Η ανεργία στο μικροσκόπιο του Ευρ.Συμβουλίου


Η αναχαίτιση της ανεργίας των νέων με τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων, αλλά και η τόνωση της πραγματικής οικονομίας, μέσω της αύξησης της ροής ρευστότητας στις ΜΜΕ, θα είναι τα δύο βασικά θέματα της διήμερης συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, οι εργασίες της οποίας θα αρχίσουν αύριο το απόγευμα στις Βρυξέλλες. Την Κύπρο θα εκπροσωπήσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Όπως αναφέρει ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρόμπει στην παραδοσιακή επιστολή με την ημερήσια διάταξη που στέλνει στους ηγέτες πριν από κάθε Σύνοδο Κορυφής, «Πρωταρχικός μας στόχος είναι να συμφωνήσουμε σε συγκεκριμένα μέτρα που θα μειώσουν την ανεργία, ειδικά των νέων».


Στην επιστολή, που έστειλε το Μάιο, παρουσιάζει ορισμένες προτάσεις οι οποίες θα μπορούσαν να έχουν άμεση επίδραση στην καταπολέμηση της ανεργίας.

«Προτεραιότητά μας για την καταπολέμηση της ανεργίας των νέων είναι να επιταχύνουμε την Πρωτοβουλία για την Απασχόληση των Νέων, να θέσουμε σε ισχύ το Πρόγραμμα «Εγγύηση για τους Νέους», να κινητοποιήσουμε διαθέσιμες πηγές που θα στηρίξουν την απασχόληση και να αυξήσουμε την κινητικότητα, σε συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους».

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να υιοθετήσουν την πρόταση της Κομισιόν για επίσπευση των χρηματοδοτήσεων του νέου ταμείου για τους νέους συνολικού ύψους 6 δισ. ευρώ. Η Επιτροπή εισηγείται το παραπάνω ποσό να διατεθεί στα κράτη μέλη το 2014 και το 2015 αντί της περιόδου 2014-2020 που προέβλεπε ο αρχικός σχεδιασμός.

Μεταξύ των δράσεων που θα χρηματοδοτηθούν είναι και η Εγγύηση για τους Νέους, σύμφωνα με την οποία τα κράτη μέλη θα πρέπει να προσφέρουν θέση εργασίας, πρακτική άσκηση ή εκπαίδευση σε όλους τους νέους κάτω των 30 ετών, το αργότερο 4 μήνες μετά την ολοκλήρωση των σπουδών τους ή την απώλεια της θέσης εργασίας.

Για το δεύτερο θέμα της Συνόδου, ο κ. Βαν Ρόμπει καλεί τους Ευρωπαίους ηγέτες να συζητήσουν «την επείγουσα ανάγκη να επαναφέρουμε τη ρευστότητα στην οικονομία, ξεκινώντας ένα νέο Επενδυτικό Πρόγραμμα Δράσης, με μέτρα για τη στήριξη των ΜΜΕ, αλλά και να ενισχύσουμε τη χρηματοδότηση της οικονομίας, όπως αυτή προβλέπεται από το Σύμφωνο για την Ανάπτυξη και την Απασχόληση που υιοθετήσαμε πέρυσι».

Προσθέτει ότι η βάση πάνω στην οποία θα πάρουμε αυτές τις αποφάσεις είναι η βελτίωση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας. Παράλληλα, η εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών και η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας μέσω των διαρθρωτικών αλλαγών παραμένουν ψηλά στις προτεραιότητές μας, τονίζει. «Τούτων δοθέντων, σε αυτό το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα ολοκληρωθεί ο ετήσιος συντονισμός των οικονομικών μας πολιτικών, το λεγόμενο Ευρωπαϊκό εξάμηνο για το 2013», καταλήγει ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες πέραν των παραπάνω θεμάτων θα επικυρώσουν την ένταξη της Λετονίας στην Ευρωζώνη από την 1η Ιανουαρίου 2014, καθώς και την κατ΄αρχήν απόφαση που έλαβε χθες το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Σερβία.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"