Το φθινόπωρο ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό

"Είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό το φθινόπωρο" δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Στυλιανίδης, ο οποίος εκπροσώπησε την κυβέρνηση στο ετήσιο συνέδριο της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ) και της Ενιαίας Προσπάθειας Ελληνοαμερικανών, που πραγματοποιήθηκε στην Ουάσιγκτον.


Απαντώντας σε ερώτημα για τις επαφές που είχε στο περιθώριο του συνεδρίου, ο κ. Στυλιανίδης ανέφερε ότι «καταρχήν, είχαμε μια πολύ διεξοδική σειρά συζητήσεων για το ρόλο της Ομογένειας. Νομίζω ότι όλοι οι παράγοντες της ελληνοαμερικανικής κοινότητας βρίσκονται έτοιμοι να βοηθήσουν στην σκληρή περίοδο που περνά η Κύπρος, αλλά και σε ό,τι χρειαστεί στη νέα διαδικασία διαπραγμάτευσης που θα αρχίσει στο Κυπριακό από το φθινόπωρο».

Στη συνέχεια, ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε ότι ανάμεσα στις συναντήσεις που είχε ήταν με τον υφυπουργό Εξωτερικών, υπεύθυνο για Ευρωπαϊκές και Ευρωασιατικές Υποθέσεις, Έρικ Ρούμπιν. «Είχαμε μία εκτενή συζήτηση για τα θέματα της περιοχής σε βάθος» τόνισε, προσθέτοντας ότι «συζητήσαμε τα νέα γεωπολιτικά δεδομένα, τις εξελίξεις που αφορούν το χώρο των αραβικών χωρών, του Ισραήλ, της Τουρκίας και καταλήξαμε σε συμπεράσματα που έχουν σχέση και με το ρόλο της Κύπρου. Η Κύπρος έχει μια γεωγραφική θέση που μπορεί να διαδραματίσει ένα πολύ σημαντικό ρόλο σε μια νέα συνεργασία στην περιοχή. Είναι μια ευκαιρία που ως Κύπρος οφείλουμε να αξιοποιήσουμε και ως κυβέρνηση έχουμε την πεποίθηση πως υπάρχουν οι δυνατότητες που ακόμη και μέσα από την κρίση εμφανίζονται ευκαιρίες που μπορούν να δώσουν διέξοδο για πράγματα που μέχρι τώρα φαινόντουσαν ότι βρίσκονταν σε τέλμα και αδιέξοδο».

Καταλήγοντας, υπογράμμισε ότι «δίχως τυμπανοκρουσίες και υπερβολές, με μεθοδικότητα και συστηματική ανάλυση των δεδομένων, είπαμε στην αμερικανική κυβέρνηση ότι είμαστε έτοιμοι, αφού μας δοθεί αυτή η πίστωση χρόνου, να ξεκινήσουμε μια νέα διαπραγμάτευση για το Κυπριακό με πείσμα και θέληση, ώστε να πετύχουμε μια βιώσιμη και λειτουργική λύση στο πρόβλημα».

Όσον αφορά άλλες επαφές του στην αμερικανική πρωτεύουσα, ο κ. Στυλιανίδης ανέφερε τις συναντήσεις που είχε με τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ, με άλλους γερουσιαστές και βουλευτές, με στελέχη της Αμερικανοεβραϊκής Επιτροπής και με τον αρχιεπίσκοπο κ. Δημήτριο. «Μια σημαντική συνάντηση, πρόκειται για ένα άνθρωπος σοφό, ο οποίος πάντα με την σκέψη και την άποψή του μας βοηθά να προβληματιστούμε σε βάθος και να δούμε πτυχές που δεν φαίνονται εκ πρώτης όψεως», όπως είπε. «Είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό το φθινόπωρο» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, Χρήστος Στυλιανίδης, ο οποίος εκπροσώπησε την κυπριακή κυβέρνηση στο ετήσιο συνέδριο της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ) και της Ενιαίας Προσπάθειας Ελληνοαμερικανών, που πραγματοποιήθηκε στην Ουάσιγκτον.

Απαντώντας σε ερώτημα για τις επαφές που είχε στο περιθώριο του συνεδρίου, ο κ. Στυλιανίδης ανέφερε ότι «καταρχήν, είχαμε μια πολύ διεξοδική σειρά συζητήσεων για το ρόλο της Ομογένειας. Νομίζω ότι όλοι οι παράγοντες της ελληνοαμερικανικής κοινότητας βρίσκονται έτοιμοι να βοηθήσουν στην σκληρή περίοδο που περνά η Κύπρος, αλλά και σε ό,τι χρειαστεί στη νέα διαδικασία διαπραγμάτευσης που θα αρχίσει στο Κυπριακό από το φθινόπωρο».

Στη συνέχεια, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε ότι ανάμεσα στις συναντήσεις που είχε ήταν με τον υφυπουργό Εξωτερικών, υπεύθυνο για Ευρωπαϊκές και Ευρωασιατικές Υποθέσεις, Έρικ Ρούμπιν. «Είχαμε μία εκτενή συζήτηση για τα θέματα της περιοχής σε βάθος» τόνισε, προσθέτοντας ότι «συζητήσαμε τα νέα γεωπολιτικά δεδομένα, τις εξελίξεις που αφορούν το χώρο των αραβικών χωρών, του Ισραήλ, της Τουρκίας και καταλήξαμε σε συμπεράσματα που έχουν σχέση και με το ρόλο της Κύπρου. Η Κύπρος έχει μια γεωγραφική θέση που μπορεί να διαδραματίσει ένα πολύ σημαντικό ρόλο σε μια νέα συνεργασία στην περιοχή. Είναι μια ευκαιρία που ως Κύπρος οφείλουμε να αξιοποιήσουμε και ως κυβέρνηση έχουμε την πεποίθηση πως υπάρχουν οι δυνατότητες που ακόμη και μέσα από την κρίση εμφανίζονται ευκαιρίες που μπορούν να δώσουν διέξοδο για πράγματα που μέχρι τώρα φαινόντουσαν ότι βρίσκονταν σε τέλμα και αδιέξοδο».

Καταλήγοντας, υπογράμμισε ότι «δίχως τυμπανοκρουσίες και υπερβολές, με μεθοδικότητα και συστηματική ανάλυση των δεδομένων, είπαμε στην αμερικανική κυβέρνηση ότι είμαστε έτοιμοι, αφού μας δοθεί αυτή η πίστωση χρόνου, να ξεκινήσουμε μια νέα διαπραγμάτευση για το Κυπριακό με πείσμα και θέληση, ώστε να πετύχουμε μια βιώσιμη και λειτουργική λύση στο πρόβλημα».

Όσον αφορά άλλες επαφές του στην αμερικανική πρωτεύουσα, ο κ. Στυλιανίδης ανέφερε τις συναντήσεις που είχε με τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ, με άλλους γερουσιαστές και βουλευτές, με στελέχη της Αμερικανοεβραϊκής Επιτροπής και με τον αρχιεπίσκοπο κ. Δημήτριο. «Μια σημαντική συνάντηση, πρόκειται για ένα άνθρωπος σοφό, ο οποίος πάντα με την σκέψη και την άποψή του μας βοηθά να προβληματιστούμε σε βάθος και να δούμε πτυχές που δεν φαίνονται εκ πρώτης όψεως», όπως είπε.

πηγή: ΠΟΛΙΤΗΣ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"