Αναχαίτιση ανεργίας μέσω σχεδίων €30,8 εκατ

Αναχαίτιση ανεργίας μέσω σχεδίων €30,8 εκατΛευκωσία: Επιδιώκεται η εργοδότηση 8.000 ανέργων, μέσω τριών σχεδίων συνολικού ύψους €30,8 εκατ. που εξήγγειλε χθες η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Ζέτα Αιμιλιανίδου. «Στόχος της Κυβέρνησης είναι όσο μπορούν περισσότεροι συμπολίτες μας να εργοδοτηθούν. Υπάρχουν πάρα πολλοί άνεργοι εγγεγραμμένοι. Τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ένα μεγάλο αριθμό Κυπρίων ανέργων», δήλωσε η κ. Αιμιλιανίδου και εξέφρασε την ελπίδα ότι με τη συνεργασία όλων θα εργοδοτηθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι Κύπριοι.

Στη διάρκεια διάσκεψης Τύπου, η κ. Αιμιλιανίδου δήλωσε ότι τον Απρίλιο, οι καταγραμμένοι άνεργοι ήταν 45.000, εκ των οποίων οι 33.500 Ελληνοκύπριοι. Πρόσθεσε ότι η ανεργία εντοπίζεται σε όλες τις ηλικίες, αλλά ως ποσοστό, το υψηλότερο είναι στους νέους, οι οποίοι είναι είτε πτυχιούχοι, είτε όχι.

Το πρώτο σχέδιο αφορά στην επιδότηση της εργοδότησης ανέργων στην Ξενοδοχειακή, Επισιτιστική και εν γένει Τουριστική Βιομηχανία, το δεύτερο αφορά την επιδότηση της απασχόλησης με ευέλικτες ρυθμίσεις και το τρίτο αφορά στα προγράμματα τοποθέτησης ανέργων νέων πτυχιούχων για απόκτηση εργασιακής πείρας.

Αυτά τα μέτρα, πρόσθεσε η υπουργός Εργασίας, αποτελούν την αρχή στη βάση των διαθέσιμων πόρων και εξέφρασε την ελπίδα ότι και τα μέτρα ανάπτυξης που έχει εξαγγείλει η Κυβέρνηση, θα συμβάλουν περαιτέρω στη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Εργοδότηση στην τουριστική βιομηχανία

Για το «Σχέδιο Επιδότησης της Εργοδότησης Ανέργων στην Ξενοδοχειακή, Επισιτιστική και εν γένει Τουριστική Βιομηχανία» θα διατεθούν συνολικά €20 εκατ. με στόχο την εργοδότηση 6.000 ατόμων. Το σχέδιο αφορά στην παροχή κινήτρων πρόσληψης υπό καθεστώς πλήρους απασχόλησης, ατόμων που ήταν εγγεγραμμένοι άνεργοι στα γραφεία της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης στις 19 Απριλίου.

Από το Σχέδιο εξαιρούνται τα άτομα που προσλήφθηκαν μεταξύ 1ης και 18ης Απριλίου, τα οποία πρέπει να ήταν εγγεγραμμένα άνεργα μέχρι την ημερομηνία πρόσληψης τους. Επίσης, δεν καλύπτονται άτομα που βρίσκονται σε καθεστώς αναστολής της εργοδότησής τους στα ξενοδοχεία και υπάρχει υποχρέωση του εργοδότη για επαναπρόσληψη. Το Σχέδιο προνοεί επιχορήγηση του εργοδοτικού κόστους των ατόμων που θα προσλαμβάνονται ως εξής:
  • 40% του μισθολογικού κόστους του εργοδοτουμένου που προσλαμβάνεται για τους πρώτους 8 μήνες απασχόλησης, νοουμένου ότι θα εργοδοτηθεί τουλάχιστον 12 μήνες, ή\
  • 30% του μισθολογικού κόστους του εργοδοτουμένου που προσλαμβάνεται, για τους πρώτους 5 μήνες απασχόλησης, νοουμένου ότι θα απασχοληθεί τουλάχιστον 7 μήνες.
Δικαίωμα συμμετοχής στο Σχέδιο έχουν μόνο εργοδότες που προέρχονται από την ξενοδοχειακή, επισιτιστική και εν γένει τουριστική βιομηχανία, οι οποίοι: 
  • Δεν έτυχαν οποιασδήποτε επιχορήγησης στο παρελθόν από συγχρηματοδοτούμενα Σχέδια, κατά την Προγραμματική Περίοδο 2007-2013, για εργοδότηση του ίδιου ατόμου που προτίθενται να απασχολήσουν στα πλαίσια του Σχεδίου.
  • Προσλαμβάνουν άνεργα άτομα που είναι Κύπριοι πολίτες ή πολίτες οποιουδήποτε άλλου κράτους μέλους του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου ή όσοι έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους πιο πάνω, οι οποίοι διαμένουν νόμιμα στις περιοχές που ελέγχονται από την Κυπριακή Δημοκρατία και έχουν δικαίωμα ελεύθερης πρόσβασης στην αγορά εργασίας της Δημοκρατίας.
  • Η πρόσληψη του ανέργου  πρέπει να έχει πραγματοποιηθεί μετά την 1η Απριλίου και μέχρι την ημερομηνία λήξης της πρόσκλησης.
     
Σημειώνεται ότι, για τις προσλήψεις που πραγματοποιήθηκαν από την 1η Απριλίου μέχρι την 19η  Απριλίου, ο χρόνος εργοδότησης για σκοπούς του παρόντος Σχεδίου και για υπολογισμό της περιόδου των 7 ή 12 μηνών ανάλογα, θα υπολογίζεται από τη 19η Απριλίου.

Από το Σχέδιο δεν καλύπτονται οι επιχειρήσεις/εργοδότες, που θα εργοδοτήσουν άτομα τα οποία είναι κύριοι μέτοχοι τους, οι αυτοεργοδοτούμενοι  και οι επιχειρήσεις/εργοδότες, που θα εργοδοτήσουν άτομα που είναι σύζυγοι ή συνδέονται με πρώτου ή δεύτερου βαθμού συγγένεια εξ αίματος ή εξ αγχιστείας με τον εργοδότη. Οι σχετικές αιτήσεις μπορούν να υποβληθούν μέχρι και τις 28 Ιουνίου στα κατά τόπους Επαρχιακά και Τοπικά Γραφεία Εργασίας της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης.

Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα του Τμήματος Εργασίας www.mlsi.gov.cy/dl

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"