Παγκύπριες: Καλή επιτυχία σε 9.274 υποψηφίους

Παγκύπριες: Καλή επιτυχία σε 9.274 υποψηφίουςΛευκωσία: Στο κόκκινο η αγωνία για χιλιάδες τελειόφοιτους μαθητές, οι οποίοι από σήμερα ξεκινούν τον μαραθώνιο των Παγκυπρίων Εξετάσεων. Πρεμιέρα, όπως πάντοτε, με το μάθημα των Νέων Ελληνικών και τους υποψηφίους να έχουν τρεις ώρες στη διάθεσή τους για να λύσουν το γραπτό.

Διαβεβαιώσεις από το Υπουργείο Παιδείας για ομαλή διεξαγωγή της εξεταστικής περιόδου και φυσικά, οι καθιερωμένες ευχές προς όλους τους συμμετέχοντες – όχι μόνο τους υποψηφίους αλλά και τους θεματοθέτες, τους επιτηρητές και τους βαθμολογητές οι οποίοι δίνουν τις δικές τους εξετάσεις.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του υπουργείου, εφέτος οι υποψήφιοι ανέρχονται σε 9.274. Όλοι τους μετέχουν στη σημερινή εξέταση στα Νέα Ελληνικά, καθώς είναι το μοναδικό μάθημα το οποίο είναι υποχρεωτικό για εξασφάλιση θέσης σε όλους τους κύκλους σπουδών των πανεπιστημίων, όπως επίσης για απόκτηση απολυτηρίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε σύγκριση με προηγούμενα έτη, στις φετινές εξετάσεις λαμβάνει μέρος αυξημένος αριθμός παλιών αποφοίτων.

Ειδικότερα, από τους 9.274 οι 8.633 είναι οι φετινοί τελειόφοιτοι, ενώ οι υπόλοιποι 641 αποφοίτησαν στο παρελθόν. Πέρσι και πρόπερσι, στη συγκεκριμένη κατηγορία οι υποψήφιοι ήταν κατά 200 περίπου λιγότεροι.

Όσον αφορά στον σκοπό συμμετοχής των υποψηφίων στις εξετάσεις, οι 6.244 φιλοδοξούν να περάσουν στα Ανώτερα και Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της Κύπρου και της Ελλάδας. Από την άλλη, 3.030 μαθητές δεν εξέφρασαν ενδιαφέρον για διεκδίκηση θέσης και συνεπώς συμμετέχουν με μοναδικό στόχο να πάρουν το απολυτήριό τους.

Σε δηλώσεις στον «Φ» η προϊστάμενη της Υπηρεσίας Εξετάσεων, Τέρψα Κωνσταντινίδου, είπε πως μετά από πολύμηνη προετοιμασία όλα είναι έτοιμα για την έναρξη των Παγκυπρίων. Αναφερόμενη στις ομάδες των θεματοθετών, εξήγησε ότι αποτελούνται από τρία έως πέντε άτομα αναλόγως με τα μαθήματα – για εκείνα της Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης συστήνονται πενταμελείς ομάδες, ενώ για τα αντίστοιχα της Τεχνικής ο αριθμός των μελών μπορεί να είναι μικρότερος.

Συμπλήρωσε ότι εκτός από τα μέλη των επιτροπών των θεματοθετών, για κάθε μάθημα υπάρχει ένα επιπλέον άτομο που αναλαμβάνει τον ρόλο του «υπεύθυνου επανελέγχου» του δοκιμίου. Δηλαδή, αφού ετοιμαστεί το γραπτό, μεταβαίνει στον χώρο όπου βρίσκονται οι θεματοθέτες και το λύνει με προσοχή προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο λάθους, παράλειψης ή αβλεψίας.

Σημειώνεται ότι κάθε επιτροπή θεματοθετών συνέρχεται την προηγούμενη της εξέτασης, σε ξενοδοχείο της πρωτεύουσας, για να ετοιμάσει τα θέματα, τις προτεινόμενες λύσεις αλλά και τις οδηγίες για διόρθωση του γραπτού. Μάλιστα, για προστασία του αδιάβλητου οι θεματοθέτες διανυκτερεύουν στο ξενοδοχείο και αποδεσμεύονται μια ώρα αφού ξεκινήσει η εξέταση.

Υποχρεώσεις και κανονισμοί

• Οι υποψήφιοι προσέρχονται στην αίθουσα του εξεταστικού κέντρου τουλάχιστον 15 λεπτά πριν την έναρξη της εξέτασης. Είναι δυνατό να επιτραπεί κατ’ εξαίρεση, η είσοδος σε υποψήφιο που καθυστέρησε, όχι όμως μετά από παρέλευση 20 λεπτών από τη διανομή των εξεταστικών δοκιμίων στους υποψηφίους.
• Τα ατομικά στοιχεία των εξεταζόμενων γράφονται από τους ίδιους κατά τη διάρκεια της εξέτασης στον ειδικό χώρο που υπάρχει στο εξώφυλλο του τετραδίου απαντήσεων. Τα στοιχεία αυτά καλύπτονται με αδιαφανή μεμβράνη από τον επιτηρητή κατά την παράδοση του τετραδίου.
• Η παράδοση του γραπτού από τους υποψηφίους που αναχωρούν από την αίθουσα είναι υποχρεωτική. Ωστόσο, δεν επιτρέπεται η αποχώρηση πριν περάσουν 30 λεπτά από την έναρξη της εξέτασης.
• Τονίζεται ότι η δολίευση ή η απόπειρα για δολίευση ή η άρνηση συμμόρφωσης προς τις υποδείξεις και συστάσεις των επιτηρητών συνεπάγεται την αποπομπή του εξεταζόμενου υποψηφίου από την αίθουσα και τον μηδενισμό του γραπτού του στο συγκεκριμένο μάθημα.
• Επίσης, με βάση τους κανονισμούς οι υποψήφιοι δεν επιτρέπεται να φέρουν στην αίθουσα εξέτασης: κινητό τηλέφωνο, βιβλία, τετράδια, σημειώσεις, λογαριθμικούς ή άλλους πίνακες, προγραμματιζόμενες υπολογιστικές μηχανές ή οτιδήποτε σχετικό με το εξεταζόμενο μάθημα. Οι απαντήσεις πρέπει να είναι γραμμένες με πένα χρώματος μπλε, τα σχήματα μπορούν να γίνονται με μολύβι, ενώ η χρήση διορθωτικού υγρού δεν επιτρέπεται. Όσο για το κάπνισμα, αυτό απαγορεύεται κατά τη διάρκεια της εξέτασης. 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"