Ταξίμ: «Συγκρούονται» οι δρόμοι ΕΕ - Τουρκίας

«Πεδίο μάχης» μεταξύ της ΕΕ και της τουρκικής κυβέρνησης παραμένει η πλατεία Ταξίμ, με το Ευρωκοινοβούλιο να ακυρώνει προγραμματισμένη επίσκεψη αντιπροσωπείας του στην Άγκυρα μετά τις «κορόνες» Ερντογάν λόγω της κριτικής για την άγρια καταστολή των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων. Ανησυχία για την κατάσταση στην Τουρκία εκφράζει την ίδια στιγμή ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν, καλώντας στη μέγιστη δυνατή αυτοσυγκράτηση.

Η επίσκεψη αντιπροσωπείας ευρωβουλευτών ακυρώθηκε μετά τα μαθήματα... δημοκρατίας που παρέδωσε ο Ταγίπ Ερντογάν στην ΕΕ εξαιτίας του ψηφίσματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που καταδίκαζε τη «δυσανάλογη και υπερβολική χρήση αστυνομικής βίας» κατά των διαδηλωτών που εξεγέρθηκαν κατά της αυταρχικής διακυβέρνησης του ισλαμικών καταβολών AKP.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός κατήγγειλε την ΕΕ ως «αντιδημοκρατική», λέγοντας ότι «δεν αναγνωρίζει» το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ο ευρωβουλευτής Έλμαρ Μπροκ δήλωσε ότι η Τουρκία «πρέπει να καταλάβει πώς να αντιμετωπίσει την κριτική» και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα μπορέσει να επαναληφθεί σύντομα ένας εποικοδομητικός διάλογος μεταξύ των δύο πλευρών.

Ο Τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης Σαντουλάχ Ερτζίν ακύρωσε ταυτόχρονα προγραμματισμένη για την Τετάρτη επίσκεψη στις Βρυξέλλες, όπου επρόκειτο να μετάσχει σε διάσκεψη για την ελευθερία της έκφρασης και των μέσων ενημέρωσης στα Δυτικά Βαλκάνια και την Τουρκία, όπως μεταδίδει στην ηλεκτρονική της πύλη η Hurriyet.

Η ίδια εφημερίδα αναφέρει ως προς την ακύρωση της επίσκεψης ευρωβουλευτών ότι «δεν θα μπορούσαν να εξασφαλίσει συναντήσεις» με κυβερνητικούς αξιωματούχους.

Η ΕΕ καλείται να αποφασίσει εντός της εβδομάδας εάν θα καθυστερήσει περαιτέρω τις ενταξιακές συνομιλίες με την Τουρκία. Διαπραγματεύσεις επί ενός κεφαλαίου επρόκειτο να ανοίξουν έως τα τέλη του μήνα, ωστόσο -όπως αναφέρουν τουρκικές διπλωματικές πηγές που επικαλείται η Hurriyet- η Γερμανία επιχειρεί να πείσει τα κράτη-μέλη να αναβάλουν τη συνάντηση επί του θέματος εξαιτίας της καταστολής των μαζικών διαδηλώσεων.

Προς αποφυγή περαιτέρω εντάσεων με την Άγκυρα, η ΕΕ μπορεί να επικαλεστεί τεχνικές δυσκολίες ως λόγο για την καθυστέρηση. Στα «αντίμετρα» που πιθανώς θα λάβει η Τουρκία ίσως περιληφθεί, κατά την Hurriyet πάντα, η αναβολή συνάντησης μεικτής κοινοβουλευτικής επιτροπής ΕΕ-Τουρκίας που είναι προγραμματισμένη για τις 26 Ιουνίου.

Οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) και το αδελφό κόμμα των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) επαναλαμβάνουν την ίδια στιγμή στο προεκλογικό τους πρόγραμμα εν όψει της αναμέτρησης του Σεπτεμβρίου την αντίθεσή τους στην τουρκική ένταξη στην ΕΕ, τονίζοντας ότι η χώρα δεν πληροί τα κριτήρια ένταξης και θα επιβάρυνε υπερβολικά τους «27» λόγω του μεγέθους και της οικονομίας της.

Η Χριστιανοδημοκρατική Ένωση σταθερά αντιτάσσεται σε εισδοχή της Τουρκίας στην ΕΕ, αλλά δεν έχει εμποδίσει τις ενταξιακές συνομιλίες που ξεκίνησαν λίγο πριν αναλάβει την καγκελαρία η Άνγκελα Μέρκελ.

Ωστόσο, η γερμανική γραμμή σκλήρυνε τις τελευταίες εβδομάδες λόγω της σφοδρής απάντησης της Άγκυρας στις τρεις εβδομάδες διαδηλώσεων εναντίον του Ερντογάν. Τη Δευτέρα η Μέρκελ εξέφρασε την «απέχθειά» της για τον τρόπο αντιμετώπισης των διαδηλωτών.

Σε προσχέδιο του προεκλογικού προγράμματος των CDU-CSU, που ήλθε στην κατοχή του Reuters, τα κόμματα εγκαταλείπουν τη χρήση του όρου προνομιακή σύμπραξη» για να περιγράψουν τη σχέση που προτιμούν ανάμεσα στην Τουρκία και την ΕΕ, αλλά επαναλαμβάνουν την πλήρη αντίθεσή τους στην ένταξή της.

«Θέλουμε ισχυρή συνεργασία ανάμεσα στην ΕΕ και την Τουρκία, καθώς και στενή στρατηγική συνεργασία σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας» αναφέρεται στο 125σέλιδο έγγραφο. «Απορρίπτουμε την πλήρη συμμετοχή της Τουρκίας, επειδή η χώρα δεν ανταποκρίνεται στα κριτήρια ένταξης στην ΕΕ. Η χώρα θα επιβαρύνει υπερβολικά την ΕΕ λόγω του μεγέθους της και της δομής της οικονομίας της» προστίθεται.

Η Γερμανία είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Τουρκίας στην ΕΕ. Στην επικράτειά τους ζουν τρία εκατομμύρια Τούρκοι, η μεγαλύτερη τουρκική διασπορά στην Ευρώπη.

Ανησυχία εκφράζει ο ΟΗΕ και ζητά έρευνα για την αστυνομική βία

Ανησυχία για την κατάσταση στην Τουρκία και τις συνεχιζόμενες συγκρούσεις μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας και των διαδηλωτών εκφράζει την ίδια στιγμή ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν, καλώντας «στη μέγιστη δυνατή αυτοσυγκράτηση και την επιδίωξη εποικοδομητικού διαλόγου προς επίλυση διαφορών και προς αποφυγή περαιτέρω βίαιης αντιπαράθεσης».

Η Ύπατη Αρμοστής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Ναβί Πιλάι εκδίδει ταυτόχρονα ανακοίνωση, στην οποία αναφέρει ότι η κατάσταση στην Τουρκία παραμένει εκρηκτική και καλεί την τουρκική κυβέρνηση και την κοινωνία των πολιτών να συμβάλουν στην αποκλιμάκωση της έντασης.

Η Ναβί Πιλάι τονίζει πως πρέπει να διαλευκανθούν οι συνθήκες θανάτου των τεσσάρων ανθρώπων που έχουν χάσει τη ζωή τους στις διαδηλώσεις, και εκφράζει παράλληλα τη διεθνή ανησυχία για τις «αυθαίρετες συλλήψεις» και τις καταγγελίες κακομεταχείρισης προσαχθέντων.

Δηλώνει εξαιρετικά ανήσυχη για τις καταγγελίες υπέρμετρης αστυνομικής βίας κατά ειρηνικών ομάδων διαδηλωτών και ζητά επίσης να διενεργηθεί ενδελεχής, αποτελεσματική και αξιόπιστη έρευνα για τις αναφορές ότι δακρυγόνα και σπρέι πιπεριού ερρίφθησαν από κοντινή απόσταση σε διαδηλωτές ή σε κλειστούς χώρους.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"