Έλεγχος στα εκατομμύρια υποψηφίων για εκλογές

Έλεγχος στα εκατομμύρια υποψηφίων για εκλογέςΛευκωσία: Νέες τροποποιήσεις στην νομοθεσία που αφορά τις προεδρικές, βουλευτικές και τις ευρωεκλογές, προωθεί η Υπηρεσία Εκλογών του Υπουργείου Εσωτερικών, ώστε να συμπληρωθούν ορισμένα κενά που παρατηρήθηκαν τα τελευταία χρόνια. Το πιο καυτό θέμα είναι τα έξοδα των υποψηφίων σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις, για τα οποία μπορεί να υποβάλει ένας σχετική κατάσταση, πλην όμως η νομοθεσία δεν προβλέπει καμιά ποινή. Και τα χρήματα που ξοδεύονται είναι εκατομμύρια. Να σημειωθεί ότι για το θέμα αυτό μας κυνηγά η Επιτροπή Γκρέκο η οποία εξετάζει τη διαφθορά και τη διαπλοκή των υποψηφίων και πολιτικών προσώπων.
Εκτός από τον έλεγχο των εξόδων θα χαλαρώσει το θέμα με τις δημοσιεύσεις ειδήσεων την ημέρα πριν τις εκλογές και θα απλοποιηθεί η διαδικασία υποβολής υποψηφιότητας από Ευρωπαίους πολίτες στις ευρωεκλογές. Για όλα τα πιο πάνω θέματα ο προϊστάμενος της Υπηρεσίας Εκλογών Δημήτρης Δημητρίου, τόνισε σχετικά:

-Τι τροποποιήσεις προωθείτε για την εκλογική νομοθεσία;

-Πριν τις βουλευτικές εκλογές του 2011 συζητήθηκε θέμα λειτουργίας Αρχής Ελέγχου Εξόδων των υποψηφίων. Είναι ένα ζήτημα για το οποίο μας κυνηγά και η Επιτροπή Γκρέκο, που αφορά τη διαφθορά πολιτικών προσώπων και κομμάτων. Με το ίδιο νομοσχέδιο προβλέπονται απαγορεύσεις κατά το διήμερο πριν τις εκλογές και συγκεκριμένα θέματα που αφορούν τις δημοσιεύσεις στις εφημερίδες, τις συγκεντρώσεις κ.ά. Σε κάθε εκλογική αναμέτρηση μας απασχολούν σοβαρά αυτά τα θέματα και ελπίζω να λυθούν τώρα με το νομοσχέδιο.  Μεταξύ άλλων θα επιτρέπεται η δημοσίευση ειδήσεων που έλαβαν χώρα την Παρασκευή. Για τα υπόλοιπα θέματα προβλέπεται η αύξηση των ποινών, ώστε ο νόμος να λειτουργήσει αποτρεπτικά.

-Πολλοί λένε ότι τα ηλεκτρονικά μέσα αλωνίζουν κυριολεκτικά ακόμα και την ώρα των εκλογών. Αφού ο χώρος αυτός δεν μπορεί να ελεγχθεί,  γιατί επιμένετε να βάζετε φραγμούς σε ορισμένους τομείς και κυρίως στην έντυπη δημοσιογραφία;

-Εμείς λέμε ότι σχετικά με τις προσωπικές ιστοσελίδες, εάν θέλει ο ψηφοφόρος τις επισκέπτεται. Οπότε είναι ευθύνη δική του. Η αρχική άποψη ήταν ότι οι Κύπριοι δεν επηρεάζονται πλέον από μια διαφήμιση ή δημοσίευμα που θα δουν ή θα διαβάσουν. Και ίσως θα ήταν αχρείαστη η πρόνοια στον νόμο.  Υπήρξαν βεβαίως κάποιες καταγγελίες και άλλα δεδομένα μιας άλλης εποχής πριν 20 και πλέον χρόνια, τα οποία πλέον δεν ισχύουν. Συνεπώς όλα συνηγορούν υπέρ της κατάργησης αυτής της πρόνοιας. Δεν χρειάζονται τώρα αυτές οι απαγορεύσεις. Γι’ αυτό εναπόκειται στον νομοθέτη ν’ αποφασίσει. Εάν γίνει αυτό οι εφημερίδες και άλλα μέσα μαζικής ενημέρωσης θα μπορούν να δημοσιεύουν ειδήσεις για τις εκλογές και τα κόμματα ακόμα και την προηγούμενη της αναμέτρησης.

-Με την ευκαιρία τροποποίησης του νόμου έχετε συμμορφωθεί με όλες τις απαιτήσεις της Επιτροπής Γκρέκο για τη διαφθορά;

-Όσον αφορά στις εκλογές, η Επιτροπή ασχολείται με τα θέματα χρηματοδότησης των υποψηφίων και των κομμάτων, όπως και τις δαπάνες τους κατά την προεκλογική εκστρατεία. Ένα βασικό στοιχείο είναι ότι ζητά την μεγαλύτερη δυνατή διαφάνεια.

-Η Υπηρεσία Εκλογών έχει αντιληφθεί να γίνεται διαπλοκή υποψηφίων, ή οποιεσδήποτε άλλες παρατυπίες ή παρανομίες;

-Διαπιστώνεται ότι πραγματικά γίνονται πολλαπλάσια έξοδα για την προεκλογική εκστρατεία από ορισμένους υποψηφίους. Ταυτόχρονα υπάρχουν παρατυπίες της τελευταίας στιγμής με μηνύματα και διαφημίσεις για ορισμένους υποψηφίους. Προσπαθούν κάποιοι υποστηρικτές να επηρεάσουν την τελευταία στιγμή τους ψηφοφόρους. Με την νομοθεσία αυξήθηκαν τα έξοδα των υποψηφίων. Να τονίσει κανένας ότι από τις 800 λίρες για τις βουλευτικές ανήλθε στις 30.000 ευρώ. Συνεπώς εκείνο που μένει τώρα είναι να λειτουργήσει κάποια Αρχή που θα ελέγχει τα έξοδα των υποψηφίων. Μένει όμως ακόμα ένα θέμα που αφορά τις προεδρικές, όπου ξοδεύονται τα μεγάλα κονδύλια.  Σήμερα η νομοθεσία προβλέπει ποινή για υποψήφιο που δεν υποβάλλει τα έξοδα της προεκλογικής του εκστρατείας. Δεν αναφέρεται όμως στις συνέπειες εάν υπερβεί το ποσό που προβλέπει η νομοθεσία. Έτσι πρέπει και εδώ ν’ αλλάξει ο νόμος.  Στις ευρωεκλογές του 2009 υποψήφιος γέμισε την Κύπρο με διαφημιστικές πινακίδες προβάλλοντας την υποψηφιότητά του. Θα μπορούσε μια αρχή να ελέγξει τα έξοδα του με βάση τις διαφημίσεις και να επιβάλει ποινή.

Στις ευρωεκλογές μπορεί κάποιος υποψήφιος να ξοδέψει μέχρι και 50.000 ευρώ. Δυστυχώς έγιναν αναφορές για υποψηφίους που ξοδεύουν εκατοντάδες χιλιάδες. Και μάλιστα ένας με το μεγαλύτερο ποσό δεν είχε εκλεγεί στις βουλευτικές εκλογές.
Κάποιοι προσπαθούν ακόμα και την τελευταία στιγμή να στείλουν μηνύματα με σκοπό είτε να ενδυναμώνουν τη δική τους υποψηφιότητα, είτε να αποδυναμώσουν την υποψηφιότητα κάποιου άλλου. Το φαινόμενο αυτό είναι συνηθισμένο στις βουλευτικές ή στις ευρωεκλογές. Κατά τις τρεις τουλάχιστον τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις παρατηρήθηκε έντονα το φαινόμενο. Μάλιστα μπορούμε να πούμε ότι έγιναν μάχες από τα επιτελεία ακόμα και στις προεδρικές εκλογές φέτος, ιδιαίτερα στο δεύτερο γύρο. Η προσπάθεια επηρεασμού ψηφοφόρων ήταν πολύ έντονη.

-Υπήρξαν και μηνύματα ή άλλες ενέργειες των επιτελείων που ξεφεύγουν από τα καθιερωμένα, με αποτέλεσμα να παραβιάζεται η νομοθεσία;

Έφθασαν στο σημείο να σπέρνουν και ψιθύρους ο ένας εναντίον του άλλου. Μόλις τα επιτελεία ή ο κόσμος μας ενημέρωνε, απευθυνόμαστε στην Αστυνομία. Στο τέλος της ημέρας γίνεται φασαρία την ημέρα των εκλογών, όμως το θέμα δεν προχωρά. Αντίθετα πηγαίνει στις ελληνικές καλένδες.

-Σίγουρα έχουμε και εσωκομματικές αντιπαραθέσεις…

-Ναι, στις περιπτώσεις που κάποιος θέλει να κερδίσει έδρα στη Βουλή ή το Ευρωκοινοβούλιο, βλέπουμε να γίνεται μάχη μεταξύ των ανθυποψηφίων του ιδίου συνδυασμού.  

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"