Οι πολεοδομικές άδειες θέλουν το χρόνο τους

Οι πολεοδομικές άδειες θέλουν το χρόνο τουςΛευκωσία: Οι τοπικές Αρχές εξετάζουν τρόπους σμίκρυνσης του χρόνου έκδοσης πολεοδομικών αδειών, αλλά το εγχείρημα θα αποτύχει σε περίπτωση κατά την οποία δεν καταβληθεί ανάλογη προσπάθεια και από τις άλλες εμπλεκόμενες υπηρεσίες. Όπως μας ελέχθη, υπάρχουν υπηρεσίες οι οποίες απαντούν σε αιτήσεις που υποβάλλονται μέχρι και πέντε μήνες μετά την υποβολή τους. Από αυτό προκύπτει πως ακόμη και αν ο αιτητής υποβάλει την αίτησή του «αψεγάδιαστη», και πάλι δεν θα κερδίσει σημαντικό χρόνο.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο αιτητής «γλυτώνει» με τους πέντε μήνες αναμονής, αν η εμπλεκόμενη υπηρεσία που απαντά μετά την παρέλευση του συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος είναι θετική στις απόψεις της. Αν απαντήσει αρνητικά, θα πρέπει ο αιτητής να αποταθεί σε αυτήν για να διαβουλευθεί και για να επιφέρει τις αλλαγές που τυχόν απαιτούνται. Παράλληλα, πρέπει να τρέξει και ο ίδιος ο αιτητής από υπηρεσία σε υπηρεσία ώστε να αποφύγει τη διακίνηση της αίτησης με τους συνήθεις ρυθμούς της Δημόσιας Υπηρεσίας.

Λειτουργός τοπικής Αρχής ανέφερε στον «Φ» πως αν αποφασιστεί ότι οι δήμοι θα πρέπει να απαντούν στους αιτητές εντός δύο μηνών, κατά πάσα πιθανότητα το αποτέλεσμα θα είναι απόρριψη της αίτησης, αφού θα υπάρχουν κενά ή εκκρεμότητες.

Στη διαδικασία αδειοδότησης ανάλογα με το είδος της αίτησης (π.χ. αν πρόκειται για αλλαγή χρήσης ενός καταστήματος με σκοπό να λειτουργήσει ως εστιατόριο) εμπλέκονται η Πυροσβεστική, ο ΚΟΤ, η Πολεοδομία κ.ά.

Όπως μας ελέχθη, πολλές από τις αιτήσεις δεν αφορούν την ανέγερση νέων κτηρίων αλλά την τροποποίηση υφιστάμενων. Σε κάποιες περιπτώσεις αρχιτέκτονες μεταβαίνουν επιτόπου και αφού αποτυπώσουν την κατάσταση που επικρατεί, μεταφέρουν σε σχέδια τις τροποποιήσεις που έγιναν κλπ. Όταν τους υποδειχθεί ότι δεν μπορούν να εγκριθούν όπως διαμορφώθηκαν, κάποιοι μελετητές αναφέρουν πως αυτή είναι η κατάσταση επιτόπου και κατατίθεται όπως αποτυπώθηκε.

Εξάλλου, κάποιοι μελετητές φέρονται να αναμένουν να γίνει η ουσιαστική δουλειά από τους υπαλλήλους της πολεοδομικής Αχής αντί να ανατρέξουν οι ίδιοι στη νομοθεσία προκειμένου να είναι σίγουροι ότι τα σχέδια που υποβάλλουν συνάδουν με το νόμο.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"