Κύκλωμα διεφθαρμένων δρα στο Κτηματολόγιο

Κύκλωμα διεφθαρμένων δρα στο ΚτηματολόγιοΛευκωσία: Άλλη μια πολύ σοβαρή υπόθεση διαφθοράς υπαλλήλων του Κτηματολογίου που ορισμένοι έκαναν γαργάρα για μήνες, οδηγεί ενώπιον της Αστυνομίας, ο υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος. Στην υπόθεση εμπλέκονται τουλάχιστον δυο υπάλληλοι του Κτηματολογίου, οι οποίοι, τα τελευταία πέντε χρόνια (2008 – 2012) προέβησαν στην παράνομη έκδοση 25.000 περίπου πιστοποιητικών έρευνας με εικονικές αιτήσεις, που αφορούσαν περιουσιακά στοιχεία 16.300 πολιτών ανά το παγκύπριο. Παραβιάζοντας έτσι, κατά κόρον και τη νομοθεσία που διέπει τα προσωπικά δεδομένα.

Αξιοσημείωτο στην υπόθεση, είναι το γεγονός ότι οι καταγγελίες, τέθηκαν αρχικά ενώπιον της Διεύθυνσης του Κτηματολογίου τον Μάιο του 2012. Η έρευνα, όμως, που ακολούθησε, κρίθηκε «ελλιπής» με αποτέλεσμα, η υπόθεση να καταγγελθεί -από αυτούς που γνώριζαν- στην υπηρεσία της Γενικής Ελέγκτριας Χρυστάλλας Γιωρκάτζη, η οποία, αποκάλυψε την καλοστημένη κομπίνα υπαλλήλων του Κτηματολογίου.

Υποψίες για το πού κατέληγαν, προφανώς, έναντι αμοιβής όλα αυτά τα πιστοποιητικά έρευνας ακίνητης ιδιοκτησίας υπάρχουν, αλλά μέσα από την πειθαρχική έρευνα δεν μπορούν να επιβεβαιωθούν, όπως μας λέχθηκε, επισημαίνοντάς μας, την ανάγκη για διενέργεια ποινικής έρευνας.

Αλλά ακόμη και μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης από τη Γενική Ελέγκτρια πριν μερικούς μήνες, η υπόθεση δεν καταγγέλθηκε στην Αστυνομία όπως αναμενόταν αλλά αντίθετα, διατάχθηκε πειθαρχική έρευνα!.

Εξ ου και ο Γενικός διευθυντής του Υπουργείου Εσωτερικών Ανδρέας Ασσιώτης με επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου Γιώργο Γεωργίου στις 11/4/2013, ενημέρωσε τη Βουλή ότι, το Υπουργείο Εσωτερικών «λόγω και της σοβαρότητας του θέματος, όρισε ερευνώντα λειτουργό, με σκοπό τη διεξαγωγή έρευνας για πιθανή διάπραξη πειθαρχικών παραπτωμάτων εκ μέρους υπαλλήλων του Τμήματος».

Για την υπόθεση ενημερώθηκε τα τελευταία 24ωρα ο νέος υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος, ο οποίος, με χθεσινές του δηλώσεις στον «Φ» ανέφερε ότι θα καταγγείλει την υπόθεση στην Αστυνομία. Αποκαλύπτοντας παράλληλα ότι, έχει ενώπιόν του άλλες δύο υποθέσεις που αφορούν διαφθορά υπαλλήλων στο Κτηματολόγιο, οι οποίες, επίσης, θα καταγγελθούν στην Αστυνομία για τη διενέργεια ποινικής έρευνας.

Ειδικότερα, τα γεγονότα της υπόθεσης, έχουν ως εξής: Μετά από καταγγελία που διαβιβάστηκε στο γραφείο της κ. Γιωρκάτζη, λειτουργοί της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, διενήργησαν αιφνιδιαστικό έλεγχο, στις 28/5/2012, στο Κτηματολόγιο. 

Της συγκεκριμένης καταγγελίας προηγήθηκε σχετική έρευνα από το ίδιο το Κτηματολόγιο στις 10/5/2012, κατόπιν οδηγιών του Διευθυντή του Τμήματος, «την οποία, ωστόσο, κρίναμε ελλιπή», τονίζει η κ. Γιωρκάτζη.

Από τον δειγματοληπτικό έλεγχο της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, προέκυψαν διάφορα σοβαρά ζητήματα που έχρηζαν περαιτέρω διερεύνησης από την Αστυνομία, με πιο σημαντικά, τα ακόλουθα: Την εκτύπωση, από μη αρμόδιους λειτουργούς του Κτηματολογίου, χιλιάδων πιστοποιητικών έρευνας για ακίνητη περιουσία χωρίς τη συγκατάθεση των ενδιαφερομένων προσώπων, με άγνωστο τον τελικό προορισμό τους και κατά παράβαση της σχετικής νομοθεσίας, ενώ το Κράτος έχει υποστεί σημαντική απώλεια δημοσίων εσόδων.

Τονίζεται ότι, η έκδοση πιστοποιητικού έρευνας για ακίνητη περιουσία προϋποθέτει την κατάθεση αίτησης και την καταβολή των σχετικών δικαιωμάτων στο Κτηματολόγιο. Αίτηση για πιστοποιητικό έρευνας μπορεί να υποβάλει μόνο το ενδιαφερόμενο πρόσωπο ή πληρεξούσιος αντιπρόσωπός του ή ο δικηγόρος του.

Στην προκειμένη περίπτωση, τα χιλιάδες πιστοποιητικά έρευνας που έγιναν σε ακίνητη περιουσία στις ελεύθερες και κατεχόμενες περιοχές, εκδόθηκαν, κατόπιν εικονικών αιτήσεων από τους εμπλεκόμενους υπαλλήλους του Κτηματολογίου.

Συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε ότι, λειτουργοί του Κτηματολογίου, οι οποίοι, δεν εργάζονται στον Κλάδο Εγγραφής, έχουν εκτυπώσει σημαντικό αριθμό πιστοποιητικών έρευνας τα οποία, όχι μόνο φαίνεται να μην δικαιολογούνται από τη φύση των καθηκόντων τους αλλά χρήζουν, περαιτέρω, διερεύνησης καθώς σε αρκετές περιπτώσεις η έκδοση ήταν μαζική και ξεπερνούσε κατά πολύ τον αριθμό των πιστοποιητικών που κατά μέσο όρο εκδίδονται από τους αρμόδιους λειτουργούς.

Ενδεικτικά αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι, συγκεκριμένος λειτουργός του Κτηματολογίου έχει εκδώσει, χωρίς να εμπίπτει στις αρμοδιότητές του, για την περίοδο 1/1/2008 μέχρι 18/6/2012 συνολικά 20.411 πιστοποιητικά έρευνας για 12.630 διαφορετικούς ιδιοκτήτες, όσα περίπου εκτύπωσαν κάθε ένας από τους τρεις λειτουργούς του Επαρχιακού Κτηματολογικού Γραφείου Λευκωσίας που έχουν ως αποκλειστικό καθήκον την έκδοση τέτοιων πιστοποιητικών!

Ενδεικτικό του «υπέρμετρου ζήλου» που επέδειξε ο συγκεκριμένος υπάλληλος για τα πιστοποιητικά έρευνας που δεν ήταν στα καθήκοντά του και της μαζικότητας στην έκδοση των πιστοποιητικών εκ μέρους του καθώς και της σοβαρότητας του θέματος, είναι το γεγονός ότι, σε αρκετές περιπτώσεις εκτύπωσε πιστοποιητικά που κυμαίνονται από 100 μέχρι 500 την ημέρα, ενώ οι συνάδελφοί του που έχουν ως αποκλειστικό καθήκον την έκδοση τέτοιων πιστοποιητικών, εκδίδουν περίπου 30 με 50 την ημέρα.

Επίσης, η έρευνα της κ. Γιωρκάτζη εντόπισε και δεύτερο υπάλληλο Κτηματολογίου, ο οποίος, παρόλο που δεν εργαζόταν στον Κλάδο Εγγραφής, εντούτοις, την τελευταία πενταετία, προέβη στην εκτύπωση 4.722 πιστοποιητικών έρευνας για 3.666 διαφορετικούς ιδιοκτήτες ακινήτων.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που εξασφάλισε η κ. Γιωρκάτζη, τα πιστοποιητικά έρευνας εκδόθηκαν με εικονική αίτηση!. Διαπράχθηκαν, δηλαδή, και εξόφθαλμα ποινικά αδικήματα. Θέμα, βεβαίως, εγείρεται και για τους λειτουργούς του Κτηματολογίου που διενήργησαν την υπηρεσιακή έρευνα, την οποία η κ. Γιωρκάτζη χαρακτήρισε «ελλιπή», με ό,τι αυτό σημαίνει.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"