Νέα φορολογικά κίνητρα για επενδύσεις

Νέα φορολογικά κίνητρα για επενδύσειςΛευκωσία: Εξαγγέλλει νέο πακέτο μέτρων στήριξης της οικονομίας η κυβέρνηση πριν το τέλος του μήνα, στο οποίο θα περιλαμβάνονται εξειδικευμένα φορολογικά και άλλα κίνητρα επίσπευσης αναπτυξιακών έργων και τόνωσης των επενδύσεων.
Στο νέο πακέτο μέτρων, θα περιλαμβάνονται επίσης, παλαιότερες προτάσεις, καθώς επίσης και πολλές από τις νέες εισηγήσεις που υποβλήθηκαν από κοινού χθες ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, από το ΚΕΒΕ, την ΟΕΒ, τον Οργανισμό Προσέλκυσης Επενδύσεων και τους Ελεγκτές. «Μεταξύ άλλων, συζητήθηκαν θέματα, όπως η καλύτερη προβολή της Κύπρου διεθνώς και της αλλαγής της εικόνας που έχει μετά το Eurogroup της 15ης και της 25ης Μαρτίου, θέματα ώθησης και προώθησης αναπτυξιακών έργων, τα φορολογικά κίνητρα, η επιτάχυνση της έκδοσης τίτλων ιδιοκτησίας, ο εκσυγχρονισμός νομοθεσιών, οι κυβερνητικές εγγυήσεις για ανάληψη έργων ανάπτυξης στο εξωτερικό από εργοληπτικές εταιρείες και ο τουρισμός», δήλωσε ο αναπληρωτής κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Βίκτωρας Παπαδόπουλος, προσθέτοντας ότι το δεύτερο πακέτο θα είναι ενισχυτικό του πρώτου.

Όπως πληροφορούμαστε, στη διάρκεια της συνάντησης, ο κ. Αναστασιάδης έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα 27 μεγάλα αναπτυξιακά έργα που εκκρεμούν και ανέθεσε στους συνεργάτες του να τον ενημερώσουν διεξοδικά για τις καθυστερήσεις που υπάρχουν για το κάθε έργο ξεχωριστά και τι χρειάζεται να γίνει για να επισπευτούν οι αδειοδοτήσεις τους. Μεταξύ των 27 έργων περιλαμβάνονται τα Marina Development Project Larnaca, Four Seasons Hotel & Harbour, Neapolis, Anassa Retreat, Eagle Pine Golf Resort και Golf Tsada - Minthis Hills Project.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, όπως μας αναφέρθηκε, ζήτησε να τύχει ενημέρωσης για όλα τα μέτρα που προτάθηκαν και διαβεβαίωσε τους παρευρισκόμενους ότι στόχος του είναι να τηρούνται αυστηρά τα χρονοδιαγράμματα για τάχιστη υλοποίηση των μέτρων. 
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, επέδειξε και για σειρά νομοθεσιών, οι οποίες εκκρεμούν εδώ και χρόνια και αφορούν στον εκσυγχρονισμό του νομοθετικού πλαισίου και είναι ανέξοδες για το κράτος. Συγκεκριμένα, οι εμπλεκόμενοι ζητούν:
  • την άμεση ψήφιση του νόμου περί Χρηματοδοτικών Μισθώσεων (Leasing) που θα βοηθήσει άμεσα στη στενότητα ρευστότητας,
  • την ετοιμασία και ψήφιση νόμου για την προσωρινή προστασία εταιρειών από τους πιστωτές, 
  • άμεση ολοκλήρωση και ψήφιση του νόμου περί Κυψελοειδών Εταιρειών (Cell Companies), του νόμου περί Εξαρτημένων Ασφαλιστικών Εταιρειών (Captive Insurance) και των τροποποιήσεων που έχει προτείνει ο CIPA για τον περί της Ίδρυσης, των Δραστηριοτήτων και της Εποπτείας των Ταμείων Επαγγελματικών Συνταξιοδοτικών Παροχών Νόμο του 2012
  • και τη δημιουργία νομικού πλαισίου για foundations. Ο CIPA με τη βοήθεια ξένων εμπειρογνωμόνων ετοιμάζει ήδη συγκεκριμένη νομοθεσία.
     
Επιπλέον, εισηγούνται την υπογραφή Συμβάσεων προστασίας επενδύσεων με τρίτες χώρες και με προτεραιότητα τη Ρωσία, καθώς επίσης και άμεση προώθηση νέων συμφωνιών αποφυγής διπλής φορολογίας ή και επαναδιαπραγμάτευσή τους εκεί και όπου χρειάζεται και να δοθεί προτεραιότητα σε Βραζιλία, Νιγηρία, Ν. Αφρική, Ινδία, Ισραήλ, Καζακστάν, Χονγκ Κονγκ, Λουξεμβούργο, Αυστρία, Ολλανδία, Νορβηγία, Βέλγιο. Για την επίσπευση των διαδικασιών προτείνεται η άντληση εμπειρογνωμοσύνης από τον ιδιωτικό τομέα. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, όπως πληροφορούμαστε, ανέθεσε στον υφυπουργό παρά τω Προέδρω, Κωνσταντίνο Πετρίδη, να εξετάσει πού βρίσκεται η κάθε μια και να δοθούν οδηγίες προώθησή τους το συντομότερο στη Βουλή προς ψήφιση.

Μεταξύ, των εισηγήσεων των εμπλεκόμενων φορέων περιλαμβάνεται και η οριστική εξυγίανση και σταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος, με τον καθορισμό συγκεκριμένων ημερομηνιών οριστικοποίησης των εξελίξεων στην Τράπεζα Κύπρου και την προσέλκυση αναγνωρισμένης διεθνούς Τράπεζας.

Ο κ. Παπαδόπουλος δήλωσε ότι απασχολεί την κυβέρνηση και αποτελεί ένα βασικό πρόβλημα στην προσέλκυση ενδύσεων, αλλά και σε ό,τι αφορά τις εργασίες κυπριακών εταιρειών στο εξωτερικό.  Oι εμπλεκόμενοι ενημερώθηκαν επίσης από την κυβέρνηση ότι ολοκληρώνεται σύντομα η μελέτη για τα καζίνο resort και άλλη μελέτη από το Γενικό Λογιστήριο για τη συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Στη συνάντηση συζητήθηκε η από κοινού προώθηση της Κύπρου στο εξωτερικό ως ελκυστικού επενδυτικού προορισμού,  με τις προσπάθειες να εστιάζονται αρχικά στη Ρωσία και σε άλλες χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης και ακολούθως στην Κίνα. Στην όλη προσπάθεια θα εμπλακούν και οι πρεσβείες, οι οποίες θα παρακολουθούν στενά τα δημοσιεύματα στον ξένο Τύπο που αφορούν τη χώρα μας.  

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"