Από το Μάιο του 2011 ήταν ορατή πιθανή χρεοκοπία

Από το Μάιο του 2011 ήταν ορατή πιθανή χρεοκοπίαΛευκωσία: Άρχισε από τον Μάιο του 2011, μετά τον αποκλεισμό δανεισμού από τις διεθνείς αγορές, η αντίστροφη μέτρηση για πιθανή στάση πληρωμών της Κύπρου, δήλωσε χθες ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής ο υπεύθυνος του Γραφείου Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους Φαίδωνας Καλοζώης, αποκαλύπτοντας ότι τον Ιούλιο του ίδιου έτους με σημείωμά του εισηγόταν την προσφυγή στο Μηχανισμό Στήριξης.

Δήλωσε επίσης ότι κατ’ επανάληψη το Γραφείο του είχε προβεί σε συστάσεις στον τότε υπουργό Οικονομικών Χαρίλαο Σταυράκη, ότι το κράτος θα έπρεπε να σταματήσει να δανείζεται σε βραχυπρόθεσμη βάση, αλλά σε μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο ορίζοντα.  Δήλωσε επίσης ότι αν δανειζόταν μέχρι €1 δισ. το Φεβρουάριο του 2011 από το εξωτερικό θα υπήρχε τότε περιθώριο καλύτερης προετοιμασίας για ένταξή στο Μηχανισμό Στήριξης αργότερα.

Αναλυτικότερα, στις 16 Νοεμβρίου του 2010 η Κυπριακή Δημοκρατία υποβαθμίστηκε από τον οίκο Standard & Poor’s εξαιτίας της έκθεσης της Κύπρου στην Ελλάδα, γεγονός που δημιούργησε αναστάτωση στις αγορές και οδήγησε στη στροφή της πολιτικής του υπουργού Οικονομικών.

Για να αποφύγει το υψηλό κόστος δανεισμού από το εξωτερικό, πρόσθεσε, προσέφυγε στην τοπική αγορά. Τότε διαμορφωνόταν αρνητικό ευρωπαϊκό σκηνικό, είχαν γίνει τα stress test και διαφαινόταν ότι όλες οι οικονομικές οντότητες, τράπεζες και κράτη, θα προσέφευγαν το 2011 στις αγορές και θα αυξανόταν τα επιτόκια.  Επίσης, το σκηνικό στην Ελλάδα χειροτέρευε. «Εμείς επιμέναμε ότι θα έπρεπε να δανειστούμε μεσοπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα, οπωσδήποτε εντός του πρώτου τετραμήνου του 2011, όπως θα έπρατταν και οι υπόλοιπες χώρες, κι εκεί ήταν που προέκυψε η διαφωνία με τον υπουργό Οικονομικών», συμπλήρωσε.

Περιγράφοντας τη δραματική κατάσταση το Μάιο του 2011, δήλωσε ότι το Γραφείο πήρε την έγκριση του υπουργού για να προχωρήσει σε μεσοπρόθεσμο δανεισμό από την ευρωπαϊκή αγορά, αλλά ήταν μηδενικό το ενδιαφέρον στην παραχώρηση δανειοδότησης στο κυπριακό κράτος.

«Παλιά με ένα τηλεφώνημα στο Λονδίνο μπορούσαμε να εξασφαλίσουμε δάνειο μέχρι και €100 εκατ.», κατέθεσε.

Ακόμη ένα σοβαρό κτύπημα στην πιστοληπτική ικανότητα του κράτους, όπως είπε, ήρθε από τους Fitch στις 31 Μαΐου, όταν υποβάθμισαν την Κυπριακή Δημοκρατία κατά 3 μονάδες. «Τότε διαπιστώσαμε ότι δεν είχαμε πρόσβαση στις διεθνείς αγορές. Καμία απολύτως, ούτε καν για βραχυπρόθεσμο δανεισμό», πρόσθεσε.

Η περίπτωση της Κύπρου, συνέχισε, αποτελεί παγκόσμιο φαινόμενο, διότι όπως εξήγησε δεν έχει εντοπίσει άλλο κράτος που να αποκλείστηκε από τις διεθνείς αγορές ενώ είχε αξιολόγηση από τους οίκους Α-. «Σε 24 ώρες δεν μπορούσαμε να δανειστούμε ούτε ένα ευρώ», είπε χαρακτηριστικά.  Ανέφερε ότι στις 25 Ιουλίου 2011 το Γραφείο Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους απέστειλε επιστολή στον κ. Πατσαλίδη, με την οποία εισηγόταν να τεθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο θέμα να αποταθεί το κράτος στο Μηχανισμό Στήριξης, διαφορετικά η χώρα οδηγείτο σε ανεξέλεγκτη χρεοκοπία.

Η επιστολή, συνέχισε, λήφθηκε πάρα πολύ σοβαρά υπόψη, διότι σε αυτήν περιλαμβάνονταν και στατιστικά στοιχεία.

Ακολούθως διευθετήθηκε συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών, ο οποίος ζήτησε επιβεβαίωση των στοιχείων και ότι ο ίδιος θα προσπαθούσε να εξασφαλίσει διμερές δάνειο από το εξωτερικό. Γι’ αυτό, στις 3 Αυγούστου του 2011, το Γραφείο του ετοίμασε νέο σημείωμα με νέα στοιχεία που έδειχναν, όπως είπε, ότι τα πράγματα ήταν χειρότερα.

Ωστόσο στις 5 Αυγούστου έγινε ανασχηματισμός και η συζήτηση για προσφυγή στο Μηχανισμό σταμάτησε, με τον Κίκη Καζαμία να κάνει άλλους χειρισμούς. Κληθείς να σχολιάσει γιατί δεν έγινε αποδεκτή η εισήγηση προσφυγής στο Μηχανισμό, είπε ότι του λέχθηκε «ότι δεν προλαβαίναμε να αποταθούμε στο Μηχανισμό και ότι ήταν θέμα εβδομάδων η χρεοκοπία της Κυπριακής Δημοκρατίας». Γι’ αυτό λήφθηκε ως προσωρινή λύση η προσφυγή στο διμερές δάνειο από τη Ρωσία.   

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"