Στον ντελάλη ακίνητο για €9,3 εκατομμύρια

Στον ντελάλη ακίνητο για €9,3 εκατομμύριαΛευκωσία: Οι ξένοι, μπορεί να μην πιστεύουν στα αφτιά τους όταν ακούσουν πόσος χρόνος χρειάζεται για να δημοπρατηθεί το ακίνητο ενός πολίτη, ο οποίος χρεοκόπησε ή δεν μπορεί να πληρώσει τις δόσεις στην τράπεζα, αλλά στην Κύπρο δεν προκαλεί και τόση αίσθηση.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα της γραφειοκρατίας που ακολουθείτο στην Κύπρο, προ της καθόδου της Τρόικας, είναι και η περίπτωση τεσσάρων ακινήτων στην Έγκωμη, Λευκωσίας, τα οποία θα δημοπρατηθούν την Κυριακή 26 Μαΐου. Τα ακίνητα θα πουληθούν ως ενιαίο τεμάχιο.

Η διαδικασία πώλησης των ακινήτων άρχισε το 1991 και θα ολοκληρωθεί (αν ολοκληρωθεί) ύστερα από 22 χρόνια. Το ενδεχόμενο να μην ολοκληρωθεί ούτε αυτή τη φορά η προσπάθεια είναι ορατό, αφού ως επιφυλαχθείσα τιμή (ελάχιστη τιμή προσφοράς που θα γίνει αποδεκτή) είναι τα €9.390.000.

Η τιμή καθορίστηκε πριν από αρκετά χρόνια, όταν οι αξίες ήταν ψηλότερες και προτού αρχίσει η οικονομική κρίση, όπως μας είπε και ο δημοπράτης Γιώργος Αντωνίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, η επιφυλαχθείσα τιμή ήταν ψηλότερη αλλά σε τέτοιες περιπτώσεις ο διευθυντής Κτηματολογίου έχει το δικαίωμα να μειώσει το ποσόν κατά 10%-15%.

Η δημοπρασία θα αρχίσει από τα €9.390.000 και αν δεν εξασφαλιστεί αυτή η τιμή, το ακίνητο δεν θα πουληθεί. Το ακίνητο ήταν υποθηκευμένο σε τράπεζα, η οποία επίσης δεν δικαιούται να το πουλήσει σε χαμηλότερη τιμή.

Ο κ. Αντωνίου ανέφερε ότι παλαιότερα, οι δημοπρασίες ξεκινούσαν από τη μία λίρα αλλά αυτό είχε ως αποτέλεσμα ακόμη και μέχρι πριν από 10 χρόνια να πουληθούν και σπίτια μόλις 3,5 λίρες ή πέντε λίρες. Παλαιότερα τα ακίνητα εκτιμούνταν με βάση τις αξίες του 1800. Τα προηγούμενα χρόνια, ίσχυε η λογική αυτός που χάνει το ακίνητο (σπίτι κ.λπ.) ας εμφανιστεί στη δημοπρασία να ανεβάσει την τιμή, ωστόσο, αυτό δεν ήταν πάντα εφικτό, οπόταν χάνονταν περιουσίες.

Πολλές περιουσίες πουλήθηκαν τσάμπα γι’ αυτό τροποποιήθηκε η νομοθεσία με βάση την οποία καθορίζεται ελάχιστη τιμή πώλησης ώστε να προστατεύεται ο ιδιοκτήτης, ανέφερε ο κ. Αντωνίου. 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"