«Ψαλίδι» στις λειτουργικές δαπάνες της Τρ. Κύπρου


«Ψαλίδι» στις λειτουργικές δαπάνες της Τρ. ΚύπρουΛευκωσία: Πυρετός επαφών για την αναδιάρθρωση της Τράπεζας Κύπρου με επίκεντρο τη μείωση του λειτουργικού κόστους έχει ξεκινήσει ο διευθύνων σύμβουλος Χρήστος Σορώτος. Οι συναντήσεις με τις διευθυντικές ομάδες της Τράπεζας είναι μέρος της ημερήσιας διάταξης και ήδη χθες δόθηκε ξεκάθαρα το μήνυμα ότι πρέπει γρήγορα να υπάρξουν αποτελέσματα και ο βηματισμός να γίνει το συντομότερο και μεθοδικά.
Θα πρέπει σε σύντομο χρονικό διάστημα να κλείσουν καταστήματα, να μειωθεί το προσωπικό και να μπει νυστέρι στις λειτουργικές δαπάνες της τράπεζας.

Στις πολλές επαφές που είχε χθες ο κ. Σορώτος έχουν δημιουργηθεί θετικές εντυπώσεις για την αποφασιστικότητα και την αποτελεσματικότητα με την οποία προσεγγίζονται πλέον τα θέματα

Η μείωση των διοικητικών εξόδων είναι άμεση προτεραιότητα και από τις αρχές Ιουνίου αναμένεται να τεθεί το πρώτο πλάνο αναδιοργάνωσης.

Σήμερα κατά πάσα πιθανότητα ο κ. Σορώτος θα συναντηθεί με τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, Πανίκο Δημητριάδη και θα αναλυθούν τα σχέδια ενώ οι Επιτροπές του Διοικητικού Συμβουλίου εργάζονται προς την κατεύθυνση για να μπει σε νέα φάση η Τράπεζα Κύπρου. Δεν είναι τυχαίο ότι συνάντηση με την ΕΤΥΚ θα έχει το προσεχές διάστημα η διοίκηση της Τράπεζας Κύπρου για να συζητήσει τα πλάνα του οργανισμού για μείωση του προσωπικού και του μισθολογίου.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας εξουσιοδότησε χθες τον κ. Σορώτο, να συζητήσει με τη συντεχνία το γενικό πλαίσιο των περικοπών που θα επέλθουν. Στις συζητήσεις που θα γίνουν με την ΕΤΥΚ αναμένεται να τεθεί το θέμα εξίσωσης των μισθών των υπαλλήλων της Τράπεζας Κύπρου με αυτούς της Λαϊκής, το οποίο μειώθηκε κατά 15% μετά την κρατικοποίησή της. 

Τις επόμενες βδομάδες θα πρέπει να έχει οριστικοποιηθεί το σχέδιο αφυπηρέτησης και μέχρι τα μέσα Ιουλίου, να ολοκληρωθεί το due diligence από την KPMG.

Ανάλογα με την ανταπόκριση που θα έχει το σχέδιο αφυπηρέτησης που θα ετοιμαστεί δεν αποκλείται στη συνέχεια να υπάρχουν σχέδια για το πλεονάζον προσωπικό.

Με βάση το διάταγμα της 29ης Μαρτίου, η Aρχή Eξυγίανσης θα είχε ενενήντα μέρες μετά την ολοκλήρωση του due diligence της τράπεζας για να μετατρέψει μέρος του 22,5% των ανασφάλιστων καταθέσεων σε μετοχές. Το 37,5% των ανασφάλιστων καταθέσεων της Τράπεζας Κύπρου έχει ήδη αποκοπεί από τους καταθέτες για να μετατραπεί σε μετοχές. 

Στη νέα Τράπεζα Κύπρου, μέτοχος με περίπου 20% είναι η Λαϊκή καθώς στο νέο σχήμα έχουν μεταφερθεί περιουσιακά στοιχεία της τράπεζας, καταθέσεις, δάνεια και η έκτακτη ρευστότητα ELA. Το τελικό «κούρεμα» θα κρίνει σε ποιο σημείο θα υποχωρήσει το ποσοστό της Λαϊκής Τράπεζας. 

Αξίζει βέβαια να σημειωθεί ότι το Ταμείο Προνοίας της τράπεζας θα έχει ποσοστό μετοχικής παρουσίας περίπου στο 4% ενώ όλοι οι υπόλοιποι μέτοχοι θα είναι με συμμετοχή κάτω του 2%.

Περίπου 21. 000 ανασφάλιστοι καταθέτες θα υποστούν «κούρεμα από σύνολο 550.000 πελατών που έχει η Τράπεζα Κύπρου.

Με το «κούρεμα» των ανασφάλιστων καταθετών, ρόλο μετόχων θα έχουν οι ξένοι καταθέτες και σε αυτό το σημείο ρόλο θα διαδραματίσουν τα νομικά και ελεγκτικά γραφεία που αντιπροσωπεύουν τα συμφέροντα των πελατών τους.

Ήδη στην Τράπεζα Κύπρου υπάρχει ο κατάλογος των μεγάλων πελατών αλλά δεν γνωρίζουν πόσοι από αυτούς έχουν δώσει πληρεξούσια στα δικηγορικά γραφεία. 
 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"