Χάθηκαν χρυσές ευκαιρίες είπε ο Σαρρής στην Ερευνητική

Χάθηκαν χρυσές ευκαιρίες είπε ο Σαρρής στην ΕρευνητικήΛευκωσία: Έχασε τρεις χρυσές ευκαιρίες να αποταθεί έγκαιρα στον Μηχανισμό Στήριξης η προηγούμενη κυβέρνηση, οι οποίες θα επέτρεπαν στην Κύπρο να ζητήσει αξιοπρεπώς βοήθεια και με λίγες βραχυπρόθεσμες θυσίες να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα η οικονομία, δήλωσε χθες ο τέως υπουργός Οικονομικών, Μιχάλης Σαρρής.

Καταθέτοντας ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής, κατηγόρησε την κυβέρνηση Δημήτρη Χριστόφια για ατολμία και ολιγωρία και ότι προτίμησε να λάβει το ρωσικό δάνειο των €2,5 δισ. για να συνεχίσει τις αλόγιστες δαπάνες. Δήλωσε επίσης ότι εξαιτίας της πολιτικής της προηγούμενης κυβέρνησης, η νέα κυβέρνηση δεν είχε κανένα περιθώριο διαπραγμάτευσης με τους Ευρωπαίους εταίρους, διότι δεν γινόταν πιστευτή και άφησε να νοηθεί ότι εξαιτίας αυτής της κατάστασης, μας επιβλήθηκε και το κούρεμα των καταθέσεων.

«Είχαμε χρόνο, σημεία του καιρού, θα μπορούσαμε να κάνουμε προσαρμογές, και όταν ήρθε η ώρα για πραγματική διαπραγμάτευση φάνηκε η δαμόκλειος σπάθη. Είχαμε χάσει κάθε αξιοπιστία. Ακόμα και αν τους λέγαμε ότι θα κάναμε νηστεία για 10 χρόνια για να αποπληρώσουμε τα χρέη μας δεν θα μας πίστευαν», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Συγκεκριμένα, ο κ. Σαρρής δήλωσε ότι η πρώτη ευκαιρία δινόταν στην προηγούμενη κυβέρνηση με τον αποκλεισμό της Κύπρου από τις διεθνείς αγορές, τον Μάιο του 2011, «άλλες χώρες στη θέση μας κατέφυγαν στον Μηχανισμό Στήριξης. Εμείς συνεχίζαμε να σφυρίζουμε αμέριμνα στον αέρα», συμπλήρωσε.

Η δεύτερη ευκαιρία που χάθηκε, όπως είπε, ήταν μετά την τραγική έκρηξη στη Ναυτική Βάση στο Μαρί τον Ιούλιο του 2011. «Χάνεται μια δεύτερη ευκαιρία, η οποία μας επέτρεπε με αξιοπρέπεια να ζητήσουμε τη βοήθεια των εταίρων μας, όταν τα προβλήματα κύριε Πρόεδρε ήταν πολύ ηπιότερα. Όταν θα μπορούσαμε να λάβουμε ολιγότερο επώδυνα μέτρα και να δώσουμε σημεία ότι είμαστε σοβαροί, στο να διορθώσουμε τα κακώς έχοντα», συνέχισε.

Η τρίτη χαμένη ευκαιρία προσφυγής στον Μηχανισμό Στήριξης ήταν μετά την απόφαση απομείωσης των ελληνικών ομολόγων στο τέλος Οκτωβρίου του 2011. «Εκείνη τη στιγμή θα μπορούσαμε και πάλι έχοντας τη συμπάθεια των εταίρων μας», δήλωσε, παρά το γεγονός ότι η μεγάλη έκθεση στην Ελλάδα, οφειλόταν στις κυπριακές τράπεζες και η χώρα βρισκόταν εκτεθειμένη σε μεγάλους κινδύνους. «Θα μπορούσαμε και έπρεπε κύριε Πρόεδρε, εκείνη τη στιγμή να ζητήσουμε να ενταχθούμε στον Μηχανισμό Στήριξης. Αντ’ αυτού, τι κάναμε; Επιλέξαμε να καταφύγουμε και μπήκαμε στον ρωσικό μηχανισμό στήριξης, κάτι το οποίο μας επέτρεψε να συνεχίσουμε τις δαπάνες και την αλόγιστη δημοσιονομική πολιτική, χωρίς να κάνουμε τις αλλαγές». Δήλωσε επίσης ότι ακόμη και τότε τα δεδομένα της οικονομίας ήταν καλά και ότι υπήρχε περιθώριο με λίγες βραχυπρόθεσμες θυσίες θα μπορούσαν να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα, αλλά δεν έγινε.

Ο κ. Σαρρής δήλωσε ότι ήταν μονόδρομος η συναίνεση της Κύπρου στην απομείωση των ελληνικών ομολόγων, τόσο λόγω των σχέσεών μας με την Ελλάδα, όσο και με τον τρόπο λήψης των αποφάσεων από τους ισχυρούς στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Όμως, είναι πεπεισμένος ότι θα έπρεπε να ζητηθεί οικονομική στήριξη, όπως έγινε και με τις ελληνικές τράπεζες, που έλαβαν €50 δισ. Πρόσθεσε ότι δεν θα υπήρχε πρόβλημα να μας δοθεί στήριξη, διότι το δικό μας ποσό ήταν μόλις €3 δισ.   

Ο τέως υπουργός Οικονομικών, είπε επίσης ότι οι διαδόσεις διόγκωσης του ποσού των αναγκών ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, προέρχονταν και μέσα από την ίδια την Κεντρική Τράπεζα.  

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"