Πρώτη απόφαση από Eurogroup για Κύπρο

Πρώτη απόφαση από Eurogroup για Κύπρο
Βρυξέλλες: Αποφάσεις σε «τρεις ταχύτητες» δρομολογούν οι διεθνείς δανειστές για το κυπριακό Μνημόνιο και τη δανειακή σύμβαση. Δρομολογούν «σφράγισμα» του κυπριακού προγράμματος εντός Απριλίου, αλλά συντηρούν ανοικτό το ενδεχόμενο αλλαγών επί του Μνημονίου στην αυριανή άτυπη συνεδρία του Eurogroup στο Δουβλίνο, ενώ τοποθετούν την εκταμίευση της «πρώτης δόσης» στις αρχές Μαΐου. Ειδικότερα:

12 Απριλίου: Αύριο Παρασκευή στο άτυπο Eurogroup του Δουβλίνου, οι υπουργοί Οικονομικών των «17» αναμένεται να λάβουν πολιτική απόφαση, ανάβοντας πράσινο φως για υιοθέτηση του κυπριακού Μνημονίου. Επίσημος της Ευρωζώνης, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας του, ανέφερε ότι το προσχέδιο μνημονίου «είναι διαθέσιμο, αλλά όχι οριστικό», αφήνοντας προφανώς ανοικτό παράθυρο για αλλαγές, έστω και την υστάτη. Το ενδεχόμενο κάποιων αλλαγών συντήρησε και η υπουργός Οικονομικών της Φινλανδίας, Γιούτα Ουρπιλάνεν, αποφεύγοντας πάντως να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Η Φινλανδή υπουργός, το Βερολίνο, καθώς και οι Βρυξέλλες καθιστούν πάντως σαφές ότι το ύψος της δανειοδότησης δεν πρόκειται να διαφοροποιηθεί και ότι θα παραμείνει στα 10 δισ. ευρώ.

Απόφαση τέλος Απριλίου: Αφού ενεργοποιηθεί η διαδικασία επικύρωσης του κυπριακού Μνημονίου από τα εθνικά κοινοβούλια κάποιων κρατών της Ευρωζώνης (περιλαμβανομένων της γερμανικής Μπούντεσταγκ, του φινλανδικού και του ολλανδικού κοινοβουλίου), αναμένεται να συγκληθεί νέα έκτακτη σύνοδος του Eurogroup, είτε με φυσική παρουσία, είτε υπό τύπον τηλεδιάσκεψης, προκειμένου να επικυρωθεί και επισήμως, σε νομικό-δεσμευτικό επίπεδο, το Μνημόνιο. Σημειώνεται ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει στη σύνοδο του Δουβλίνου, λόγω του άτυπου χαρακτήρα της.
 
Η εκταμίευση της πρώτης δόσης αναμένεται, σύμφωνα με επίσημο της Ευρωζώνης, το πρώτο δεκαπενθήμερο Μαΐου, αφού συνέλθει το συμβούλιο κυβερνητών του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM).   

Σύμφωνα με την ίδια κοινοτική πηγή, στην αυριανή συνεδρία του Eurogroup αναμένεται να γίνει ενημέρωση και για τη διαδικασία επί της αξιολόγησης της κυπριακής νομοθεσίας για το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος.  Ο ίδιος επίσημος της Ε.Ε., επανέλαβε τον ισχυρισμό ότι οι αποφάσεις που λήφθηκαν για την Κύπρο, περιλαμβανομένου του κουρέματος ανασφάλιστων καταθέσεων, δεν μπορούν να αποτελέσουν μοντέλο για την Ευρωζώνη. Ωστόσο, η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική, καθώς η Κομισιόν υπέβαλε ήδη πρόταση οδηγίας προς το Συμβούλιο (κράτη-μέλη), η οποία ανοίγει τον δρόμο για συμμετοχή μετόχων, κατόχων αξιογράφων και ανασφάλιστων καταθετών, σε περιπτώσεις αναδιάρθρωσης και εκκαθάρισης χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"