Αντιπαράθεση για το Δ.Σ. της Κεντρικής Τράπεζας

Αντιπαράθεση για το Δ.Σ. της Κεντρικής ΤράπεζαςΛευκωσία: Πολιτικές κόντρες με επίκεντρο την Κεντρική Τράπεζα εξελίχθηκαν στη Βουλή με αφορμή πρόταση νόμου για αναδιάρθρωση του Διοικητικού Συμβουλίου της ανεξάρτητης Αρχής. Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου παρουσιάζοντας την πρόταση νόμου στη χθεσινή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, ανέφερε ότι το μοντέλο που προτείνεται είναι μικρογραφία αυτού που ισχύει στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Με την πρόταση που κατέθεσαν ο ΔΗΣΥ, το ΕΥΡΩΚΟ, οι Οικολόγοι και ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, θα αυξηθούν τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Κεντρικής Τράπεζας από πέντε σε επτά και οι δύο εκτελεστικοί σύμβουλοι θα έχουν βέτο στις αποφάσεις του διοικητή. Σύμφωνα με τον κ. Νεοφύτου, η πολιτική προσέγγιση της πρότασης είναι ότι ο διοικητής θα αποφασίζει αλλά θα πρέπει να λαμβάνει τη σύμφωνη γνώμη του συμβουλίου της Κεντρικής Τράπεζας. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι επειδή με την πρόταση νόμου δεν αλλοιώνεται ο ρόλος του διοικητή και οι διατάξεις του νομοσχεδίου δεν υπεισέρχονται σε θέματα νομισματικής πολιτικής, από ευγένεια στείλαμε επιστολή στην ΕΚΤ ζητώντας την άποψή της.

Εκ μέρους της Κεντρικής Τράπεζας κατατέθηκε υπόμνημα με τις θέσεις του διοικητή Πανίκου Δημητριάδη ο οποίος καλεί τη Βουλή να λάβει υπόψη τη γνωμάτευση του νομικού συμβούλου της Τράπεζας σχετικά με τις πρόνοιες του Συντάγματος και να ζητηθεί η γνώμη του Γενικού Εισαγγελέα.

Όπως φαίνεται από την επιστολή, εκείνο που προβληματίζει είναι το πεδίο αρμοδιοτήτων του διοικητή και τα καθήκοντα των εκτελεστικών συμβούλων.

Πάντως, τα επιχειρήματα του κ. Νεοφύτου άναψαν τα αίματα και ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Σταύρος Ευαγόρου, με έντονο ύφος υποστήριξε ότι με την πρόταση νόμου καταβάλλεται προσπάθεια για αφαίρεση εξουσιών από τον διοικητή και καταργείται η ανεξαρτησία της Κεντρικής Τράπεζας.

Υποστήριξε ότι με τις τροποποιήσεις που επιχειρούνται να περάσουν από τη Βουλή, η Κεντρική Τράπεζα θα είναι έρμαιο σκοπιμοτήτων, προσθέτοντας ότι διεξάγεται παιχνίδι πολιτικής επικράτησης στον τραπεζικό τομέα. Υπενθύμισε ότι ο ΔΗΣΥ με άλλες πολιτικές δυνάμεις έδωσαν κάλυψη στον τέως διοικητή της Κεντρικής Τράπεζα Αθανάσιο Ορφανίδη ώστε να αποφασίζει ως ο ένας και μόνος με αποτέλεσμα τα προβλήματα που προκλήθηκαν στο τραπεζικό σύστημα και την οικονομία.

Τώρα, πρόσθεσε ο κ. Ευαγόρου, επιχειρούν μέσω της πρότασης νόμου να καταργήσουν την ανεξαρτησία της Κεντρικής Τράπεζας. Έδιωξαν τον υποδιοικητή Σπύρο Σταυρινάκη, ανέφερε, και τώρα προτείνουν υποδιοικητή για να βολέψουν κάποιους συγκεκριμένους, ενώ με νόμο επιχειρούν να τοποθετήσουν άλλους δύο εκτελεστικούς συμβούλους ώστε να περιορίσουν τις εξουσίες του σημερινού διοικητή.

Ο κ. Ευαγόρου είπε πως με λύπη θα δηλώσει ότι «αν περάσει αυτή η πρόταση νόμου η Κεντρική Τράπεζα καθίσταται υποκατάστημα του ΔΗΣΥ, με νέο διοικητή τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ, ο οποίος κατέθεσε την πρόταση».

Απαντώντας στον κ. Ευαγόρου ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Πρόδρομος Προδρόμου, ανέφερε ότι με την πρόταση αναβαθμίζεται η αυτονομία της Κεντρικής, τονίζοντας ότι θα ενισχυθεί το Συμβούλιο με επιλεγμένα πρόσωπα τα οποία θα βοηθούν τον διοικητή στο έργο του.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Άγγελος Βότσης, σημείωσε ότι ήδη η πρόταση δόθηκε στην ΕΚΤ και αναμένεται η γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα. Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Νίκος Νικολαΐδης, ανέφερε ότι θα πρέπει να διασφαλιστούν οι θεσμοί και η ανεξαρτησία της Κεντρικής και μετά τη γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα το κόμμα του θα τοποθετηθεί. Ο βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης, είπε πως θα πρέπει να ψηφισθεί η πρόταση νόμου για να υπάρξει πιο αποτελεσματική διοίκηση στην Κεντρική Τράπεζα. 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"