρνάβα, "δεν είναι τιμωρητικός", αλλά "προληπτικός, για αυτόν το λόγο στην τελευταία συνεδρία της Επιτροπής Άμυνας συζητήσαμε το θέμα της φυγοστρατίας και μάλιστα μίαν πρόταση νόμου, η οποία εκκρεμεί ενώπιον της Επιτροπής και που συνδέεται με την άδεια οδήγησης, με τη στέρηση της άδειας κατοχής πυροβόλου όπλου, όπως και με τη στέρηση του δικαιώματος διεκδίκησης θέσης στο δημόσιο τομέα".

"Φαίνεται ότι υπάρχει ευρωπαϊκή Οδηγία", δήλωσε ο κ. Βαρνάβα, "βάσει της οποίας, όταν και εφ` όσον κάποιος απευθύνεται για έκδοση άδειας οδήγησης στο Τμήμα Οδικών Μεταφορών θα υπάρχει διασύνδεση αρχείων με αυτό της Αστυνομίας και της στρατολογίας και θα δίδεται η ανάλογη πληροφόρηση σε κάθε υπηρεσία" και έτσι

"θα υποχρεώνεται ο Διευθυντής του Τμήματος Οδικών Μεταφορών να τον στέλλει σε ιατροσυμβούλιο", εάν ο συγκεκριμένος αιτητής έχει απαλλαγεί της εκπλήρωσης θητείας για κάποιους λόγους.

"Εάν το ιατροσυμβούλιο κρίνει ότι είναι ικανός για κατοχή άδειας οδήγησης", πρόσθεσε ο κ. Βαρνάβα, "τότε θα καλείται πλέον για επανεξέταση και υπηρεσία στην Εθνική Φρουρά".

"Ο συντονισμός όλων για την αντιμετώπιση του φαινομένου της φυγοστρατίας είναι απαραίτητος", δήλωσε ο Γιάννης Παναγιώτου, Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου, προσθέτοντας πως
"ο κάθε νέος πρέπει να πει όχι στη φυγοστρατία, για να μην επιφορτίσει τους συμμαθητές και τους συνομηλίκους του με τις υποχρεώσεις που προκύπτουν από τη δική του απουσία".

"Ο Οργανισμός Νεολαίας Κύπρου", είπε ο κ. Παναγιώτου, "σε στενή συνεργασία με το Υπουργείο Άμυνας, συνδράμει ουσιαστικά προς αυτή την κατεύθυνση".

Όπως ανέφερε ο Υπουργός Άμυνας, "κατά τα τελευταία έτη, με την αυξανόμενη χαλάρωση των οικογενειακών δεσμών, την κρίση αξιών αλλά και με τις μειωμένες αντοχές των νέων μας, η φυγοστρατία ευρίσκει πρόσφορο έδαφος και στην Εθνική Φρουρά".

Ως προς τις κατηγορίες στις οποίες θα μπορούσαν να καταταγούν όσοι δεν κατατάσσονται για την εκπλήρωση της στρατιωτικής των θητείας, ο κ. Φωτίου ανέφερε ότι είναι μία κατηγορία προσώπων, "τα οποία προσποιούνται ανικανότητα κατάταξης για εκτέλεση των στρατιωτικών τους υποχρεώσεων, με σκοπό το προσωπικό όφελος" και άλλη κατηγορία τα πρόσωπα, "τα οποία, παρά το ότι επιθυμούν να υπηρετήσουν, τελικώς εγκαταλείπουν την προσπάθεια, λόγω αδυναμίας που οφείλεται σε ψυχολογικά προβλήματα".

"Στόχος, όμως, σε κάθε περίπτωση και αυτό βγήκε και από τη σημερινή σύσκεψη", δήλωσε ο κ. Φωτίου, "είναι η πάταξη και μείωση του αρνητικού αυτού φαινομένου στο ελάχιστο, με ανάλογα μέσα και μεθόδους, που συμφωνήσαμε σήμερα, ακούσθηκαν πολλές απόψεις, από τις οποίες άλλες μπορούν να εφαρμοσθούν άμεσα εν όψει και της νέας κατάταξης που θα έχουμε σε έναν περίπου μήνα και άλλες θα μπουν σε μιαν πιο μακροπρόθεσμη στρατηγική".

"Ρόλο σε αυτή την προσπάθεια", όπως είπε ο κ. Φωτίου, "έχουν το Υπουργείο Άμυνας, η Βουλή, ο Οργανισμός Νεολαίας, τα Υπουργεία Παιδείας, Υγείας, Εργασίας, ο Σύνδεσμος Γονέων, οι ίδιοι οι νέοι και τα οργανωμένα σύνολα των νέων και αυτή η  προσπάθεια πρέπει να είναι συλλογική, εάν θέλουμε πραγματικά να κάνουμε βήματα, τα οποία θα αντιμετωπίσουν άμεσα αυτό το πρόβλημα".
Μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν σήμερα, συνέχισε ο κ. Φωτίου, "περιλαμβάνεται και η τροποποίηση προνοιών του νόμου περί Εθνικής Φρουράς σε σχέση και με άλλες υφιστάμενες νομοθεσίες της Κυπριακής Δημοκρατίας".

"Με αυτό τον τρόπο", πρόσθεσε, "θα εξασφαλίζεται η κοινή συμμετοχή των νέων μας, οι οποίοι, με βάση την κατάσταση της υγείας των, μπορούν να υπηρετήσουν τη στρατιωτική τους θητεία".
"Πρέπει να τονίσουμε", δήλωσε ο Υπουργός Άμυνας, "ότι η αποκατάσταση της ισοπολιτείας και της ισονομίας αναμένεται ότι θα μειώσει τη δυσαρέσκεια, να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των πολιτών στους θεσμούς του κράτους και να επηρεάσει θετικά, ασφαλώς, την κοινωνία και κατ` επέκταση την Εθνική Φρουρά".

Όπως είπε ο κ. Φωτίου, "με άδεια του Επιτρόπου Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, έγινε διασύνδεση του αστυνομικού αρχείου κατόχων άδειας πυροβόλου όπλου και του αρχείου της Εθνικής Φρουράς, ενώ σε τελικό στάδιο ευρίσκεται και η διασύνδεση με το αρχείο του Τμήματος Οδικών Μεταφορών με όσους έχουν απαλλαγεί της υποχρέωσης για θητεία λόγω ψυχικών παθήσεων".

"Όσον αφορά τους οπλίτες, οι οποίοι αναγκάζονται να προσφύγουν στη φυγοστρατία, επειδή αδυνατούν να προσαρμοσθούν στο στρατιωτικό περιβάλλον", συνέχισε, "πρέπει να εφαρμοσθούν διαφορετικές μέθοδοι και τεχνικές, οι οποίες να επικεντρώνονται στην ενίσχυση των παραγόντων εκείνων που προστατεύουν τα άτομα από την ανάπτυξη παρόμοιων συμπεριφορών".

"Αυτό το εγχείρημα", πρόσθεσε ο κ. Φωτίου, "μπορεί να επιτύχει με συλλογική εμπλοκή του μόνιμου προσωπικού της Εθνικής Φρουράς, των γονέων αλλά και των ίδιων των στρατιωτών, μέσα από εκπαίδευση και σεμινάρια τα οποία να γίνονται, πριν αλλά και μετά την κατάταξη, σε σχολεία και στρατόπεδα και έχουν ληφθεί σήμερα τέτοιες αποφάσεις".

ΠηγήΚΥΠΕ/ΑΠΕ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"