Προς θεσμοθέτηση διαιτητικού δικαστηρίου για τα αξιόγραφα

Προς θεσμοθέτηση διαιτητικού δικαστηρίου για τα αξιόγραφαΛευκωσία: Έτοιμο είναι το πρώτο προσχέδιο νομικού πλαισίου, στο οποίο καθορίζεται ο τρόπος με τον οποίο θα τεθεί σε εφαρμογή το διαιτητικό δικαστήριο για την υπόθεση των αξιογράφων. Δικαιώνονται οι κάτοχοι των αξιόγραφων αφού δρομολογείται η διαδικασία θεσμοθέτησης της διαιτητικής επιτροπής η οποία θα εξετάζει την κάθε υπόθεση ξεχωριστά και οι αποφάσεις της θα είναι δεσμευτικές με σκοπό την επίλυση των διαφορών μεταξύ των κατόχων τραπεζικών αξιογράφων και των τραπεζών.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ» το Υπουργείο Δικαιοσύνης έχει ήδη ετοιμάσει ένα προσχέδιο για το διαιτητικό δικαστήριο που θα εξετάζει υποθέσεις εξαπάτησης κατόχων αξιογράφων το οποίο πρέπει να αποσταλεί τόσο στις αρμόδιες Αρχές για έγκριση όσο και στον Γενικό Εισαγγελέα και ακολούθως για ψήφιση στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Πιο αναλυτικά, τελεσίδικη θα είναι η απόφαση του διαιτητικού δικαστηρίου, τονίζεται στο προσχέδιο του νομικού πλαισίου.

Ενδεχόμενη ακύρωση της απόφασης μπορεί να γίνει μόνο από το Ανώτατο Δικαστήριο ένα μήνα αφού αποφανθεί το διαιτητικό δικαστηρίο και κάτω από ορισμένες περιστάσεις.

Ιδιαίτερη αναφορά στο προσχέδιο που ετοίμασε το Υπουργείο Δικαιοσύνης γίνεται και στο ζήτημα της σύστασης του συγκεκριμένου δικαστηρίου το οποίο εξήγγειλε και επίσημα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και αποτελεί απόφαση του Eurogroup καθώς συμπεριλαμβάνεται στο κείμενο του κυπριακού μνημονίου.

Συγκεκριμένα επισημαίνεται ότι το διαιτητικό δικαστήριο θα αποτελείται από έναν ή περισσότερους διαιτητές οι οποίοι θα πρέπει να είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο των δικηγόρων και να ασκούν το επάγγελμα του δικηγόρου για 5 χρόνια τουλάχιστον. Όσον αφορά τα καθήκοντά τους, το προσχέδιο αναφέρει ότι οι διαιτητές οφείλουν να διεξάγουν διαιτητική διαιτησία σύμφωνα με το γράμμα του νόμου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στόχος του Συνδέσμου των κατόχων τραπεζικών αξιογράφων είναι να προωθηθεί το συγκεκριμένο νομικό πλαίσιο για το διαιτητικό δικαστήριο στη Βουλή για ψήφιση πριν τον Ιούνιο όπως εξάλλου ήταν και η δέσμευση του Προέδρου Αναστασιάδη.

Εξάλλου αναμένεται και το τελικό πόρισμα της Κεντρικής Τράπεζας το οποίο θα αποδώσει ενδεχόμενες ευθύνες για τυχόν παραβιάσεις των τραπεζών σχετικά με τις πωλήσεις των προϊόντων αξιογράφων.

Υπενθυμίζεται ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την απόφαση του Προέδρου Αναστασιάδη να διορίσει διαιτητικό δικαστήριο για το ζήτημα των αξιογράφων προκειμένου να δικαιωθούν οι κατόχοι που αποδεδειγμένα έχουν εξαπατηθεί.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"