Αρχίζει η αποπληρωμή δανείων μετά την εισροή των 2 δισ.

Αρχίζει η αποπληρωμή δανείων μετά την εισροή των 2 δισ.Λευκωσία: Μέχρι το τέλος του Αυγούστου υπολογίζει το υπουργείο Οικονομικών να καλύψουν τα €3 δισ. της πρώτης δόσης τις χρηματοδοτικές ανάγκες του κράτους. Από προχθές Δευτέρα βρίσκονται στα ταμεία της Κεντρικής Τράπεζας τα €2 δισ. που αποτελούν την εκταμίευση της πρώτης δόσης από το πακέτο της έκτακτης δανειοδότησης προερχόμενα από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.

Η Κεντρική Τράπεζα λειτουργεί ως τραπεζίτης της Κυβέρνησης και εκτελεί εντολές ανάλογα με τις αποφάσεις των αρμοδίων, οπότε επαφίεται στην αρμοδιότητα του υπουργείου Οικονομικών ο τρόπος με τον οποίο θα διαχειριστεί τα χρήματα.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του υπουργείου Οικονομικών, τα χρήματα που μετά από σχεδόν έντεκα μήνες διαπραγματεύσεων κατέληξαν στα ταμεία του κράτους, δεν θα διαρκέσουν για πολύ, καθώς θα καλύψουν άμεσες ανάγκες της περιόδου Ιουνίου – Αυγούστου.

Πρωταρχικός στόχος της Κυβέρνησης είναι η αποπληρωμή του μη ανανεώσιμου δανείου ύψους €1,4 δισ. το οποίο λήγει τέλος του Ιουνίου.

Επιπρόσθετα, μέρος του ποσού της πρώτης δόσης η Κυβέρνηση σκοπεύει να το χρησιμοποιήσει για την κάλυψη ενός ακόμα δανείου ύψους €700 εκατ. το οποίο αφορά εγχώριο δανεισμό. Η κύρια διαφορά του συγκεκριμένου δανείου με το δάνειο του €1,4 δισ. είναι ότι το πρώτο ενδέχεται να ανανεωθεί λόγω του ότι έχει καλυτερεύσει κάπως το κλίμα από τη στιγμή που η κυπριακή πλευρά υπέγραψε το μνημόνιο, αναφέρεται από πλευράς υπουργείου Οικονομικών.

Σειρά για την Κυβέρνηση έχει η κάλυψη των δημοσιονομικών ελλειμμάτων Μαΐου-Ιουνίου, τα οποία υπολογίζονται να ανέλθουν στα 300 με 400 εκατ. ευρώ.

Σε επενδύσεις οι οποίες μπορούν να αποφέρουν περαιτέρω έσοδα προσανατολίζεται το υπουργείο Οικονομικών όσον αφορά στα υπόλοιπα χρήματα της πρώτης δόσης, ωστόσο δεν έχει συμφωνηθεί οτιδήποτε μέχρι αυτή τη στιγμή. «Υπάρχει μια σταθερή πολιτική διαχείρισης χρημάτων, η οποία ωστόσο πρέπει να προσαρμοστεί στα σημερινά δεδομένα», τονίζει εκπρόσωπος από το αρμόδιο υπουργείο, επισημαίνοντας ότι όπου διαπιστωθούν ταμειακά πλεονάσματα, θα αξιοποιηθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι εντός Σεπτεμβρίου, θα επιστρέψει στην Κύπρο κλιμάκιο της Τρόικας, το οποίο θα πραγματοποιήσει αυστηρή αξιολόγηση των οικονομικών εξελίξεων προκειμένου να διαπιστώσει εάν έχουν δρομολογηθεί όλα όσα συμφωνήθηκαν μεταξύ της κυπριακής πλευράς και των δανειστών της.

Το επόμενο βήμα θα είναι η συζήτηση μεταξύ των δύο πλευρών για περαιτέρω χρηματοδότηση, καθώς και τη θέσπιση των απαραίτητων χρονοδιαγραμμάτων για την επόμενη δόση.

Πληροφορίες αναφέρουν παράλληλα ότι το υπουργείο Οικονομικών προσανατολίζεται στην έκδοση επιπλέον χρεογράφων εντός του Ιουλίου, με την αξία τους να μην έχει ακόμα διευκρινιστεί.

Υπενθυμίζεται ότι η επόμενη εκταμίευση της πρώτης δόσης ύψους έως και ενός δισεκατομμυρίου, θα γίνει πριν από τις 30 Ιουνίου.

Η συνολική βοήθεια που συμφωνήθηκε για την Κύπρο ανέρχεται στα €10 δισ. μέσα σε περίοδο τριών χρόνων.

Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας θα συνδράμει με ποσό εννέα δισεκατομμυρίων ευρώ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο με ένα δισ. ευρώ. 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"