Δυο ξένοι στο δείπνο, Αναστασιάδης - Ντάουνερ

Δυο ξένοι στο δείπνο, Αναστασιάδης - ΝτάουνερΛευκωσία: Δύσκολη έως αδύνατη φαντάζει η συνύπαρξη του Προέδρου Αναστασιάδη με τον ειδικό σύμβουλο του Γ.Γ. του ΟΗΕ στο Κυπριακό, Αλεξάντερ Ντάουνερ, μετά τις τελευταίες εξελίξεις. Η κυπριακή κυβέρνηση είναι σφόδρα ενοχλημένη με τις παρασκηνιακές ενέργειες του αξιωματούχου των Ηνωμένων Εθνών, ο οποίος μετά και την επιστολή του Προέδρου Αναστασιάδη προς τον Μπαν Κι Μουν, επιμένει στις ίδιες μεθοδεύσεις και παρασκηνιακές κινήσεις.

Παράλληλα, ο Αλεξάντερ Ντάουνερ φαίνεται να προτιμά την οδό της σύγκρουσης, υιοθετώντας μια τακτική, η οποία στοχεύει στην ταπείνωση της Λευκωσίας και υπονόμευση της θέσης της στο Κυπριακό. Όπως πληροφορούμαστε, μεταξύ άλλων, ο Ντάουνερ παρουσιάζεται να αντιμετωπίζει υποτιμητικά την πρόταση για την Αμμόχωστο. Θεωρεί πως «θα φέρει σε δύσκολη θέση την Τουρκία…»  Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η Λευκωσία τού ζήτησε να μεταφέρει την πρόταση στην Άγκυρα, αλλά φαίνεται πως δεν ήταν «καλός κομιστής».

Ο Αυστραλός αξιωματούχος του διεθνούς Οργανισμού αναμένεται σήμερα στην Κύπρο και αύριο θα αρχίσει κύκλο επαφών. Μέχρι στιγμής δεν ορίστηκε συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Αν και δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι δεν θα πραγματοποιηθεί συνάντησή τους, είναι προφανές πως μόνο το δείπνο είναι δεδομένο.

Θέμα απομάκρυνσης του Ντάουνερ δεν έχει μέχρι στιγμής ζητήσει η Λευκωσία από τον Γενικό Γραμματέα, ούτε και τέθηκε κατά τις πρόσφατες συζητήσεις που είχε ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στη Νέα Υόρκη με τη Διευθύντρια του Γραφείου του Γενικού Γραμματέα. Η τελευταία ήταν καθησυχαστική και παρέπεμπε στην πρόσφατη συνάντηση του Μπαν Κι Μουν με τον υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη, στην έδρα του διεθνούς Οργανισμού.

Ο Γενικός Γραμματέας, σύμφωνα με τη συνεργάτιδά του, αντιλαμβάνεται τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Κύπρος και δείχνει κατανόηση. Την ίδια στάση, πάντως,  δεν φαίνεται να τηρεί ο σύμβουλος του Γ.Γ., Αλεξάντερ Ντάουνερ.

Ο Αυστραλός αξιωματούχος του ΟΗΕ, ο οποίος βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με τους Αγγλοαμερικανούς και την Άγκυρα, έχει στήσει ένα σκηνικό στο Κυπριακό, σύμφωνα με το οποίο τον Οκτώβριο θα αρχίσουν διαπραγματεύσεις που θα ολοκληρωθούν τους πρώτους μήνες του 2014. 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"