Τοπίο στην ομίχλη η Κύπρος εδώ και δέκα χρόνια

Τοπίο στην ομίχλη η Κύπρος εδώ και δέκα χρόνια
Λάρνακα: Έκλεισε και χθες για τέσσερις ώρες το αεροδρόμιο Λάρνακας, με τέσσερις πτήσεις να προσγειώνονται στην Πάφο αντί στη Λάρνακα και δύο να καθυστερούν στην αναχώρηση. Η ομίχλη, καθυστέρησε στο Τελ Αβίβ και την πτήση του Προέδρου της Δημοκρατίας, που επέστρεψε αφού καθάρισε η ομίχλη, με καθυστέρηση δυόμισι ωρών.

Το ίδιο πρόβλημα κάθε χρόνο τέτοια εποχή· φτάσαμε πρόπερσι μέχρι και να προσγειωθούν 17 πτήσεις σε γειτονικές χώρες - Ρόδο, Αμάν, Τελ Αβίβ κ.λπ. Την τελευταία δεκαετία σε τρεις περιπτώσεις η ομίχλη ήταν πιο έντονη κι έφερε χάος, το 2003, το 2008, το 2011. Ψηλή υγρασία και μεγάλες διαφορές θερμοκρασίας μέρας-νύκτας και το Αεροδρόμιο Λάρνακας κλείνει, με πρώτη διέξοδο την Πάφο, αν δεν έχει ομίχλη κι εκεί, μέχρι που να γεμίσει και να μην δέχεται άλλα αεροπλάνα.

Δέκα χρόνια φαγούρας για εγκατάσταση συστήματος «τυφλής προσγείωσης» –από το 2003 αποφάσιζαν κατ΄ επανάληψη την εγκατάστασή του, αλλά το ξεχνούσαν μόλις διαλυόταν η ομίχλη. Παρά το γεγονός ότι αποτελεί κατηγορηματική σύσταση ασφάλειας πτήσεων από το 2008, αλλά και μείζον πολιτικό θέμα.

Στα κατεχόμενα, το αποφάσισαν το 2011 και το λειτούργησαν το 2012. Εμείς μείναμε στην τύφλα μας. Τι θα γίνει αν ένα αεροπλάνο χρειαστεί επείγουσα προσγείωση ενώ στη Λάρνακα υπάρχει ομίχλη και στην Πάφο άλλο πρόβλημα ή αν υπάρξει παρατεταμένη ομίχλη; Το πρόβλημα δεν λύθηκε για δέκα χρόνια –τότε χρειάζονταν €5 εκατ.– θα λυθεί εν μέσω κρίσης τώρα που χρειάζονται €12 εκατ; 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"