Ρευστότητα και ανεργία στη Σύνοδο της ΕΕ


Τρόπους για συντονισμένη ενίσχυση της ρευστότητας της πραγματικής οικονομίας, με ειδικό βάρος στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, και απτά μέτρα καταπολέμησης της ανεργίας, ιδιαίτερα των νέων, θα αναζητήσουν οι «27» στη διήμερη Σύνοδο Κορυφής που ξεκινά στις Βρυξέλλες την Πέμπτη.


Στην πρόσκλησή του στους Ευρωπαίους ηγέτες την Τετάρτη, ο Χερμάν βαν Ρομπάι καλεί σε προώθηση νέου «σχεδίου επενδυτικής δράσης» για την τόνωση της ανάκαμψης.

Η Κομισιόν και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) έχουν προτείνει ορισμένους τρόπους που στοχεύουν στη διευκόλυνση της τραπεζικής χρηματοδότησης κυρίως προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
 

Σε έγγραφό τους ενόψει της Συνόδου, προτείνουν χρήση 10 δισ. ευρώ από τα ταμεία για εγγυήσεις με τελικό αποτέλεσμα την κινητοποίηση, μεταξύ 2014 και 2020, μεταξύ 50 και 100 δισ. ευρώ σε χορηγήσεις.

Παράλληλα, η πρόσφατη διμερής συμφωνία Γερμανίας και Ισπανίας για δάνεια σε ισπανικές επιχειρήσεις από την αναπτυξιακή KfW θα εξεταστεί ως πρότυπο για πιθανές ανάλογες κινήσεις.

Όσον αφορά την καταπολέμηση της ανεργίας, από προσχέδιο των συμπερασμάτων της Συνόδου, γνώση του οποίου επικαλείται η γερμανική FAZ, συνάγεται ότι οι χώρες θα καλούνται να έχουν εφαρμόσει μέχρι το τέλος του χρόνου «Εγγυήσεις για νέους» που θα στοχεύουν τοποθέτηση σε δουλειά, θέση εκπαίδευσης ή πρακτική εντός τεσσάρων μηνών ανέργων μέχρι τα 25.

Η «μάχη» του κοινοτικού προϋπολογισμού

Τα κονδύλια για την καταπολέμηση της ανεργίας των νέων και την υποστήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων θα απειληθούν εάν δεν υπάρξει συμφωνία για τον κοινοτικό προϋπολογισμό, ενδεχόμενο που επηρεάζει τις δαπάνες που έχουν προγραμματιστεί για το 2014.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε την παραμονή της Συνόδου Κορυφής να δαπανηθούν 136 δισεκ. ευρώ το 2014, δηλαδή μια περικοπή κατά 6% του προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε σύγκριση με το φετινό προϋπολογισμό.

Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όμως, συνεχίστηκε η σύγκρουση για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2014-2020, με τους ευρωβουλευτές να μιλούν για «προϋπολογισμό λιτότητας» και να καυτηριάζουν τις περικοπές που φθάνουν έως και το 12% για ορισμένες κατηγορίες κονδυλίων.

Τα κράτη-μέλη αξιώνουν περιορισμό των δαπανών εν μέσω της επιβολής προγραμμάτων λιτότητας, ενώ αντιθέτως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μάχεται για να διατηρήσει και να μεγεθύνει πόρους, προτείνοντας ρήτρες ευελιξίας αλλά και την αναθεώρηση του προϋπολογισμού σε μερικά χρόνια, με την ελπίδα ότι το χειρότερο θα έχει περάσει σε ό,τι αφορά την οικονομική κρίση.

Ο προϋπολογισμός του 2014 πρέπει να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ενώ προηγουμένως οι ευρωβουλευτές πρέπει να εγκρίνουν το επταετούς ισχύος Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, που θεωρητικά πρόκειται να τεθεί σε εφαρμογή την 1η Ιανουαρίου 2014.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απέρριψε την αρχική εκδοχή του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου που είχαν υποβάλει τα κράτη-μέλη.

Κορυφαίοι παράγοντες της ΕΕ αναμένεται να συνεχίσουν την προσπάθεια για να επιτευχθεί συμφωνία για το θέμα κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, με την ελπίδα να υπάρξει διευθέτηση του προβλήματος ει δυνατόν μέσα στην εβδομάδα.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"