Αυστηρή κριτική ΔΝΤ για το κυπριακό μνημόνιο

Αυστηρή κριτική ΔΝΤ για το κυπριακό μνημόνιο
Λευκωσία: Καταιγισμός ερωτήσεων και αυστηρής κριτικής καταγράφεται από τους διοικητικούς συμβούλους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου προς τους τεχνοκράτες του ΔΝΤ που διαπραγματεύθηκαν το κυπριακό μνημόνιο. Εκφράζουν αμφιβολίες κατά πόσο το πρόγραμμα της Κύπρου είναι βιώσιμο.

Τα έγγραφα 47 σελίδων που κατατίθενται εκ των προτέρων, αποκαλύπτει ο «Φ» με αφορμή τη συνεδρίαση του Δ.Σ. του ΔΝΤ σήμερα 15 Μαΐου για να εγκριθεί το €1 δισ. για τη χώρα μας, δείχνουν ότι η ομάδα τεχνοκρατών του ΔΝΤ για την Κύπρο δέχεται αυστηρή κριτική για υπερβολική αισιοδοξία στο πρόγραμμα δανειακής στήριξης.

Σωρεία διευκρινίσεων ζητείται για τις ακριβείς ρυθμίσεις του bail in των καταθέσεων. Αρκετά μέλη του Δ.Σ. του ΔΝΤ ενδιαφέρονται να ακούσουν την άποψη των τεχνοκρατών γιατί οι ανασφάλιστοι καταθέτες των δυο τραπεζών δεν είχαν τον ίδιο χειρισμό και υπάρχουν περιπτώσεις εξαιρέσεων. Επίσης διερωτώνται γιατί δεν υπάρχει ισότιμη μεταχείριση με τους ανασφάλιστους καταθέτες άλλων τραπεζών και συνεργατικών, γιατί δεν κουρεύονται και πρέπει να στηριχθούν από το κράτος.

Σύμφωνα με τα έγγραφα, o Nogueira Batista και ο κ. Torres στη συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής του ΔΝΤ θα εκφράσουν έντονη δυσφορία για το πρόγραμμα της Κύπρου.

Όπως αναφέρεται στα έγγραφα, είτε το Δ.Σ. θα πρέπει να εγκρίνει ένα πρόγραμμα που έχει μικρές πιθανότητες επιτυχίας είτε υπάρχει ο κίνδυνος να επιδεινωθεί η κρίση στην Κύπρο. Οι δυο διοικητικοί σύμβουλοι του ΔΝΤ ασκούν σκληρή κριτική στην τεχνοκρατική τους ομάδα για υπερβολική δόση αισιοδοξίας για την Κύπρο, για την τεράστια δημοσιονομική προσπάθεια που πρέπει να πετύχει η χώρα με στόχο πλεόνασμα 4% του ΑΕΠ το 2018.

Κάθε πρόγραμμα χρειάζεται μια δόση αισιοδοξίας, αναφέρουν στα γραπτά κείμενα οι δυο διοικητικοί σύμβουλοι, αλλά για την Κύπρο βγήκε πάνω από τον μέσο όρο.

Όπως αναφέρεται, οι δυο πυλώνες της οικονομίας είναι οι τράπεζες και ο τουρισμός. Οι δυο μεγαλύτερες τράπεζες είναι αφερέγγυες, υποατηρίζουν, κάποια θα τεθεί υπό εκκαθάριση και η επιβίωση των άλλων δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Αναρωτιόμαστε, συνεχίζουν, εάν η τουριστική βιομηχανία της χώρας θα μπορούσε να προσφέρει εκπτώσεις για να διατηρήσει τον τουρισμό τα επόμενα χρόνια. «Θα εκτιμούσαμε, αν υπήρχαν παρατηρήσεις, ποιες βιομηχανίες θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν το μερίδιο των τραπεζικών εργασιών στο ΑΕΠ της Κύπρου και σε ποιο χρονικό διάστημα θα μπορούσε να συμβεί αυτό», λένε.

Διερωτώνται τι  συνέβη με τον τουρισμό στην Ελλάδα μετά την κρίση και αν η ελληνική περίπτωση παρέχει κάποια ένδειξη για το τι να περιμένουν στην περίπτωση της Κύπρου.

Στα έγγραφα αναφέρεται ακόμα ότι στην περίπτωση που εγκριθεί το πρόγραμμα από το ΔΝΤ, οι περιορισμοί κεφαλαίου θα πρέπει να καταργηθούν σταδιακά και με επαρκή υποστήριξη από την ΕΚΤ. Για τους αριθμούς των δανειακών αναγκών που χρειάζεται η Κύπρος, οι δυο διοικητικοί σύμβουλοι αναφέρουν ότι η εικόνα, όπως παρουσιάζεται, είναι ακόμη πιο ακατανόητη και παραπέμπουν στις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Χρήστου Στυλιανίδη για το ποσό των €23 δισ. που χρειάζεται η Κύπρος.

Στο έγγραφο της παρέμβασης του κ. Shaalan και της κ. Choueiri για την Κύπρο αναφέρεται ότι οι Αρχές προτείνουν ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα, με στόχο την αποκατάσταση της σταθερότητας του χρηματοπιστωτικού τομέα και την επίτευξη βιώσιμων δημόσιων οικονομικών.

Σημειώνουν τους σημαντικούς κινδύνους για τις προοπτικές και τη βιωσιμότητα του χρέους. Ως εκ τούτου, αναφέρεται, «η έγκαιρη και ολοκληρωμένη εφαρμογή των προτεινόμενων μέτρων, ακόμη και πέρα από τη διάρκεια του προγράμματος του Ταμείου, είναι κρίσιμη. Θα ήμασταν ευγνώμονες προς την ομάδα που διαπραγματεύθηκε το μνημόνιο, για την εκπόνηση παραδοχών στις οποίες βασίζουν τις μεσοπρόθεσμες προβλέψεις τους για την ανάπτυξη ιδίως το 2015, παρά τις προσπάθειες δημοσιονομικής προσαρμογής που επεκτείνεται έως το 2017», προσθέτουν.

Βροχή ερωτήσεων προς τους τεχνοκράτες του ΔΝΤ υπάρχουν στα έγγραφα από τον κ. Zhang και τον κ. Xia για την Κύπρο. Θα μπορούσαν, διερωτώνται, οι τεχνοκράτες του ΔΝΤ που διαπραγματεύθηκαν το μνημόνιο, να διαβεβαιώσουν ότι το πρόγραμμα το 2016 θα μπορούσε να σταθεροποιηθεί; Πώς θα μπορούσαν, συνεχίζουν, οι τεχνοκράτες να διαβεβαιώσουν ότι υπάρχουν αρκετές αντοχές για την οικονομία για να αντέξει ένα δυσμενές σενάριο, μεταξύ άλλων, σε συνδυασμό με το σοκ της ανάπτυξης, των πρόσθετων δαπανών και την αναδιάρθρωση των τραπεζών.   

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"