Κρίσιμες ώρες για τους δήμους

Κρίσιμες ώρες για τους δήμουςΛευκωσία: Ώρες αγωνίας και αβεβαιότητας συνεχίζουν να περνούν οι δήμοι της Κύπρου. Την ερχόμενη Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί έκτακτη Γενική Συνέλευση της Ένωσης Δήμων, προκειμένου να εξεταστούν οι τελευταίες εξελίξεις. Ως γνωστό, μετά την τελευταία συνάντηση αντιπροσωπείας της Ένωσης Δήμων με τον υπουργό Εσωτερικών, συμφωνήθηκε η σύσταση Μικτής Επιτροπής μεταξύ δήμων και τεχνοκρατών του υπουργείου, η οποία θα συζητήσει το θέμα της αναδιάρθρωσης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ωστόσο, αυτό που καίει άμεσα τους δήμους, είναι η κάλυψη των τρεχουσών οικονομικών αναγκών τους.

Πέραν αυτών, υπάρχει και γενικότερη ανησυχία για το μέλλον της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς το θέμα της μείωσης του αριθμού των δήμων συζητείται όλο και πιο έντονα το τελευταίο διάστημα.

Όπως ανέφερε στον «Φ» ο δήμαρχος Έγκωμης Ζαχαρίας Κυριάκου, η Μικτή Επιτροπή που έχει συσταθεί, θα συζητήσει το θέμα της αναδιάρθρωσης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, έχοντας ως εργαλείο τα νομοσχέδια που είχαν ετοιμαστεί κατά τις συζητήσεις που είχαν γίνει τα προηγούμενα χρόνια στο Υπουργείο Εσωτερικών. Αυτά τα νομοσχέδια ωστόσο αποσύρθηκαν από τη Βουλή για να μελετηθούν ξανά.

Αυτή τη στιγμή, σημείωσε ο δήμαρχος Έγκωμης, πλανάται στον αέρα το θέμα του αριθμού των δήμων. «Εάν η μείωση του αριθμού των δήμων», δήλωσε, «γίνει χωρίς σχέδιο και χωρίς επιστημονική έρευνα, θα δημιουργήσουμε σοβαρά προβλήματα. «Δεν μπορούμε να ρισκάρουμε να διαλύσουμε εν μια νυκτί τους δήμους, διότι μπορεί να αποδειχθεί ολέθρια αυτή η δοκιμή. Πρέπει να γίνει με σωστές κινήσεις και να είναι προϊόν σοβαρής μελέτης. Για παράδειγμα, οι δήμοι έχουν €180 εκατ. εγγυημένα δάνεια και άλλα €160 εκατ. μη εγγυημένα δάνεια. Κάποιοι χρωστούν €10 εκατ., άλλοι €50 εκατ. Τι θα γίνει με αυτά τα δάνεια;», δήλωσε ο κ. Κυριάκου.

Παράλληλα, υπάρχει και το ζήτημα της κάλυψης των άμεσων αναγκών των δήμων.«Πιέζονται σχεδόν όλοι οι δήμοι για το πώς θα εξασφαλίσουν το μισθολόγιό τους, κάθε τέλος του μήνα.

Η Κυβέρνηση έχει περικόψει τις χορηγίες προς τους δήμους, περίπου κατά 30%. Οι δήμοι λόγω της κρίσης έχουν υποστεί μία οικονομική πανωλεθρία με απώλειες εσόδων, διότι και ο κόσμος δεν μπορεί πλέον να είναι συνεπής με τις υποχρεώσεις του. Επίσης η ανυπαρξία οικονομικής δραστηριότητας έχει αφαιρέσει από τα ταμεία των δήμων ένα μεγάλο ποσό που έπαιρναν από την παραχώρηση των αδειών οικοδομής.

Όλα αυτά μαζί μεγάλωσαν ακόμη περισσότερο τα ελλείμματα στους προϋπολογισμούς των δήμων», πρόσθεσε.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"