Βελτίωση της οικονομίας για το 2ο τρίμηνο


Η ύφεση που οδηγεί στην ανεργία στην Ισπανία φαίνεται να υποχωρεί το δεύτερο τρίμηνο του 2013 καθώς η δραστηριότητα βελτιώνεται, ανακοίνωσε, την Τετάρτη, η Κεντρική Τράπεζα της χώρας, προσθέτοντας τη δική της φωνή στη συγχορδία αισιοδοξίας που εκπέμπεται από την Κυβέρνηση.


Όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η Κεντρική Τράπεζα είδες φως στο βάθος του τούνελ για την Ισπανία, η οποία έχει βυθιστεί σε διπλή ύφεση από το 2011, που ώθησε το ποσοστό ανεργίας σε ψηλό ρεκόρ άνω του 27%.

«Τα τελευταία στοιχεία που σχετίζονται με το δεύτερο τρίμηνο δεικνύουν γενικά σε μια βελτίωση των περισσότερων δεικτών ζήτησης και δραστηριότητας και σε μια χαλάρωση του ρυθμού ύφεσης», αναφέρεται σε μηνιαία έκθεση της Τράπεζας.

Το μήνυμα αυτό έρχεται μια εβδομάδα αφότου το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είπε ότι μπορεί η ισπανική ύφεση να φτάνει στο τέλος της, προειδοποιώντας ταυτόχρονα ότι η «προοπτική παραμένει δύσκολη».
Η συντηρητική Κυβέρνηση του Πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι διαλαλεί τις ενδείξεις ανάκαμψης στην Ισπανία έχοντας προχωρήσει πρώτα με το πικρό χάπι της λιτότητας για να διορθώσουν το διογκωμένο έλλειμμα, κίνηση που προκάλεσε μαζικές διαδηλώσεις.  

Ο Υπουργός Οικονομίας της χώρας Λούις ντε Γκουίντος είπε την προηγούμενη εβδομάδα ότι η Ισπανία, η τέταρτη μεγαλύτερη της ευρωζώνης, η οποία δεν έχει ακόμη ξεπεράσει το χτύπημα που δέχθηκε από το κραχ του τομέα των ακινήτων το 2008, εξέρχεται από την ύφεση.

Ο Υπουργός Προϋπολογισμού Κριστομπάλ Μοντόρο συμφώνησε μαζί του, λέγοντας ότι η οικονομία βρίσκεται σε ένα κομβικό σημείο.

Η τελευταία έκθεση της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας αναφέρει ότι η εμπιστοσύνη των νοικοκυριών και των λιανικών πωλητών ανέκαμψε ελαφρώς από τον πρώτο τρίμηνο, τον Απρίλιο και το Μάιο, μια θετική ένδειξη όσον αφορά την κατανάλωση που είχε καταρρεύσει υπό το βάρος της τεράστιας ανεργίας.
Τα στοιχεία που είναι διαθέσιμα δείχνουν ότι ακόμη και στον καταρρακωμένο τομέα των ακινήτων, η ύφεση μετριάζεται στις επενδύσεις κατασκευών.

Το εμπόριο παραμένει μια φωτεινή αχτίδα, με τις εξαγωγές το Μάρτιο και τον Απρίλιο μαζί να αυξάνονται κατά 10,9% από τον προηγούμενο χρόνο, «κάτι που υπογραμμίζει τη δύναμη των πωλήσεων στο εξωτερικό».
Η οικονομία της Ισπανίας συρρικνώθηκε κατά 0,5% σε τριμηνιαία βάση τους πρώτους τρεις μήνες του 2013.
Η Κυβέρνηση προβλέπει μια οικονομική συρρίκνωση της τάξης του 1,3% φέτος και μια αργή ανάκαμψη το 2014.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"