Κοντά σε συμφωνία για Κοινή Αγροτική Πολιτική


Σημαντική πρόοδος έχει σημειώθηκε στην μεταρρύθμιση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ, στο Λουξεμβούργο, που ξεκίνησε από τη Δευτέρα (24 Ιουνίου) και συνεχίζεται και σήμερα και στο οποίο συμμετέχει ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης.


Μιλώντας τη δεύτερη ημέρα των συνομιλιών, στο Λουξεμβούργο, ο Υπουργός Γεωργίας της Ιρλανδίας κ. Simon Coveney, αναφέρθηκε στη συμφωνία που επιτεύχθηκε στις συνομιλίες με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αργά χθες το βράδυ, σχετικά με το θέμα της καταβολής των ενισχύσεων στους παραγωγούς από το 2019 (μεταβατικό στάδιο), καθώς και στην ένταξη ενός υποχρεωτικού συστήματος ενισχύσεων προς τους νέους αγρότες, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί με ποσό μέχρι και 2% των κονδυλίων που αφορούν τις άμεσες ενισχύσεις (Πρώτου Πυλώνα της ΚΑΠ), με στόχο τη στήριξη των νέων που θέλουν να ασχοληθούν με το αγροτικό επάγγελμα.

Από την Ιρλανδική προεδρία καταβάλλεται προσπάθεια να οριστικοποιηθεί η συμφωνία για τη νέα ΚΑΠ, με τον ίδιο τρόπο που η διαπραγμάτευση κατέληξε σε συμφωνία για τη νέα ΚαλΠ, μόλις πριν από δύο εβδομάδες. Λόγω της κρισιμότητας του Συμβουλίου Υπουργών, ο κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης, δεν παρευρίσκεται στην πρώτη συνεδρίαση του νέου Υπουργικού Συμβουλίου της κυβέρνησης στην Αθήνα. Οι συνεδριάσεις του Συμβουλίου θα συνεχιστούν σήμερα Τρίτη 25 Ιουνίου και αναμένεται να ολοκληρωθούν, αργά το απόγευμα.

Στο Λουξεμβούργο, έως το μεσημέρι της Δευτέρας, 24 Ιουνίου, προηγήθηκε η συνέχιση των τριμερών συναντήσεων μεταξύ του Συμβουλίου, του Ευρωκοινοβούλιου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ στην απογευματινή συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε η Ολομέλεια του Συμβουλίου Υπουργών, που διήρκησε έως τα ξημερώματα και διεκόπη στις 3 τα ξημερώματα, δεδομένου ότι οι Ευρωβουλευτές που εκπροσωπούν το Ευρωκοινοβούλιο, έπρεπε να επιστρέψουν στις Βρυξέλλες και να συντονιστούν με τους εκπροσώπους των κομμάτων του Κοινοβουλίου.

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης συζητήθηκαν σημαντικά θέματα που εξακολουθούν να μένουν ανοικτά, όπως για παράδειγμα: οι άμεσες ενισχύσεις, τα θέματα της δημοσιονομικής πειθαρχίας, ο ορισμός του ενεργού αγρότη, η ύπαρξη οροφής, όπως επίσης και, η σταδιακή εσωτερική σύγκλιση των άμεσων ενισχύσεων μέσα σε κάθε περιφέρεια κάθε χώρας και μεταξύ των γεωργών της κάθε περιφέρειας, η διάρθρωση και ο τύπος των ενισχύσεων, όπως επίσης και θέματα που αφορούν στην πράσινη ανάπτυξη, τη συνδεδεμένη ενίσχυση που αποκτά ιδιαίτερη σημασία για τη χώρα μας και θέματα του Κανονισμού για την ενιαία Κοινή Οργάνωση Αγοράς γεωργικών προϊόντων.

Επίσης, θέματα που αφορούν στην φύτευση αμπέλου, την αποθεματοποίηση και φυσικά την ποσόστωση της ζάχαρης, ενώ συζητήθηκαν τα ανοικτά ακόμα θέματα που αφορούν τους νέους αγρότες.

Επιπλέον, εκτενής αναφορά έγινε στο Πρόγραμμα Αγροτικής ανάπτυξης, δηλαδή το σημερινό πρόγραμμα «Αλ. Μπαλτατζής», ενώ συζητήθηκαν ιδιαίτερα τα θέματα των περιοχών με φυσικά μειονεκτήματα, καθώς για τη χώρα μας έχει ιδιαίτερη σημασία, τόσο η ορεινή Ελλάδα, όσο και η νησιώτικη, και μια σειρά άλλων θεμάτων χρηματοδοτικών διατάξεων που αφορούν στον οριζόντιο κανονισμό.

Μάλιστα, στο περιθώριο του Συμβουλίου Υπουργών ο κ. Τσαυτάρης συναντήθηκε, παρουσία του Γενικού Γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων κ. Δημήτρη Μελά, με τον Πρόεδρο της Ένωσης των Νέων Αγροτών Ευρώπης (CEJA) κ. Joris Baecke.

Με την ευκαιρία του Συμβουλίου ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αθ. Τσαυτάρης έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Η χώρα μας με τεκμηριωμένες θέσεις και αντικειμενικά δεδομένα συμβάλλει στην οριστικοποίηση της συμφωνίας για τη νέα ΚΑΠ στο πλαίσιο της Ιρλανδικής Προεδρίας, η οποία τελειώνει την 1η Ιουλίου 2013. Την Προεδρία για το επόμενο εξάμηνο αναλαμβάνει η Λιθουανία. Παράλληλα, η χώρα μας κάνει προσπάθεια να υιοθετηθεί μια νέα ΚΑΠ που θα υποστηρίζει τις βασικές αρχές της αειφορίας, της ποιότητας, της ιδιαιτερότητας της χώρας μας, φυσικά να υποστηρίξει το ανθρώπινο δυναμικό στη γεωργία και να αποτελέσει με τον τρόπο αυτό εργαλείο βιώσιμης ανάπτυξης της γεωργίας, και της εθνικής μας οικονομίας σε αυτήν την κρίσιμη συγκυρία. Η αντιμετώπιση διαρθωτικών αδυναμιών του πρωτογενούς μας τομέα και ο κατάλληλος σχεδιασμός για την αγροτική ανάπτυξη στη χώρα μας μπορούν να αποτελέσουν διέξοδο από την ανεργία για νέους ανθρώπους, επιστήμονες και άνεργους των πόλεων που επιζητούν μονιμότερη απασχόληση κα αποτελεί το βασικό ζητούμενο για την προοπτική της ελληνικής κοινωνίας».

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"