Ένεση €3 δισ. στα μέσα Μαϊου

Ένεση €3 δισ. στα μέσα ΜαϊουΛευκωσία: Τα πρώτα τρία δισεκατομμύρια ευρώ αναμένεται να εισρεύσουν στο τραπεζικό σύστημα της χώρας μας στα μέσα Μαΐου, καθώς η Κομισιόν άναψε το πράσινο φως για την παραχώρηση της πρώτης δόσης της δανειακής σύμβασης. Σύμφωνα με έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Κύπρος έχει εκπληρώσει όλους τους απαιτούμενους όρους για να λάβει την πρώτη δόση του πακέτου διάσωσης.
Η απόφαση για την καταβολή της πρώτης δόσης αναμένεται να ληφθεί την ερχόμενη Τετάρτη από το συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ). Επίσης, εντός της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να αποφασίσει και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την παραχώρηση της δικής του οικονομικής στήριξής ύψους €1 δισ. περίπου. Όπως πληροφορούμαστε, το ποσό από το ΔΝΤ θα παραχωρηθεί σε ισόποσες μηνιαίες δόσεις των €87 εκατ.  

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην έκθεση της Κομισιόν, η οποία φέρει ημερομηνία 30ής Απριλίου, επισημαίνεται ότι η συμμόρφωση της Κύπρου με τους όρους του σχεδίου διάσωσής της «είναι θετική». Σε αυτήν αποτιμάται ότι η Κύπρος έχει συμμορφωθεί και έχει προβεί σε περισσότερες από δώδεκα προαπαιτούμενες ενέργειες, που είχε αναλάβει να φέρει εις πέρας. «Υπάρχει συμμόρφωση τόσο στην ουσία όσο και στην διαδικασία με όλες τις προαπαιτούμενες ενέργειες», αναφέρεται στην έκθεση.

Επίσης, σε έγγραφο του γερμανικού Υπουργείου Οικονομικών, το οποίο δόθηκε χθες στην Επιτροπή Οικονομικών της γερμανικής Βουλής, αναφέρεται ότι η κυβέρνηση της χώρας στηρίζει την εκταμίευση της πρώτης δόσης στην Κύπρο.

Στο μεταξύ, στο 2,5% θα μειωθεί το επιτόκιο του δανείου που σύναψε τον Δεκέμβριο του 2011 η Κύπρος από τη Ρωσία, σύμφωνα με έγγραφα των πιστωτών που επικαλείται το Reuters. Το έγγραφο υποστηρίζει πως η Ρωσία έχει συμφωνήσει να επεκτείνει την περίοδο αποπληρωμής του δανείου και να μειωθεί το επιτόκιο.

Το δάνειο ύψους €2,5 δισ. θα έληγε τον Δεκέμβριο του 2016 και, σύμφωνα με το έγγραφο, η Ρωσία συμφώνησε σε επιμήκυνση της εξυπηρέτησής του μέχρι το 2018. Το ρωσικό δάνειο είχε δοθεί με επιτόκιο 4,5%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ύψος του επιτοκίου είναι όμοιο με αυτό που θα δανειστεί η Κύπρος τα €10 δισ.

Το έγγραφο που επικαλείται το Reuters αναφέρει ότι η Κύπρος έχει συμμορφωθεί με όλους τους όρους των διεθνών πιστωτών. «Έχει ληφθεί βεβαίωση από τις κυπριακές Αρχές ότι έχει προκύψει επίσημη συμφωνία μεταξύ της Κύπρου και της Ρωσικής Ομοσπονδίας για επέκταση της λήξης του ρωσικού δανείου, που θα αρχίσει να πληρώνεται από το 2018, και μείωση του επιτοκίου από το 4,5% στο 2,5%».

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"