Λαύρος ο Νικόλας κατά Χριστόφια

Λαύρος ο Νικόλας κατά ΧριστόφιαΛευκωσία: Βαρύτατες ευθύνες στον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια, για τη δραματική κατάσταση στην οποία περιήλθε η οικονομία, επιρρίπτει ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, Νικόλας Παπαδόπουλος. «Θεωρώ ότι πρωτίστως την ευθύνη για την κακοδιαχείριση της οικονομίας τα προηγούμενα πέντε χρόνια φέρει προσωπικά ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας», δήλωσε χθες ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής στην οποία κλήθηκε να καταθέσει.

«Δεν υπήρχε η πολιτική βούληση, κυρίως από πλευράς του Προέδρου της Δημοκρατίας να προχωρήσει στην υιοθέτηση μέτρων εξυγίανσης και ο ίδιος άδειαζε τους δικούς του Υπουργούς», πρόσθεσε. Ενδεικτικά, είπε ότι όταν τον Φεβρουάριο του 2010 καταγράφτηκε η πρώτη προσπάθεια αντιμετώπισης των διαρθρωτικών προβλημάτων από πλευράς του τότε υπουργού Οικονομικών Χαρίλαου Σταυράκη, ο οποίος παρουσίασε την πρώτη δέσμη μέτρων, με τα κόμματα να εκφράζουν την πρόθεσή τους να τη στηρίξουν, ο Πρόεδρος Χριστόφιας δημόσια διαφώνησε με τον κ. Σταυράκη, κατά τρόπο που κλόνισε την αξιοπιστία του και την προσπάθεια εξυγίανσης και ανέλαβε μόνος του τις διαπραγματεύσεις, οι οποίες δεν οδήγησαν πουθενά.

«Η εγκληματική αμέλεια Χριστόφια μάς οδήγησε στο μηχανισμό», ανέφερε.  Το ΔΗΚΟ, πρόσθεσε, ο κ. Παπαδόπουλος, όταν ήταν συμπολίτευση επεσήμανε σε συστηματική βάση ότι έπρεπε να παρθούν μέτρα, παρά το όποιο πολιτικό κόστος και έφθασε στο σημείο να κατηγορείται ότι ήταν κυβερνώσα αντιπολίτευση. «Η Κυβέρνηση για να μην επωμιστεί το πολιτικό κόστος των περικοπών των δαπανών προσπαθούσε να πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους με επιπρόσθετες φορολογίες», πρόσθεσε.

Χαρακτήρισε ως ένα από τα πλέον «καθοριστικά» σημεία της κυπριακής οικονομικής κρίσης, το χρονικό σημείο του αποκλεισμού της Κύπρου από τις αγορές, γιατί, εξήγησε, εκείνη τη στιγμή η Κύπρος θα έπρεπε να είχε αμέσως προσφύγει στον μηχανισμό στήριξης. Αυτό, οδήγησε σε τεράστια προβλήματα στα αποθέματα ρευστότητας του κράτους και μετά από αυτό η κυπριακή οικονομία δέχθηκε συνολικά 19 υποβαθμίσεις.

Η Κυβέρνηση Χριστόφια, πρόσθεσε, επέλεξε να πάρει το ρωσικό δάνειο για να μην πάρει μέτρα και ότι ακόμη και όταν υποβλήθηκε το αίτημα για στήριξη από τον μηχανισμό, συνέχισε «με την ίδια κωλυσιεργία και αναβλητικότητα», ενώ η Ελλάδα, Πορτογαλία, Ιρλανδία και Ισπανία, που εντάχθηκαν στον μηχανισμό πέτυχαν την έγκριση του προγράμματός τους μέσα σε τρεις εβδομάδες, κατά μέσο όρο. 

Κατηγόρησε την Κυβέρνηση Χριστόφια ότι με  πολιτικές πιέσεις εξανάγκαζε τα Συνεργατικά και τις τράπεζες να τη δανείζουν και μετά έπραττε το ίδιο με τα ταμεία συντάξεως των ημικρατικών οργανισμών, τα οποία σήμερα είναι αμφίβολο αν θα πάρουν τα χρήματά τους, μετά και  το κούρεμα των καταθέσεών τους στις δύο μεγαλύτερες κυπριακές τράπεζες.

Για την απομείωση των ελληνικών ομολόγων δήλωσε ότι κανείς δεν αντιλήφθηκε την έκταση του προβλήματος, με εξαίρεση τον κ. Ορφανίδη, ο οποίος δήλωσε στην Επιτροπή ότι προσπαθούσε επανειλημμένα να επικοινωνήσει με τον Πρόεδρο Χριστόφια τηλεφωνικώς για το θέμα, αλλά ο ίδιος αρνείτο.

Σε σχέση με τη Λαϊκή, είπε ότι η πρώτη φορά που λέχθηκε στους βουλευτές ότι υπήρχε αυτή η δυνητική υποχρέωση της Κύπρου σε περίπτωση πτώχευσης της τράπεζας ήταν τον Νοέμβριο του 2012 όταν τους ζητήθηκε να ψηφίσουν νόμο για την άντληση επιπρόσθετης ρευστότητας μέχρι και €6 δισ., χρησιμοποιώντας κρατικά ομόλογα. 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"