Ρυθμιστής των νομοσχεδίων η Τρόικα

Ρυθμιστής των νομοσχεδίων η ΤρόικαΛευκωσία: Από την έγκριση της Τρόικας εξαρτάται ακόμη μια πρόταση νόμου που κατέθεσε ο ΔΗΣΥ, δίνοντας στον υπουργό Οικονομικών τις ίδιες εξουσίες με αυτές της Κεντρικής Τράπεζας. Με την αναθεωρημένη πρόταση επιχειρείται περιορισμός των εξουσιών της Κεντρικής Τράπεζας και το θέμα αναμένεται να συζητηθεί στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών.

Πάντως, την περασμένη εβδομάδα εκπρόσωπος της Κεντρικής Τράπεζας ανέφερε στην κοινοβουλευτική επιτροπή Οικονομικών ότι θα εξεταστεί η συμπερίληψη του υπουργού Οικονομικών στην Αρχή Εξυγίανσης και υποδείχθηκε ότι το Μνημόνιο αναφέρει ως Αρχή Εξυγίανσης την Κεντρική Τράπεζα. Η πρόταση εξαιρεί επίσης τους δύο αξιωματούχους από ευθύνες που προκύπτουν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.

Σύμφωνα με την πρόταση ο υπουργός Οικονομικών και ο διοικητής της Κεντρικής καθώς και η ίδια η Κεντρική Τράπεζα δεν υπέχουν οποιασδήποτε ευθύνης σχετικά με πράξη ή παράλειψη που έγινε στα πλαίσια της άσκησης των αρμοδιοτήτων τους βάσει του νόμου, εκτός και αν αποδειχθεί ότι η πράξη ή παράλειψη δεν έγινε καλή τη πίστει ή είναι αποτέλεσμα δόλου ή βαριάς αμέλειας εκ μέρους τους.

Τόσο ο διοικητής της Κεντρικής όσο και ο υπουργός Οικονομικών θα τυγχάνουν του ιδίου βαθμού προστασίας και μετά την ολοκλήρωση των πράξεων που απορρέουν από την άσκηση των αρμοδιοτήτων τους.

Στο νέο κείμενο της πρότασης, περιλήφθηκε πρόνοια σύμφωνα με την οποία οποιεσδήποτε αποφάσεις έχουν ληφθεί και όποιες ενέργειες έγιναν βάσει του νόμου περί Εξυγίανσης Πιστωτικών και άλλων Ιδρυμάτων, θεωρούνται έγκυρες και νόμιμες. Επίσης όσες ενέργειες βρίσκονται σε εξέλιξη βάσει του βασικού νόμου, διεκπεραιώνονται με τις πρόνοιες της πρότασης νόμου από τα αρμόδια όργανα.


Παράλληλα σε περίπτωση υποθέσεων που εκκρεμούν στο δικαστήριο, ως Αρχή Εξυγίανσης θα θεωρούνται ο υπουργός Οικονομικών και ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας.

Η Τρόικα πάντως έχει κόψει τον δρόμο στην πρόταση νόμου του ΔΗΣΥ για διαφοροποίηση του νόμου για εξυγίανση τραπεζών, ώστε να επιταχυνθεί η έξοδος της Τράπεζας Κύπρου από το καθεστώς εξυγίανσης. Έχει σταλεί αυστηρό σημείωμα στις κυπριακές Αρχές για την πρόθεσή τους να αποδεσμεύσουν μέρος των ανασφάλιστων καταθέσεων στην Τράπεζα Κύπρου προειδοποιώντας για τις αρνητικές συνέπειες μιας πρόωρης εξόδου της μεγαλύτερης κυπριακής τράπεζας από το καθεστώς εξυγίανσης.

Στο σημείωμα της Τρόικας σημειώνεται ότι η αποδέσμευση σε αυτή τη φάση του 30% των ανασφάλιστων καταθέσεων ενδεχομένως να μην ήταν δόκιμη, λόγω των εκροών που παρουσιάζονται.

Οι εκπρόσωποι της Τρόικας τονίζουν πως δεν μπορεί να θεωρηθεί δεδομένο ότι η Τράπεζα Κύπρου θα μπορεί να λαμβάνει μέρος στις πράξεις νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ πριν την ολοκλήρωση της αποτίμησης.

Ζητείται η διαβεβαίωση των κυπριακών Αρχών ότι δεν θα γίνει αποδέσμευση του 30% και θεωρούν επικίνδυνο να αρθεί πρόωρα το καθεστώς εξυγίανσης, γιατί ενδεχομένως να καθιστούσε αναγκαία τη μελλοντική επιστροφή της τράπεζας στο ίδιο καθεστώς.  

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"