Σταγόνα στον ωκεανό τα 6 δισ., λέει ο Σουλτς


Τα έξι δισ. ευρώ που έχουν αποφασίσει να διαθέσουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες για την καταπολέμηση της ανεργίας στους νέους αντιπροσωπεύει "σταγόνα τον ωκεανό", δήλωσε την Πέμπτη ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.


"Η αποδέσμευση 6,0 δισ. ευρώ για να χρηματοδοτηθεί αυτή η νέα πρωτοβουλία για την εργασία των νέων είναι μια αρχή, αλλά , όπως όλοι γνωρίζουμε πολύ καλά, αυτά τα έξι δισ. είναι μόνο μια σταγόνα στον ωκεανό", είπε ο κ. Σουλτς στην αρχή της διήμερης Συνόδου των Ευρωπαίων ηγετών, στις Βρυξέλλες, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Λίγο πριν την έναρξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, επιτεύχθηκε συμφωνία μεταξύ των ηγετών για τον προϋπολογισμό της ΕΕ ύψους ενός τρισ. ευρώ που υπήρξε σημείο έντονης τριβής μεταξύ των κρατών μελών και των ευρωπαϊκών θεσμών.


Ανοίγει έτσι η προοπτική για το μπλοκ των 27 να κατορθώσουν να αποδεσμεύσουν δισεκατομμύρια ευρώ για να βοηθήσουν τα 5,6 εκατομμύρια νέων κάτω των 25 που είναι άνεργοι.

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπέι έχει περιγράψει την ανεργία στους νέους ως την "πιο επείγον μέλημα για τις κοινωνίες μας".

Περίπου 26 εκ. άνθρωποι είναι άνεργοι σε ολόκληρη την ΕΕ, που αντιπροσωπεύουν περίπου 11% του εργατικού δυναμικού της. Αλλά το χτύπημα της ανεργίας είναι ιδιαίτερα σκληρό για τους νέους με περίπου ένα στους τέσσερις μεταξύ 16 και 25 ετών να είναι άνεργος.
Ο κεντρικός άξονας της πρωτοβουλίας είναι η εφαρμογή μιας ευρωπαϊκής εγγύησης για μια θέση εργασίας ή προσφορά κατάρτισης για νέους ανθρώπους μέσα σε τέσσερις μήνες αφότου ολοκληρώσουν τις σπουδές τους ή χάσουν την εργασία τους.  Όμως, ήδη κάποιοι λένε ότι έξι δισ. ευρώ δεν θα είναι αρκετά.

"Νομίζω ότι θα χρειαστούμε έξι δισ. το χρόνο για να κρατήσουμε εκατοντάδες χιλιάδες (άνεργους νέους) μακριά από τους δρόμους", είπε ο Αυστριακός Καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν.

Ο Πρόεδρος του ΕΚ συμφώνησε μαζί του. Τα χρήματα "δεν θα είναι αρκετά από μόνα τους για να επιλυθεί το πρόβλημα. Αυτό που εμείς, η υφιστάμενη γενιά πολιτικών, χρωστάμε σλ αυτούς τους νέους ανθρώπους είναι καλές ιδέες, κουράγιο και έγκαιρη δράση έτσι ώστε να υπάρξει ανάπτυξη επιτέλους", είπε.
Στο τέλος της ημέρας, πρόσθεσε, "ο πιο αποτελεσματικός τρόπος δημιουργίας θέσεων εργασίας -και με αυτόν τον τρόπο καταπολέμησης της ανεργίας στους νέους- είναι η οικονομική ανάπτυξη".

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"