Παιδιά των φαναριών έφερε η κρίση

Παιδιά των φαναριών έφερε η κρίσηΛευκωσία: «Η οικονομική κρίση οδηγεί στην παιδική φτώχεια και την παιδική εργασία» προειδοποιεί ο οργανισμός «Hope for Children UNCRC Policy Centre» ο οποίος με χθεσινή ανακοίνωσή του καταγγέλλει τον εντοπισμό στη Λευκωσία παιδιών κάτω των 15 ετών τα οποία εργάζονται και μάλιστα σε συνθήκες επικίνδυνες για τη σωματική τους ακεραιότητα.

Πρόσφατα, αναφέρει η ανακοίνωση, «έχει παρατηρηθεί αύξηση των περιστατικών εργασίας ανηλίκων, ιδιαίτερα στην παλιά πόλη της Λευκωσίας, όπως για παράδειγμα η πώληση φράουλων από παιδιά κάτω των 15».
Τέτοια περιστατικά, «είναι αρκετά ανησυχητικά αφού έχουν επιπτώσεις στη σχολική φοίτηση των παιδιών, θέτουν σε κίνδυνο τη σωματική και ψυχική τους ακεραιότητα, αλλά μπορεί να οδηγήσουν και σε θυματοποίηση των παιδιών».

Είναι αναγκαίο, προσθέτει η ανακοίνωση,  «όπως όλες οι εμπλεκόμενες Αρχές και υπηρεσίες λάβουν τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης του φαινομένου, ασκώντας τον κατάλληλο έλεγχο αλλά και εξασφαλίζοντας παράλληλα τα μέσα για την υγιή και αξιοπρεπή διαβίωση των παιδιών που εμπλέκονται σε τέτοια περιστατικά.

Η προστασία των παιδιών από τις καταστροφικές συνέπειες της οικονομικής κρίσης πρέπει να είναι μια από τις προτεραιότητες του κάθε κράτους κατά τη λήψη αποφάσεων και υιοθέτηση πολιτικών αντιμετώπισής της».

Αναφέρεται ότι «η προστασία των παιδιών από την εργασία και εκμετάλλευση έχει κατοχυρωθεί σε διεθνείς συμβάσεις και εθνικές νομοθεσίες οι οποίες προνοούν ότι το παιδί έχει δικαίωμα να προστατεύεται από την οικονομική εκμετάλλευση και από την εκτέλεση οποιασδήποτε εργασίας που ενέχει κινδύνους ή που μπορεί να εκθέσει σε κίνδυνο την εκπαίδευσή του ή να βλάψει την υγεία του ή τη σωματική, πνευματική, ψυχική, ηθική ή κοινωνική ανάπτυξή του». 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"